
Ριζοσπαστική και γενναία η επιλογή του προέδρου των Μαλδίβων Μοχάμεντ Μουιτσού. Ο ηγέτης της μικρής νησιωτικής χώρας του Ινδικού Ωκεανού ανακοίνωσε ότι θα δώσει ο ίδιος το παράδειγμα μειώνοντας τον μισθό του κατά 50%, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αυστηρής οικονομικής λιτότητας που θα εφαρμόσει και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περικοπές 10% στους μισθούς των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων.
Ο ετήσιος μισθός του προέδρου θα περιοριστεί το επόμενο έτος από 1,2 εκατ. ρουπίες σε 600.000 ρουπίες Μαλδίβων (δηλαδή από 72.500 σε 36.250 ευρώ), σύμφωνα με δήλωση που έκανε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κυβερνητική πηγή των Μαλδίβων.
Ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία οι Μαλδίβες – Διαθέτει αποθεματικά μόνο για ενάμισι μήνα
Κατά την ίδια πηγή οι μοναδικοί δημόσιοι λειτουργοί που θα εξαιρεθούν από τις περικοπές αποδοχών του νέου προϋπολογισμού θα είναι οι δικαστές και τα μέλη του Κοινοβουλίου. Ωστόσο από το περιβάλλον του Μουιτσού διέρρευσε ότι «ο πρόεδρος αναμένει και από αυτούς να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια αποδεχόμενοι οικειοθελώς μείωση 10% στους μισθούς τους».
Δραστικές περικοπές
Προτού ακόμα ψηφιστεί ο προϋπολογισμό για το 2025 ο πρόεδρος Μουιτσού ξεκίνησε τις περικοπές δαπανών για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα του, η οποία φέρεται να απειλείται με στάση πληρωμών.
Στο πλαίσιο αυτό απέλυσε περισσότερους από 225 διορισμένους κρατικούς λειτουργούς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 7 υπουργοί Επικρατείας, 43 υφυπουργοί και επίσης 178 διευθυντές και γραμματείς πολιτικών γραφείων και υπουργείων.
Ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του ελπίζουν να εξοικονομούν εφεξής περί τα 345.000 ευρώ μηνιαίως.
Από τον αριθμό των περικοπών και μόνο υποθέτει κανείς ότι ο κρατικός μηχανισμός των Μαλδίβων θα πρέπει να είναι αρκετά «φουσκωμένος» σε προσωπικό, διότι πρόκειται για μια χώρα που αποτελείται από 1.192 μικρές κοραλλιογενείς νήσους και ατόλες με συνολική έκταση μόλις 298 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 515.000 κατοίκων (είναι ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).
Σε κάθε περίπτωση, με τις περικοπές αυτές ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του ελπίζουν να εξοικονομούν εφεξής περί τα 345.000 ευρώ μηνιαίως.
Στο 45% του ΑΕΠ το χρέος
Το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση των Μαλδίβων έπειτα από προειδοποιήσεις διεθνών παρατηρητών για πιθανή χρεοκοπία ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να προσφύγει σε δανειακή βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς θεωρεί ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει «είναι προσωρινές».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το εξωτερικό χρέος των Μαλδίβων το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 3,37 δισ. δολάρια, φθάνοντας περίπου στο 45% του ΑΕΠ της χώρας.
Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της γνωστής για τις τεράστιες ακτογραμμές της με τη λευκή άμμο και τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα νησιωτικής χώρα δεν μοιάζει μεγάλο. Εξάλλου η κυβέρνηση του Μαλέ (πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη και πρωτεύουσα της χώρας) έχει λάβει υποσχέσεις για οικονομική στήριξη από τους δύο μεγαλύτερους πιστωτές των Μαλδίβων, την Κίνα και την Ινδία.
Διαγκωνίζονται οι πιστωτές
Η Κίνα κατέχει περίπου το 20% του δημοσίου χρέους των Μαλδίβων και η Ινδία περίπου το 18%. Ωστόσο, όπως σημειώνει το AFP, τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο γεωπολιτικού ανταγωνισμού και επιρροών μεταξύ του Πεκίνου και του Νέου Δελχί.
Από πέρυσι που ανέλαβε την εξουσία ο Μοχάμεντ Μουιτσού η Κίνα έχει υποσχεθεί περισσότερη χρηματοδότηση – εξάλλου και προεκλογικά ο νέος πρόεδρος είχε προαναγγείλει σύσφιγξη των σχέσεων της χώρας με το Πεκίνο.
Ο πρόεδρος των Μαλδίβων επέλεξε να ξεκινήσει την προσπάθεια υιοθετώντας αυτοβούλως – και σε προσωπικό επίπεδο – μέτρα λιτότητας
Εν προκειμένω, ο Μουιτσού ευχαρίστησε την κινεζική ηγεσία για την «ανιδιοτελή πρόθεσή της να βοηθήσει», αλλά στις αρχές Οκτωβρίου μετέβη και στο Νέο Δελχί όπου έγινε δεκτός από τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επίσης υποσχέθηκε οικονομική υποστήριξη.
Είναι γνωστό όμως και στο Μαλέ ότι, είτε το Πεκίνο επιλεγεί για βοήθεια είτε το Νέο Δελχί, οι όροι για την εκταμίευση νέων δανειακών κεφαλαίων ή για τη ρύθμιση χρεών θα είναι ανάλογοι με εκείνους που συνήθως θέτει το ΔΝΤ.
Και στους όρους αυτούς θα πρέπει βέβαια ο Μουιτσού να προσθέσει και τις αναπόφευκτες διπλωματικές δεσμεύσεις, περιοριστικές της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της στη χώρα, που θα υποχρεωθεί να κάνει. Για την ώρα ο πρόεδρος των Μαλδίβων επέλεξε να ξεκινήσει την προσπάθεια υιοθετώντας αυτοβούλως – και σε προσωπικό επίπεδο – μέτρα λιτότητας.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια