Υπό την σκιά της δεύτερης εκλογής Τραμπ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στις εκδηλώσεις μνήμης για την «Ημέρα Ανακωχής» (Armistice Day) και η διπλωματία πήρε «φωτιά».

Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ψάχνει βηματισμό προσαρμοζόμενο στα νέα δεδομένα.

Το Brexit μπορεί να «χώρισε» τον κοινό δρόμο της Ευρώπης με το Ηνωμένο Βασίλειο όμως δεν έκοψε ποτέ τους διαύλους επικοινωνίας και τη συνεργασία σε μια μάλιστα χρονική συγκυρία που η «τράπουλα» μοιράζεται ξανά.

Η εποχή Τραμπ δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αλλά οι «ηγέτες» του πλανήτη αρχίζουν να προετοιμάζονται

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Δεν είναι τυχαίο που όχι μόνο τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τα διεθνή κάνουν λόγο για μια ιστορικής και συμβολικής σημασίας επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στο Παρίσι.

Ιστορική γιατί μετά από 80 χρόνια ο Κιρ Στάρμερ γίνεται ο πρώτος Βρετανός ηγέτης που λαμβάνει μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις μετά τον Ουίνστον Τσώρτσιλ (στο πλευρό του Σαρλ Ντε Γκολ) και γιατί η πρόσκληση μόνο τυχαία δεν μοιάζει καθώς χρονικά και οι δύο ηγέτες κοιτάζουν με το ένα μάτι την Ουκρανία και το άλλο τις ΗΠΑ.

Στάρμερ και Μακρόν, στο περιθώριο των εκδηλώσεων, είχαν συνομιλίες στο Παρίσι και έδειξαν να ταυτίζονται οι απόψεις τους για το ουκρανικό. Υποσχέθηκαν, σύμφωνα με τον independent, να θέσουν το Κίεβο στην «ισχυρότερη δυνατή θέση» ενόψει του βαρύ χειμώνα πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Το τετ α τετ των δύο ανδρών έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα μπορούσαν να επιδιώξουν να πείσουν τον Τζο Μπάιντεν να χορηγήσει στην Ουκρανία την άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow για να πλήξει τη Ρωσία, πριν ο Δημοκρατικός πρόεδρος αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Σε Παρίσι και Λονδίνο υπάρχει ανησυχία για την προσέγγιση που θα επιδείξει ο Τραμπ στον πόλεμο. Ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας που προετοιμάζεται για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ασκεί κριτική στην παροχή βοήθειας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον στην Κίεβο από τότε που εισέβαλε η Ρωσία, εκφράζει σκεπτικισμό απέναντι στο ΝΑΤΟ και κατηγορεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «εκμεταλλεύονται δωρεάν» την υπόσχεση της Αμερικής για προστασία.

Μακρόν – Στάρμερ: Κοινός δρόμος για ενίσχυση της Ουκρανίας

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την προσωπική πρόσκληση, σημειώνοντας ότι είναι ο πρώτος ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου που παρευρίσκεται εδώ και 80 χρόνια».

«Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν συζητώντας την κατάσταση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το Κίεβο θα βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση ενόψει του χειμώνα», συμπλήρωσε.

Τον Αύγουστο, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να επαναλάβει ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία ήταν «ακλόνητη», αφού ο Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου είχε «επιβραδυνθεί» λίγο μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών.

Από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωναν ότι ο πρωθυπουργός ήταν «αποφασισμένος» στην υποστήριξη του Κιέβου, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει δεσμευτεί να δίνει 3 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως για να βοηθήσει την σύμμαχό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα