
Tην ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξαναρχίσει η μεταφορά μεταναστών στα δυο κλειστά κέντρα που η Iταλία και η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να δημιουργήσει στην βόρεια Αλβανία.
Πιθανότατα την Δευτέρα, το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, Libra, αναμένεται να κατευθυνθεί νότια της Λαμπεντούζα, σε διεθνή χωρικά ύδατα, για να περισυλλέξει μετανάστες οι οποίοι (αν κριθεί ότι, σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο προέρχονται από ασφαλείς χωρες) θα μεταφερθούν στα κλειστά κέντρα του Γκιαντέρ και του Σενγκίν.
Στα δύο αλβανικά κέντρα, στην φάση αυτή δεν υπάρχουν αιτούντες άσυλο που να έχουν μεταφερθεί από την Ιταλία
Ιταλία: Στόχος η μεταφορά έως 70 μεταναστών
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, πήγες του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για μεταφορά “τουλάχιστον 60 με 70 μεταναστών” προς τα αλβανικά κέντρα κράτησης.
Υπενθυμίζεται ότι στα δύο συγκεκριμένα κέντρα, στην φάση αυτή δεν υπάρχουν αιτούντες άσυλο, μετά από άρνηση του δικαστηρίου της Ρώμης να επικυρώσει την υποχρεωτική παραμονή 12 ανθρώπων, προερχόμενων από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές.
Η διαμάχη εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας επί του όλου θέματος, στην Ιταλία, αναμένεται να συνεχιστεί. Την περασμένη εβδομάδα, δικαστης της Μπολώνια προσέφυγε στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αίτημα να αποφανθεί αν το τελευταίο νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι για τος λεγόμενες “ασφαλείς χώρες”, είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Το μοντέλο έχει… ατέλειες
Η Iταλία Μελόνι, τις περασμένες ημέρες, προσπάθησε να παρουσιάσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο συνεργασίας με την Αλβανία, ως παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της Ένωσης. Προς το παρόν, οι όποιες προσδοκίες της, διαψεύδονται. Η δε κεντροαριστερή αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και τα Πέντε Αστέρια, υπογραμμίζουν ότι η Ιταλία υπέστη τεράστια οικονομική ζημία από την όλη αυτή ιδέα και ζητούν από την Τζόρτζια Μελόνι να σταματήσει να ακολουθεί σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, η οποία θεωρούν, ότι αμφισβητεί βασικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια