Σε σημαντική αύξηση των φοροαπαλλαγών σε όσους πραγματοποιήσουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σε εκείνους οι οποίοι θα εντάξουν επενδυτικά σχέδια στο καθεστώς ενίσχυσης της μεταποίησης καθώς και σε όσους προχωρήσουν σε χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά από εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκου.
Τα νέα ποσοστά των φορολογικών απαλλαγών για επενδύσεις θα είναι αρκετά υψηλότερα σε σύγκριση με ότι ισχύει σήμερα, πάντα όμως εντός των ορίων των κανόνων των περιφερειακών ενισχύσεων και του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (ΕΕ 651/2014) και θα ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Πέφτουν οι τιμές σε 600 προϊόντα με τα μέτρα Θεοδωρικάκου
Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις
Όπως αναφέρουν αρμοδίως, οι φορολογικές απαλλαγές αποτελούν την κατ’ εξοχή ενίσχυση που παρέχεται από το σύνολο των χωρών της ΕΕ για την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων και προσφέρουν έκπτωση από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης
Σημειώνεται ότι η φορολογική απαλλαγή για επενδύσεις υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου ή της αξίας του εξοπλισμού ο οποίος αποκτάται μέσω leasing.
Ο αναπτυξιακός νόμος
Στα καθεστώτα που έχουν προκηρυχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ν.4887/2022, το ύψος των φορολογικών απαλλαγών ανά επένδυση φτάνει στα 5.000.000 ευρώ ενώ το ύψος των επιχορηγήσεων τα 3.000.000 ευρώ. Επίσης, η ενίσχυση σε ετήσια βάση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής φορολογικής απαλλαγής.
Για παράδειγμα αν μία επένδυση λάβει ύψος ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής 3.000.000 ευρώ, αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε διάρκεια 15 ετών κατά τη βούλησή της. Κατ΄ έτος όμως το μέγιστο ύψος της φορολογικής απαλλαγής μπορεί να ανέλθει σε 1/3*3.000.000 = 1.000.000 ευρώ. Εάν όμως από το προηγούμενο έτος έχει υπόλοιπο ενίσχυσης που δεν χρησιμοποίησε αυτό μπορεί να προστεθεί στο ανωτέρω ποσό.
Η προστιθέμενη αξία από μεγάλες επενδύσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που ζητούν την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής είναι αυτές που έχουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς ο επενδυτής έχοντας αξιολογήσει τους κινδύνους που ενέχει η επένδυσή του, πιστεύει στη βιωσιμότητα και την κερδοφορία της επένδυσης του ώστε να αιτείται το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής και το οποίο αρχίζει να του παρέχεται αφού υλοποιήσει το 50% ή το 65% της επένδυσής του. Οπότε οι επενδύσεις αυτές υλοποιούνται και είναι κερδοφόρες.
Το φορολογικό νομοσχέδιο
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση και σε λίγες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο με τα παρεχόμενα κίνητρα σε επιχειρήσεις για συγχωνεύσεις, εξαγορές και επιστημονική έρευνα και startup visa.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων, στην επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και τη θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν για την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών.
Τα κίνητρα
Συγκεκριμένα:
– Θεσπίζεται ενιαίο πλαίσιο για τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων (συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές κλάδων, ανταλλαγή τίτλων, μετατροπές επιχειρήσεων), στην ημεδαπή ή διασυνοριακούς (εντός/εκτός ΕΕ υπό προϋποθέσεις) αντικαθιστώντας σχετικούς νόμους που ισχύουν παράλληλα σήμερα και διατηρώντας τα σχετικά φορολογικά πλεονεκτήματα, όντας παράλληλα συμβατό με την αντίστοιχη ελληνική εταιρική νομοθεσία και τις Οδηγίες της ΕΕ.
– Σε ό,τι αφορά τη «μικρής κλίμακας» επιχειρηματικότητα – πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- του ν. 4935/2022:
* Μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000€ από 125.000€ που ισχύει σήμερα για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών.
* Θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Οι start up επιχειρήσεις
– Προβλέπεται, από 1η Ιανουαρίου 2025, η χορήγηση ειδικής άδειας παραμονής για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με την προϋπόθεση ότι οδηγεί στη δημιουργία τουλάχιστον 2 θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους και ότι
διατηρεί τον ίδιο συνολικό αριθμό των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον 5 έτη από την πραγματοποίηση της επένδυσης.
– Επεκτείνονται τα κίνητρα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Εισάγονται παρεμβάσεις που χτίζουν πάνω στο υπάρχον κίνητρο της οριζόντιας συνολικής έκπτωσης 200% για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι προσαυξήσεις των υπερ-εκπτώσεων μπορούν να φτάσουν από 250% έως και 315% στις εξής περιπτώσεις: Έργα συνεργασιών με startups. έργα συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις «έντασης γνώσης», δηλαδή με δαπάνες R&D άνω του 20% επί των συνολικών.
Ευρεσιτεχνίες και επιχειρηματικοί άγγελοι
– Επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Με τη νέα ρύθμιση, εκτός από την ισχύουσα 3ετή απαλλαγή των κερδών της επιχείρησης από την εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, προβλέπεται πλέον και μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.
– Ενισχύονται τα φορολογικά κίνητρα για επιχειρηματικούς αγγέλους (angel investors) που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Διευρύνεται από τα 300.000 ευρώ στα 900.000 ευρώ το ανώτατο όριο για την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, έως 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων και προστίθεται η δυνατότητα επένδυσης σε Α.Κ.Ε.Σ.
Μερίσματα
– Προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ενδοομιλικά μερίσματα που εισπράττει νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο εκτός Ε.Ε. καθώς και για το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο εκτός της Ε.Ε.
– Εισάγεται σύγχρονο καθεστώς φορολόγησης των Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ). Εξορθολογίζεται και απλοποιείται το φορολογικό καθεστώς των Α.Κ.Ε.Σ., ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για καινοτόμες startups.
Ο υπουργός Ανάπτυξης
Αξίζει να τονιστεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας το σχέδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των επενδύσεων και της βιομηχανίας για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρθηκε στο θέμα των φοροαπαλλαγών δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων, που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα υλοποιούνται με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα: 150 εκατ. ευρώ σε φοροαπαλλαγές για το καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ».
Επίσης, αναφέρθηκε σε ακόμη 150 εκατ. ευρώ για προκήρυξη καθεστώτος μεταποίησης: 75 εκατ. ευρώ ενίσχυση και 75 εκατ. ευρώ φορολογική απαλλαγή».
Latest News
Παπαθανάσης για ανακοίνωση Scope: Νέο διεθνές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία
H Scope «έρχεται να αναγνωρίσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη συστηματική κυβερνητική προσπάθεια για μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Καλάθι Χριστουγέννων με νέα προϊόντα - Πότε ξεκινάει
Το Καλάθι Χριστουγέννων θα περιλαμβάνει τρόφιμα για το γιορτινό τραπέζι
Οι πληρωμές της εβδομάδας 9-13 Δεκεμβρίου - Ποιοι πάνε... ταμείο
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα καταβληθούν από e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου
Το ελληνικό «χαρτί» για νέες αναβαθμίσεις - Η έκπληξη από τη Scope και τα στοιχήματα για το 2025
Με θετικούς οιωνούς έκλεισε το 2024 με τη Scope να ανεβάζει την ελληνική οικονομία στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας
Χατζηδάκης για αναβάθμιση Scope: Η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ψηλότερα και πλησιάζει τις προηγμένες οικονομίες
Η έκθεση του οίκου Scope υπογραμμίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ
Νέα αναβάθμιση από την Scope Ratings - Στο ΒΒΒ η ελληνική οικονομία
Η μείωση του χρέους και η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα είναι οι δύο καταλύτες της αναβάθμισης σύμφωνα με την Scope
Σε χαμηλό 30 ετών η αξία της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα- Ανάλυση της Alpha Bank
Σε ανάλυσή της η Alpha Bank για τον ελληνικό αγροτικό τομέα περιγράφει και τις επιπτώσεις από την κακοκαιρία Daniel
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις
Κατά την περίοδο 9 έως 13 Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν συνολικά 66.500.000 ευρώ σε 70.225 δικαιούχους
Στενεύει ο κλοιός για τα Airbnb - Οι αλλαγές του υπ. Τουρισμού και η μελέτη του δήμου Αθηναίων
Ριζικές αλλαγές έρχονται στα Airbnb - Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ - Η μελέτη φέρουσας ικανότητας του δήμου Αθηναίων
Είδος προς εξαφάνιση τα ενοίκια των 600 ευρώ για οικογενειακή κατοικία
Σε μια χώρα όπου ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει μισθό κάτω από 1000 ευρώ μικτά (820 καθαρά) και οι επτά στους δέκα κάτω από 1200 (950 καθαρά)