Project Syndicate
Καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Αμερικής, το προεκλογικό θερμόμετρο έχει φτάσει στα ύψη, με τον Ντόναλντ Τραμπ και τους φίλους του να δίνουν όλο και πιο ριζοσπαστικές υποσχέσεις για το τι θα έκαναν με την εξουσία. Αλλά τέτοιες υποσχέσεις, για παράδειγμα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική, αναπόφευκτα θα αθετηθούν. Εξάλλου, είναι μαθηματικά αδύνατο να μειωθούν οι φόροι για τις εταιρείες και τους δισεκατομμυριούχους, να διατηρηθούν βασικά προγράμματα όπως η άμυνα και η κοινωνική ασφάλιση και να μειωθεί το έλλειμμα ταυτόχρονα.
Μερικές από τις πιο παράλογες υποσχέσεις της εκστρατείας του Τραμπ προέρχονται από τον Ίλον Μασκ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ξέρει πώς να περικόψει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Αυτό είναι αρκετά πλούσιο προερχόμενο από κάποιον του οποίου οι εταιρείες εξαρτώνται τόσο πολύ από κρατικές συμβάσεις και προγράμματα διάσωσης (χωρίς το δάνειο των 465 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από την κυβέρνηση Ομπάμα, η Tesla θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καταρρεύσει).
Οι ισχυρισμοί του Μασκ προδίδουν μια εκπληκτική άγνοια τόσο της οικονομίας όσο και της πολιτικής. Οι προτάσεις του αντιστοιχούν σε περικοπή περίπου του ενός τρίτου όλων των κρατικών δαπανών – οκτώ φορές περισσότερο από ό,τι το Γενικό Γραφείο Λογοδοσίας (εσωτερικός φύλακας της κυβέρνησης) εκτιμά ότι συνιστά σπατάλη ή απάτη. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ θα πρέπει να περικόψουν όλες τις «επιλεκτικές» δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την άμυνα, την υγεία, την εκπαίδευση και τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και περικοπές Κοινωνικής Ασφάλισης, Medicare και άλλων καθιερωμένων, συντριπτικά δημοφιλών προγραμμάτων .
Τέτοιες άγριες περικοπές υπονοούν ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να πείσει το Κογκρέσο να κάνει σημαντικές αλλαγές σε αυτά τα προγράμματα. Αλλά μην κρατάτε την αναπνοή σας. Ο Τραμπ είχε ήδη τέσσερα χρόνια για να διαλύσει το «διοικητικό κράτος» όταν ήταν πρόεδρος, και δεν τα κατάφερε. Τώρα δίνει λαϊκιστικές υποσχέσεις που θα πρόσθεταν (όχι θα αφαιρούσαν) στο έλλειμμα – περισσότερα από 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία.
Τέτοιες περικοπές θα είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία των ΗΠΑ. Οι πολιτικές «slash-and-burn» αναπόφευκτα αποτυγχάνουν. Ακριβώς όπως η στρατηγική σύσφιξης της ζώνης του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Άντριου Μέλον υπό τον Χέρμπερτ Χούβερ συνέβαλε στη Μεγάλη Ύφεση, οι πολιτικές λιτότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο κάτω από 14 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε μιάμιση δεκαετία στασιμότητα.
Η αντίθεση μεταξύ των οικονομικών προγραμμάτων του Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Η ατζέντα της Χάρις θα μείωνε το κόστος ζωής – βασιζόμενη στις διατάξεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) για τη μείωση του κόστους των ναρκωτικών και της ενέργειας – και θα καταστήσει τη στέγαση πιο προσιτή, ενώ οι δασμοί του Τραμπ (φόρος στα εισαγόμενα αγαθά) θα έκαναν τα πάντα πιο ακριβά για τους Αμερικανούς, ειδικά για τα νοικοκυριά μεσαίου και χαμηλότερου εισοδήματος.
Σχεδόν σε κάθε τομέα όπου η χώρα αντιμετωπίζει μια πρόκληση, οι πολιτικές του Τραμπ θα έκαναν τα πράγματα χειρότερα. Ακόμη και πριν από την πανδημία, το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ – ήδη το χαμηλότερο μεταξύ των προηγμένων οικονομιών – μειώνονταν υπό τον Τραμπ. Με στόχο την κατάργηση του νόμου για την προσιτή φροντίδα και τη διάταξη του IRA που μειώνει τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο Τραμπ θα έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
Ομοίως, η Αμερική βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προηγμένων οικονομιών όσον αφορά την ανισότητα και οι φορολογικές περικοπές του Τραμπ για τους πλούσιους θα διεύρυναν περαιτέρω το χάσμα. Οι πολιτικές της Χάρις, αντίθετα, θα στόχευαν άμεσα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεσαίας τάξης.
Εκτός από τις κρίσεις υγείας και ανισότητας, η κλιματική αλλαγή κοστίζει ακριβά στους Αμερικανούς. Ωστόσο, ο Τραμπ ήταν φιλόξενος με τους μεγιστάνες των ορυκτών καυσίμων, υποσχόμενος να περικόψει τους κανονισμούς για τη ρύπανση ως αντάλλαγμα για τις συνεισφορές τους. Αυτό όχι μόνο θα άφηνε την Αμερική πίσω από πολλές άλλες χώρες στη μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας. Θα έκανε επίσης τις ΗΠΑ διεθνή παρία (ξανά).
Αυτοί είναι μεταξύ των πολλών λόγων που 23 Αμερικανοί βραβευμένοι με Νόμπελ οικονομολόγοι υπέγραψαν πρόσφατα μια ανοιχτή επιστολή υποστηρίζοντας την Χάρις.
Είναι δύσκολο να πείσουμε δύο οικονομολόγους να συμφωνήσουν σε πολλά, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, «συνολικά, η οικονομική ατζέντα της Χάρις θα βελτιώσει την υγεία, τις επενδύσεις, τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, τις ευκαιρίες απασχόλησης και τη δικαιοσύνη του έθνους μας και θα είναι πολύ ανώτερη από την αντιπαραγωγική οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ». Τα θέματα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές και εμείς οι οικονομολόγοι του Νόμπελ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, χωρίς αμφιβολία, «η Kamala Harris θα ήταν πολύ καλύτερος διαχειριστής της οικονομίας μας».
Πολλοί Αμερικανοί εύλογα επιθυμούν να ξεχάσουν όλο το χάος (και τους υπερβολικούς θανάτους από την COVID-19) που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ. Αλλά δεν πρέπει. Με τον Τραμπ να επιδιώκει ανοιχτά αντίποινα εναντίον όσων αποκαλεί «εσωτερικούς εχθρούς» και με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τώρα τίποτα περισσότερο από μια λατρεία προσωπικότητας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια δεύτερη προεδρία θα ήταν ακόμη χειρότερη από την πρώτη.
Ενώ η οικονομική ισχύς της Αμερικής βασίζεται στα θεμέλια της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προτείνει τεράστιες περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες έρευνας, οι οποίες θα ήταν καταστροφικές για την πρόοδο της βασικής επιστήμης και θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς βασικούς οικονομικούς τομείς. Όταν ήταν στην εξουσία, ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι κατάλαβαν την απερισκεψία των προτάσεών του σε αυτόν τον τομέα και τις καταψήφισαν.
Αλλά τώρα η αυτοκαταφρονητική δουλοπρέπεια του κόμματος είναι πλήρης.
Σε μια άλλη ανοιχτή επιστολή , μαζί με τους συναδέλφους μου, βραβευμένους με Νόμπελ οικονομολόγους, έλαβαν μέρος βραβευμένοι με Νόμπελ επιστήμονες (περισσότεροι από 80 συνολικά). Μαζί, επισημαίνουμε ότι, «Οι τεράστιες αυξήσεις στο βιοτικό επίπεδο και στο προσδόκιμο ζωής τους τελευταίους δύο αιώνες είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η Κάμαλα Χάρις το αναγνωρίζει αυτό και κατανοεί ότι η διατήρηση της ηγετικής θέσης της Αμερικής σε αυτούς τους τομείς απαιτεί δημοσιονομική υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανεξάρτητα πανεπιστήμια και διεθνή συνεργασία. Η Χάρις αναγνωρίζει επίσης τον βασικό ρόλο που έπαιζαν πάντα οι μετανάστες στην πρόοδο της επιστήμης».
Δυστυχώς, ούτε ο Μασκ – οι εταιρείες του οποίου εξαρτώνται από τη βασική επιστήμη που έχουν γίνει από άλλους – έχει σκεφτεί πλήρως τι θα σήμαινε ο Τραμπ για το τελικό του αποτέλεσμα.
Η βραχυπρόθεσμη απληστία –η προσήλωση στις φορολογικές περικοπές και η ελαφρύτερη ρύθμιση– έχει δελεάσει πολλούς καπετάνιους της βιομηχανίας και των οικονομικών να ενταχθούν στην ομάδα Τραμπ. Ο Τραμπ προσφέρει τον καπιταλισμό των συντρόφων, ένα είδος καπιταλισμού που, ακόμα κι αν τα πάει καλά για τον Μασκ και άλλους δισεκατομμυριούχους, δεν θα είναι καλό για εμάς τους υπόλοιπους.
Αλλά η Χάρις, τουλάχιστον, προβάλλει την ελπίδα ότι μέσω της λογικής και της συνεργασίας, οι Αμερικανοί μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ανθεκτική, χωρίς αποκλεισμούς, ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία – μια οικονομία που ξεπερνά τον φιλικό καπιταλισμό και μοιράζεται τα οφέλη της ανάπτυξης πιο δίκαια.
Ο Joseph E. Stiglitz, νομπελίστας στα οικονομικά και καθηγητής πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Columbia, είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1997-2000), πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου των ΗΠΑ και συμπρόεδρος της ανώτατης επιτροπής για τις τιμές άνθρακα. Είναι Συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Εταιρικής Φορολογίας και ήταν ο κύριος συγγραφέας της αξιολόγησης του κλίματος της IPCC το 1995. Είναι ο συγγραφέας, πιο πρόσφατα, τουThe Road to Freedom: Economics and the Good Society ( WW Norton & Company , Allen Lane , 2024).
Latest News
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις
Ευκαιρία για την Ινδία η επιστροφή Τραμπ
Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας προσφέρει πολλά αμοιβαία οφέλη
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Τροποποίηση της αίτησης Ψηφιακή Ακινησία
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα το 2025 - Τι ισχύει με τις αμοιβές [παράδειγμα]
Το ωράριο εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ζ’ Μέρος)
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Πώς παρακρατείται η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις - Νέα κλιμάκια και παραδείγματα [πίνακες]
Με τη νέα ρύθμιση όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ' έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κατηγορίας
Ελληνικά ομόλογα: Πώς από σκουπίδια έφθασαν να βλέπουν στα μάτια τα γαλλικά
Ελληνικά ομόλογα: Η αγορά σταθερού εισοδήματος παραμένει επενδυτικός προορισμός χάρη στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ