
Η δυναμική της ελληνικής καινοτομίας βρίσκεται στο επίκεντρο του 4ου Innovation Challenge, του κορυφαίου Διαγωνισμού καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και το Elevate Greece.
Η έναρξη του 4ου Innovation Challenge ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση παρουσία πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ.
Ο Διαγωνισμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων startups στην Ελλάδα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά:
«H ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπηρετώντας αυτή την στρατηγική ενεργοποιούμε στοχευμένα προγράμματα στήριξης της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, διευρύνουμε την περίμετρο των ΜμΕ που έχουν πρόσβαση σε μειωμένου επιτοκίου χρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα, συνδυάζοντας, για πρώτη φορά, την επιχορήγηση μεγάλου μέρους του δανειακού κεφαλαίου με υψηλό ποσοστό εγγύησης έως 80%. Μάλιστα, με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας – το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχει στόχο να στηρίξει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία- επίσης για πρώτη φορά, το 20% του δανείου μετατρέπεται σε δωρεάν επιχορήγηση, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια καινοτομίας. Παράλληλα, όπως καταδεικνύουν και οι θεματικές ενότητες του φετινού διαγωνισμού, ενισχύουμε τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών, με στόχο την επιτάχυνση της διασύνδεσης της έρευνας με την αγορά, την εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας, και ειδικότερα την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του εξαγωγικού χαρακτήρα των αγροτικών επιχειρήσεων.
Συνεχίζουμε την έμπρακτη στήριξη στην επιχειρηματικότητας για δημιουργία ακόμα περισσότερων νεοφυών-καινοτόμων επιχειρήσεων, τελικά, στη δημιουργία ακόμα περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Επενδύουμε στους νέους , σχεδιάζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους συμπολίτες μας».
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, που φιλοξένησε την εκδήλωση, ανέδειξε τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Όπως επεσήμανε,
«..το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, επενδύοντας συστηματικά στην προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας τα τελευταία 10 χρόνια, στηρίζει έμπρακτα τον Ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Elevate Greece, ελπίζοντας να αναδείξει καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες και ιδέες, προσφέροντάς τους ώθηση για να εισέλθουν δυναμικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά».
Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΔΣ του Elevate Greece, Τάσος Γαϊτάνης, ανέφερε ότι
«….μέσα από συνέργειες, όπως το Innovation Challenge, πολιτεία και επιχειρηματική κοινότητα δίνουν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν, ενώ η κυβέρνηση επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη και παρέχει γενναίες φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε συνεχώς ευκαιρίες για νέες καινοτομίες και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Elevate Greece, Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε τον ρόλο του Elevate Greece ως Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, τονίζοντας τη δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση των ελληνικών startups μέσω στρατηγικών δράσεων, όπως αποτελεί και η συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι βασικοί άξονες του Elevate Greece περιλαμβάνουν, αφενός, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των startups σε θέματα όπως η διεθνής ανάπτυξη και η πνευματική ιδιοκτησία, και, αφετέρου, τη δικτύωσή τους με την αγορά μέσω διεθνών συμμετοχών και εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση συνεργασιών και επενδύσεων. Τονίστηκε επίσης η σημασία της συλλογής δεδομένων από το οικοσύστημα, ώστε να διαμορφώνονται πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξή τους σε διεθνές επίπεδο και τη συμβολή τους στην ελληνική οικονομία.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις τόνισε:
«Για 4η συνεχόμενη χρόνια διοργανώνουμε τον επιτυχημένο Διαγωνισμό Innovation Challenge με το Elevate Greece, στηρίζοντας την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προσφέρει στις δύο εταιρείες που θα διακριθούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης PoC (Proof of Concept) μέχρι ποσού των 20.000 ευρώ στην καθεμία, με την προοπτική σύναψης σύμβασης εμπορικής συνεργασίας. Αποδεικνύουμε εμπράκτως τη σημασία της δημιουργίας πλατφόρμας διασύνδεσης τεχνοβλαστών με επενδυτές, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και της αποτύπωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος διαχείρισης της παραγωγής μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών για τις αγροτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για δύο πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως εργαλεία για την ενίσχυση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη βάση της κεντρικής αποστολής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γεώργιος Ζαββός, η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Elevate Greece, Βασιλική Λοΐζου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Elevate Greece, Νίκος Παπουτσής.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης οι όροι του 4ου Διαγωνισμού Innovation Challenge από τον Διευθυντή Καινοτομίας της HDB, Παναγιώτη Παπαγεωργίου, ενώ δύο νικήτριες startups προηγούμενων Διαγωνισμών παρουσίασαν τις επιτυχημένες καινοτόμες λύσεις τους, “ESG tracker” και “Innovation Scorecard”.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο