«Μου ζητάνε χρυσό για 50 τ.μ.», «ό,τι βρίσκω είναι παλιό και πανάκριβο», «οι τιμές είναι απλησίαστες», είναι μερικές από τις εκφράσεις όσων ψάχνουν να νοικιάσουν κατοικία αυτό το διάστημα.
Παρόλα αυτά, η κατάσταση με τις τιμές των ενοικίων μπορεί να γίνει και χειρότερη, «λέει» εμμέσως πλην σαφώς η έκθεση της ΤτΕ (Τράπεζα της Ελλάδος).
Ενοίκια: Νέο ράλι στα ενοίκια – Αυξήθηκαν 5,6% σε έναν χρόνο [γραφήματα]
Σε ανοδική τροχιά τα ενοίκια
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, η εξέλιξη του επιπέδου των ενοικίων παραμένει αυξητική, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 103,2 με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2024 έναντι 98,7 το γ΄ τρίμηνο 2023.
Ο δείκτης ενοικίων, σε αντίθεση με το δείκτη τιμών κατοικιών, παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ιστορικά (124,3 το γ΄ τρίμηνο 2011). Κάτι που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για επιπλέον αυξήσεις.
Σχεδόν στα επίπεδα του 2008 οι τιμές αγοράς
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2024 κατά 9,2% σε ετήσια βάση, με επιβραδυνόμενο πάντως ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το β΄ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,7% ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων κατά 8,3%.
Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ισχυροί ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές των διαμερισμάτων καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα στην Αθήνα (9,1%), στη Θεσσαλονίκη (12,1%) και σε άλλες μεγάλες πόλεις (7,3%).
Οι προσδοκίες για ενοίκια και αγορά κατοικίας
Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές.
Οι συνθήκες αυξημένου κόστους κατασκευής και υψηλών επιτοκίων επηρεάζουν αρνητικά το περιθώριο επενδυτικού κέρδους, γεγονός που ενδέχεται σταδιακά να επηρεάσει και τις τιμές της εγχώριας αγοράς, η οποία τα τελευταία έτη τροφοδοτείται σημαντικά από τις ξένες επενδύσεις.
Βραχυπρόθεσμα οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τους τάση όσο η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται ισχυρή, αναφέρεται στην έκθεση.
Μια… ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ οι τιμές
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ελάχιστα πλέον από το ιστορικό υψηλό.
Ειδικότερα, με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων της ΤτΕ για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το γ΄ τρίμηνο 2008 (102,2) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, μέχρι το γ΄ τρίμηνο 2017 (58,9).
Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 99,7 το β΄ τρίμηνο 2024, 2,5 μονάδες χαμηλότερα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει.
Η Αθήνα ξεπέρασε ήδη το… 2008
Ο δείκτης τιμών κατοικιών για την Αθήνα διαμορφώθηκε το β΄ τρίμηνο 2024 σε 105,4 έχοντας ξεπεράσει ήδη το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του (β΄ τρίμηνο 2008: 101,4).
Γιατί μεγαλώνει το στεγαστικό πρόβλημα
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση ΤτΕ, το πρόβλημα του κόστους στέγασης κατά τα τελευταία έτη είναι απόρροια:
1) της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας,
2) της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό
3) της υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο για μακρά χρονική περίοδο, η οποία δεν έχει επιτρέψει την ομαλή αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα
Η κυβέρνηση στον αντίποδα, παρουσίασε στο πλαίσιο της ΔΕΘ οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ωστόσο η ΤτΕ τονίζει την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων.
Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχουν παρθεί οι εξής πρωτοβουλίες:
Ø Το πρόγραμμα Αναβαθμίζω το Σπίτι μου,
Ø Κοινωνική Αντιπαροχή (η οποία είναι ακόμη βέβαια στα χαρτιά), το τριετές φορομπόνους για όσους ενοικιάσουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή τα μετατρέψουν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια, ο κόφτης νέων αδειών για βραχυχρόνια μίσθωση σε κορεσμένες περιοχές.
Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω της βελτίωσης του κτιριακού αποθέματος. Για την υποστήριξης της ζήτησης πάλι, η κυβέρνηση από το νέο χρόνο φέρνει νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ».
Latest News
Στενεύει ο κλοιός για τα Airbnb - Οι αλλαγές του υπ. Τουρισμού και η μελέτη του δήμου Αθηναίων
Ριζικές αλλαγές έρχονται στα Airbnb - Πότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ - Η μελέτη φέρουσας ικανότητας του δήμου Αθηναίων
Είδος προς εξαφάνιση τα ενοίκια των 600 ευρώ για οικογενειακή κατοικία
Σε μια χώρα όπου ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα έχει μισθό κάτω από 1000 ευρώ μικτά (820 καθαρά) και οι επτά στους δέκα κάτω από 1200 (950 καθαρά)
Ελληνικό: Αλλαγές στο σχεδιασμό της παραλίας του Αγίου Κοσμά
Τι προβλέπει νέα υπουργική απόφαση για το παράκτιο μέτωπο της επένδυσης της Lamda Development στο Ελληνικό
To «ράλι» στα ακίνητα από το 2017 - Άνοδο στις τιμές 69% «βλέπει» ο ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως τελευταία χρόνια χειροτερεύει ο λόγος εισοδήματος προς τις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας
Πόσο αυξάνουν την αξία των ακινήτων οι ανακαινίσεις - Στοιχεία ανά περιοχή [πίνακας]
Τι δείχνει μελέτη της Protio για τις ανακαινίσεις διαμερισμάτων - Η αξία των ανακαινισμένων ακινήτων 58% υψηλότερη, από την αξία των μη ανακαινισμένων
Τι ακίνητα αναζήτησαν Έλληνες και ξένοι για αγορά και ενοικίαση; [πίνακες]
Ποιες εκπλήξεις κρύβουν οι αναζητήσεις γης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Spitogatos - Τι δείχνουν οι τάσεις προτίμησης στα ακίνητα
Πώς θα αντιμετωπίσει τουρισμό και Airbnb ο Δούκας στην Αθήνα - Τι είπε στο ΟΤ FORUM
Ο κ. Δούκας είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη φέρουσας ικανότητας, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, δεν υπάρχει γενικευμένος υπερτουρισμός στην Αθήνα
Τι μπλοκάρει τις κατεδαφίσεις μεγάλων αυθαιρέτων
Ποια προβλήματα δημιουργεί το πάγωμα της τακτοποίησης στα αυθαίρετα της «Κατηγορίας 5» - Επιστολές μηχανικών ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ
Ράλι δίχως τέλος στις τιμές των διαμερισμάτων - Νέα αύξηση 7,8% στο τρίτο τρίμηνο [πίνακας]
Τι δείχνουν στοιχεία της ΤτΕ για τις τιμές των διαμερισμάτων - Πόσο αυξήθηκαν το 2023
Ανδριόπουλος (Dimand): H Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη για τα επόμενα 30 χρόνια
Η ελληνική αγορά ακινήτων «δεν είναι φούσκα» καθώς η ανάπτυξη δεν βασίζεται σε δανεισμό τόνισε ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, κατά την παρουσία του στο 4ο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου