Στις ΗΠΑ έχει σημάνει η ώρα της κάλπης. Είναι οι σημαντικότερες εκλογές σε μια χρονιά πολλών σημαντικών εκλογών παγκοσμίως. Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, περίπου 72 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ψηφίσει, περίπου το 45% του συνόλου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κούρσα θρίλερ σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις επτά πολιτείες-κλειδιά. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος κατέχει το προβάδισμα. Στην Ipsos, η οποία ανέλυσε το θέμα για το περιοδικό Fortune, δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον πρώην Τραμπ, αλλά με χαμηλό επίπεδο σιγουριάς για το αποτέλεσμα. Μια τόσο στενή κούρσα είναι η πιο ξεκάθαρη εκδήλωση μιας διχασμένης και πολωμένης Αμερικής.
Πέντε οικονομικοί τομείς που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Το κρίσιμο ερώτημα: Θα αντέξει η Αμερική ένα τέτοιο αποτέλεσμα;
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη για συναίνεση. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos, το 83% των Αμερικανών δήλωσε ότι θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα. Βρίσκουμε επίσης αξιοσημείωτη σύγκλιση μεταξύ των κομματικών γραμμών. Μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, ότι τα ίδια τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται. Και δεύτερον, ότι οι δύο αντίπαλοι, είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν την ήττα. Αυτές είναι αμφίβολες υποθέσεις.
Εν όψει των εκλογών, η πολιτική πόλωση των ΗΠΑ αυξάνεται
Οι πολίτες πιστεύουν ότι το σύστημα έχει σπάσει
Μια πιο προσεκτική ματιά στην κοινή γνώμη δείχνει ότι η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται υπό πίεση. Υπάρχουν πολλά επίπεδα σε αυτή την ευθραυστότητα. Η δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, θεωρούν το σύστημα ως κατεστραμμένο και στημένο εναντίον τους. Αυτό το συναίσθημα κατά του κατεστημένου, το οποίο ευνοεί ανελεύθερες λύσεις, είναι έντονα ριζωμένο στον αμερικανικό ψυχισμό. Τέτοιες συμπεριφορές απλώς ενισχύουν την πεποίθηση μιας εύθραυστης δημοκρατίας. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι η δημοκρατία των ΗΠΑ είναι αδύναμη.
Όταν πρόκειται για το ίδιο το εκλογικό σύστημα, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πολύ πιο πιθανό να θεωρήσουν τις εκλογές νοθευμένες. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα εκτός εξουσίας ιστορικά εμπιστεύεται λιγότερο το εκλογικό σύστημα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό για τον τρόμο τους. Το 66% των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι θα ψηφίσουν πολλοί παράνομοι μετανάστες. Πιστεύουν επίσης ότι τα ψηφοδέλτια με αλληλογραφία είναι μια εγγενώς δόλια πρακτική. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μη απαίτηση ταυτοτήτων από τους ψηφοφόρους, απλώς προσθέτει στον σκεπτικισμό τους.
Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι για το Σώμα Εκλεκτόρων, το οποίο θεωρούν άδικο, Μόνο το 40% βλέπει το Σώμα Εκλεκτόρων ως δίκαιο. Εάν η Χάρις κερδίσει τη λαϊκή ψήφο αλλά χάσει τους Εκλέκτορες (η τρίτη φορά για έναν Δημοκρατικό αυτόν τον αιώνα), θα πρέπει να περιμένουμε γενικευμένη οργή και δυσπιστία των Δημοκρατικών. Tα δομικά στοιχεία κάθε εκλογικής συναίνεσης είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμα.
Επικίνδυνη δυναμική
Η δυναμική των εκλογών καθιστά επίσης δύσκολη την επίτευξη εκλογικής συναίνεσης για δύο λόγους. Πρώτον, η μικρή διαφορά θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταμέτρηση και την πιστοποίηση για ημέρες, αν όχι εβδομάδες.
Εάν η καταμέτρηση καθυστερήσει, θα πρέπει να περιμένουμε αυξανόμενη παραπληροφόρηση και επιθέσεις στο σύστημα. Είναι άγνωστο αν τέτοια μοτίβα θα επικρατήσουν. Όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Δεύτερον, και οι δύο εκστρατείες ήταν εξαιρετικά επιθετικές υποστηρίζοντας ότι η Αμερική βρίσκεται σε κρίση. Οι Δημοκρατικοί και η Χάρις έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους φόβους για «απειλές για τη δημοκρατία». Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos έδειξε ότι 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι φασίστας.
Από την άλλη, ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του έχουν κρίνει ότι ένα στημένο και κατεστραμμένο σύστημα είναι το αποτέλεσμα συμπαιγνίας μεταξύ των κυρίαρχων ΜΜΕ και των ελίτ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στους Αμερικανούς δεν αρέσουν ούτε τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ούτε οι ελίτ.
Οι δύο εκστρατείες έχουν οπλίσει την Αμερική ενάντια στον εαυτό της δημιουργώντας μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κάθε πλευρά πιστεύει πλέον ότι η νίκη της άλλης σημαίνει χάος και κρίσεις, και η απόγνωση είναι επικίνδυνη.
Εξωθεσμικά μέσα και βία
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ipsos θεωρεί ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα παραχωρήσει την νίκη εύκολα δεδομένης της στενότητας των περιθωρίων και της πίστης στην εγγενή σατανικότητα του αντιπάλου. Και οι δύο έχουν ήδη παρατάξει λεγεώνες δικηγόρων για να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν όπου χρειάζεται.
Υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη για βία και εξωθεσμικά μέσα για να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα. Ελάχιστοι Αμερικανοί υποστηρίζουν την πολιτική βία, αλλά η πλειοψηφία πιστεύει ότι τέτοια βία είναι πιθανή. Αυτή είναι η θλιβερή κατάσταση. Η Αμερική περπατά πάνω σε αυγά.
Είναι δύσκολο να πούμε εάν η μία ή η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιήσει εξωθεσμικά μέσα για να προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολύ λιγότερη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του συστήματος από τους Δημοκρατικούς. Είναι επίσης πιο πιθανό να υποστηρίξουν έναν «ισχυρό ηγέτη» που θα «πάρει πίσω τη χώρα».
Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι πραγματοποίησαν μια αποτυχημένη πρόκληση στις 6 Ιανουαρίου 2021. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα προηγούμενο. Οι Αμερικανοί φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι λιγότερο πιθανό από την Χάρις να αποδεχθεί τα αποτελέσματα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον της Αμερικής
Η Αμερική θα βγει πιο αδύναμη ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι όσο μικρότερη η διαφορά και όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να καθοριστεί ο νικητής, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η δυσπιστία. Η ηττημένη πλευρά είναι πιθανό να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα μιλώντας για στημένο σύστημα. Υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική πιθανότητα για βία.
Μακροπρόθεσμα, η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα καταστήσει τη διακυβέρνηση και την επίτευξη συναίνεσης ιδιαίτερα δύσκολη. Στο μέλλον, πρέπει να εξεταστούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταμέτρησης της ίδιας ημέρας, των δελτίων ταυτότητας ψηφοφόρων και εναλλακτικών λύσεων για τους Εκλέκτορες.
Εάν, ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, αυτές οι εκλογές καταλήξουν με μεγάλη διαφορά, μπορεί να εκπλαγούμε όλοι. Αν, αντίθετα, τα αποτελέσματα είναι κοντά, οι υπάρχουσες τάσεις πιθανότατα θα αναδείξουν τα χειρότερα στην Αμερική, την πουριτανική «ορθότητα» και τον φυλετισμό. Θα δείξει η νικήτρια πλευρά αρκετή ηγεσία για να ενώσει;
Latest News
Μασκ: Επιτίθεται στη Βρετανία, ενώ πρώην πρωθυπουργοί χτίζουν γέφυρες
Ο Ίλον Μασκ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την εκλογή της Εργατικής κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τη χώρα «αστυνομικό κράτος».
Γιατί παραιτούνται οι CEO - Ρεκόρ αποχωρήσεων το 2024
Η «αυξανόμενη πολυπλοκότητα» στην αγορά οδηγεί τα στελέχη στην έξοδο
Η ιδιοκτήρια των πολυτελών ξενοδοχείων Claridge's επεκτείνεται με νέα ξενοδοχεία
Η Maybourne θέλει να εκμεταλλευτεί το κύμα ανόδου της ζήτησης για πολυτελή ταξίδια και επεκτείνεται σε Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μαϊάμι και Ντουμπάι
Η Pizza Hut του μέλλοντος - Γιατί αποφάσισε να αλλάξει μορφή
Το πετυχημένο μοντέλο που ακολουθούσε η Pizza Hut για δεκαετίες, δεν είναι πια της μόδας - Τι έχει το νέο concept
Πώς η Gen Z συσσωρεύει ιστορικά επίπεδα χρέους από πιστωτικές κάρτες
Στοιχεία της Credit Karma δείχνουν ότι η Gen Z αποκτά χρέος με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα
Η ώρα του λογαριασμού για τις ρωσικές επιχειρήσεις - Αυξάνονται οι πτωχεύσεις
Σε ανάλυσή του ο Economist αναφέρεται στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές επιχειρήσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Χαμένη στη μετάφραση - Γιατί η ιαπωνική Uniqlo περνάει κρίση στην Κίνα
Μια λάθος απόδοση της δήλωσης του CEO της Uniqlo στο BBC, έφερε τα πάνω κάτω για την εταιρεία fast fashion στην Κίνα
Πώς η γερμανική Aldi κατέκτησε την Αμερική
Η Aldi είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο σούπερ μάρκετ της χώρας - Το μυστικό της επιτυχίας ύστερα από 25 χρόνια
Προσγειώνει τον Νότο της Ευρώπης η Commerzbank...
Ερευνά το κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η υπεραπόδοση αυτών των χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα
Για πόσο θα συνεχιστεί ο πληθωρισμός το 2025 - Τι βλέπει ο CEO των Walmart
Στο συνέδριο της Morgan Stanley ο CEO της Walmart αποκάλυψε τη στρατηγική της εταιρείας και τους φόβους για τον πληθωρισμό