Την ώρα που η τιμή του Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο αγγίζοντας για πρώτη φορά τα 80.000 δολάρια, το υπουργείο Οικονομικών συστήνει νέα ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει το πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου για τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (digital assets)».
Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα καθορίσει το φορολογικό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων και θα αναζητήσει τρόπους ελέγχου των επενδύσεων σε cryptos με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Bitcoin: Στα 80.000 δολάρια για πρώτη φορά
Το σχέδιο για τα κρυπτονομίσματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβολή ενός φόρου υπεραξίας στα κέρδη από τα crypto, ώστε τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί να αναγνωρίζονται καθώς σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι αόρατα για την εφορία.
Οι αποδόσεις τους δεν φορολογούνται ενώ οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τα κέρδη από τα crypo την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής).
«Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Όμως δεν υπάρχει ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας την ανάπτυξη «ενός αποτελεσματικού και δίκαιου θεσμικού πλαισίου για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, παράλληλα με την ενσωμάτωση της διεθνούς νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών».
Οι 3 άξονες
Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα καθορίζει:
– Τη λειτουργία και παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
– Τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
– Το πλαίσιο ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα, θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ (Κανονισμός MiCA για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων),για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Τα κράτη-μέλη έχουν διορία έως τις 30 Δεκεμβρίου 2024 να ενσωματώσουν τις βασικές προβλέψεις του κανονισμού στην εθνική νομοθεσία.
Επίσης, η Ελλάδα είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή της να προσχωρήσει στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ.
Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.
Οι περισσότερες προβλέψεις αυτού του νέου πλαισίου έχουν ήδη ενσωματωθεί στους ενωσιακούς κανόνες για τη διοικητική συνεργασία των Κρατών Μελών στον τομέα της φορολογίας και θα εφαρμοστούν το 2027.
Η ομάδα εργασίας
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φορολογήσει τα κρυπτονομίσματα. Τον περασμένο Μάρτιο είχε συγκροτηθεί επιτροπή αλλά πριν υποβάλει το πόρισμά της, διαλύθηκε στις 8 Αυγούστου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Η νέα Ομάδα Εργασίας που πιάνει δουλειά για να διαμορφώσει το πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου των crypto, θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε η Μαρία Ψύλλα, Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής του ΥΠΕΘΟ και μέλη οι: Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ε.Λ.Τ.Ε., Ιωάννης Μπλάτσος, από το ΣΔΟΕ, Μαριάννα Ηλιοκαύτου, Ελένη Βρέντζου, Άννα Κλωνή, Γεώργιος Νάσκαρης, στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Αλέξανδρος Καλιοντζόγλου, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Δασκαλάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Ταρνανίδου, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Γεώργιος Χατζησταύρου, από την ΑΑΔΕ.
Latest News
Μετά τα 100.000 δολ. τι - Τα επόμενα βήματα του Bitcoin
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προηγουμένως να κάνει τις ΗΠΑ την «πρωτεύουσα των crypto» και την «υπερδύναμη του Bitcoin»
Κεφαλαιοποιήσεις ρεκόρ για τα μεγαλύτερα crypto - Ο παράγοντας Τραμπ [γράφημα]
Καμπανάκια για κίνδυνο παραδοσιακά μεγάλων διακυμάνσεων στην αγορά crypto
Πολ Άτκινς: Ένας άνθρωπος των crypto στην ηγεσία της SEC
Εάν ο διορισμός του επιβεβαιωθεί, θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ
Πάουελ για Bitcoin: Ανταγωνίζεται τον χρυσό, δεν απειλεί το δολάριο
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν έχει Bitcoin, ο Τζερόμ Πάουελ απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται»
Ιστορικό ορόσημο για το Bitcoin - Εσπασε το φράγμα των 100.000 δολ.
Το άλμα πυροδότησε η ανακοίνωση Τραμπ ότι θα διορίσει τον «φίλο» των κρυπτονομισμάτων Πολ Άτκινς στη νευραλγική θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Από το μηδέν στα... 100.000 δολ. - Το Bitcoin ευδοκιμεί στις συγκρούσεις
Στα δέκα έξι χρόνια της ιστορίας του η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει από τα μηδέν δολάρια κοντά στα 100.000
Φρενίτιδα με τα crypto - Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους
Συνεχίζουν να διαγράφουν ανοδική πορεία τα κρυπτονομίσματα, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Το Bitcoin σε ρόλο σταθεροποιητή στην αγορά ενέργειας - Το παράδειγμα της Βέρνης
Η μελέτη θα αναλύσει τη συμβατότητα της εξόρυξης Bitcoin με τις ενεργειακές πολιτικές της Βέρνης