
Μπορεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος να δηλώνει -σε κάθε ευκαιρία- ότι είναι υπουργός Ανάπτυξης, όχι ακρίβειας, τονίζοντας –επίσης σε κάθε ευκαιρία- πως οι επενδύσεις θα φέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αύξηση εισοδημάτων, ωστόσο 7 στους 10 πολίτες (ποσοστό 68%) εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο του Mega την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.
Θεοδωρικάκος: «Δεν θα καταργηθεί το πλαφόν κέρδους που έχει μπει στα σούπερ μάρκετ»
Και απ’ αυτή τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το Νο 1 πρόβλημα της χώρας, όπως απάντησε το 38% των ερωτηθέντων, με την οικονομία να είναι στη δεύτερη θέση με 24%.
Η έρευνα της ΔΙΜΕΑ σε 35 εταιρείες
Υπό αυτές τις συνθήκες, τα αποτελέσματα της τεράστιας –εν εξελίξει- έρευνας από τη ΔΙΜΕΑ, η οποία αφορά 26 μεγάλες εταιρείες τροφίμων και μη τροφίμων, καθώς και 9 αλυσίδες σούπερ μάρκετ (σ.σ. τις μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο), έχουν καίρια σημασία.
Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο και εν τω μεταξύ έχει «εμπλουτιστεί», αφού στη λίστα προστέθηκαν και οι μεγάλοι εισαγωγείς κρεάτων και χονδρέμποροι, έχει καταληκτική ημερομηνία στις 10 Νοεμβρίου.
Στόχος των εκτεταμένων αυτών ελέγχων που αφορούν πάνω από 2.500 κωδικούς προϊόντων είναι να καταγραφούν ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις στα εν λόγω είδη.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι «ακουμπούν» στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, που όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης θα μείνει σε ισχύ και το 2025.
Ποιες εταιρείες έχουν μπει στο… μάτι της ΔΙΜΕΑ
Στους ελεγχόμενους, όπως προαναφέρθηκε, περιλαμβάνονται οι 9 μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήτοι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl Hellas, Μετρό ΑΕΒΕ, Μασούτης ΑΕ, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας), Bazaar και Discount Markt.
Σε ό,τι αφορά τους προμηθευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν μπει στο… μάτι της ΔΙΜΕΑ πολυεθνικές εταιρείες απορρυπαντικών, καθαριστικών και προϊόντων οικιακής χρήσης, όπως η S.C. Johnson, η Colgate Palmolive, η Procter & Gamble, η Henkel, η Ελαΐς Unilever και η Johnson & Johnson.
Από τα τρόφιμα περιλαμβάνονται στη λίστα των ελέγχων όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις γαλακτοκομικών, ήτοι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος), η Δέλτα, η ΦΑΓΕ, η Κρι Κρι, η FrieslandCampina Hellas, η Εβροφάρμα, καθώς και οι Upfield Hellas και Μινέρβα.
Επίσης ελέγχονται οι Jacobs Douwe Egberts, Γιώτης και Κορέ Α.Ε., καθώς και οι κρεατέμπορες Φλωρίδης, Βουδούρης – Κώνστας Α.Ε., Πολύβιος Καπέτης Α.Ε., Δεναξάς Β. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε., ΚΡΕΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ – ΚΟΣΣΥΒΑ Α.Ε., ΚΙΑΧΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Α.Ε., VESTA FOODS και Μποζιονέλος Α.Ε.Ε.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank