
Σε… πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για πολλούς εμπόρους η ανανέωση των συμβολαίων στα ενοίκια. Όσοι επιχειρηματίες πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν το ενοίκιο όπου στεγάζεται η επιχείρηση τους, έρχονται αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη: οι ιδιοκτήτες ζητούν αυξήσεις από 30% έως 100%, δηλαδή έως και διπλάσια χρήματα.
Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, με δεδομένο πως τα εμπορικά ακίνητα ενοικιάζονται συνήθως για 6 ή 9 χρόνια, υπάρχουν πολλά νοικιάστηκαν σε χαμηλές για τις σημερινές συνθήκες, τιμές. Και αυτό γιατί τότε η αγορά βρίσκονται υπό την πίεση της ελληνικής κρίσης.
Ενοίκια: Δεν έπιασαν ακόμη ταβάνι οι τιμές – Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ
Οι ιδιοκτήτες, τα ενοίκια και οι δημοφιλείς πιάτσες
Ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τώρα ζητούν να ενσωματωθεί αυτή η αύξηση των 6-9 χρόνων στο μίσθωμα. Ο κ. Θεοδωρίδης μάλιστα αναφέρει ως παράδειγμα ένα κατάστημα στην Κηφισιά, σε πολύ κεντρικό σημείο, το οποίο ενοικιάζεται για 2.500 ευρώ την προηγούμενη εξαετία και όταν έληξε το συμβόλαιο ο ιδιοκτήτης ζήτησε ενοίκιο 4.000 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας συμφώνησε να δώσει τα επιπλέον χρήματα καθώς γνώριζε την εμπορική αξία του συγκεκριμένου χώρου, και πως θα «έπιανε» περισσότερα αν έβγαινε στην αγορά προς μίσθωση (τουλάχιστον 5.000 ευρώ).
SOS από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών
Το ίδιο φαινόμενο περιγράφει και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Μάκης Σαββίδης. Όπως αναφέρει στον OT, «όσα εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες εμπορικές γειτονιές είναι να ανανεωθούν τα συμβόλαια μίσθωσης, οι ιδιοκτήτες ζητούν αύξηση που φθάνει έως και το 100%.
Στην Ερμού για παράδειγμα, ζητούνται αυξήσεις 100% ενώ ανάλογα την εμπορικότητα η προσαύξηση πέφτει και στο 30%. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι σίγουρο πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοια ενοίκια και στο ανταγωνισμό που δημιουργούν οι πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν όσο όσο για το καλύτερο πόστο στους εμπορικότερους δρόμους», συμπληρώνει ο κ. Σαββίδης.
Η «επέλαση» των πολυεθνικών αλυσίδων
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οι πολυεθνικές «χτυπούν» τα εμπορικά ακίνητα στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, αποτελεί ένα κατάστημα στην οδό Ερμού και Βουλής, στο οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε μια ελληνική εταιρεία με υποδήματα.
Το ενοίκιο που πλήρωνε ήταν κοντά στις 11.000 ευρώ και με τη λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης ζητούσε ενοίκιο 22.000 ευρώ. Η μικρή εταιρεία υποδημάτων δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και αποφάσισε να μεταφερθεί σε ένα λιγότερο εμπορικό σημείο.
Όπως εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών, Κοσμάς Θεοδωρίδης, με δεδομένο πως τα εμπορικά ακίνητα ενοικιάζονται συνήθως για 6 ή 9 χρόνια, υπάρχουν πολλά νοικιάστηκαν σε χαμηλές για τις σημερινές συνθήκες, τιμές. Και αυτό γιατί τότε η αγορά βρίσκονται υπό την πίεση της ελληνικής κρίσης.
Το Κολωνάκι και η ιστορία που επαναλαμβάνεται
Παρόλα αυτά, το κατάστημα μισθώθηκε όχι μόνο προς 22.000 ευρώ που ζητούσε ο ιδιοκτήτης αλλά προς 25.000 ευρώ από γνωστή πολυεθνική που καιροφυλακτούσε.
«Αυτή την φούσκα που τροφοδοτείται από τις πολυεθνικές, την έχουμε ξαναζήσει το 2000 με 2010 και δεν είχε για κανένα καλή κατάληξη», επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. «Αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα τώρα στην Ερμού και στους γύρω δρόμους, συνέβαινε τότε στο Κολωνάκι».
Θα εξαφανιστούν οι Έλληνες έμποροι από την Ερμού
Αυτή τη στιγμή ένα εμπορικό ακίνητο επί της Ερμού ενοικιάζεται έως και 450 ευρώ το τετραγωνικό το μήνα. Τιμή που πραγματικά τρομάζει καθώς θα μπορούσε να ήταν και τιμή αγοράς του ακινήτου. Όπως εξηγεί ο κύριος Σαββίδης, «εάν δεν αλλάξουμε βηματισμό, είναι προδιαγεγραμμένο ότι σε μια πενταετία δεν θα υπάρχει ούτε μια ελληνική επιχείρηση επί της Ερμού.
Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι υπέρμαχος των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς κάθε επιχείρηση κρύβει πίσω της ένα τεράστιο κύκλο εργασιών που έχει να κάνει με την παραγωγή, την μεταποίηση, τις μεταφορές, το λογιστήριο».
Οι ακριβότεροι δρόμοι στην Ελλάδα και τα ενοίκια
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Cushman & Wakefield Proprius για το πρώτο τρίμηνο του 2024,το prime rent στην Ερμού φτάνει τα 290 ευρώ/τ.μ. με prime yield στο 5,25% ετησίως. Ακολουθούν η Γλυφάδα και η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη με 150 ευρώ/τ.μ. (prime yield 6% και για τις δύο). Τη μεγαλύτερη άνοδο στο prime yield με 6,5% σημείωσαν Κηφισιά, Πειραιάς, Πάτρα και Ηράκλειο.
Πάντως σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς στη λίστα των εμπορικότερων δρόμων με τα ενοίκια να παίρνουν την ανιούσα στο κέντρο της Αθηνάς, μπαίνουν ξανά η Σταδίου, η αρχή της Πανεπιστημίου, η Ομόνοια αλλά και η Πλάκα.


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς