
Στα γραφεία της ΔΙΜΕΑ βρίσκονται από χθες το πρωί η κίνηση του μικτού περιθωρίου κέρδους 2.500 κωδικών καταναλωτικών προϊόντων από κάθε μία από τι 9 αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Προκειμένου να ελεγχθούν αν τηρείται η σχετική νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία το μικτό περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να υπερβαίνει – ούτε κατ’ ελάχιστον! – τα επίπεδα του 2021.
Η κάθε εταιρεία έστειλε ηλεκτρονικά τα δικά της στοιχεία για τους 2.500 κωδικούς και παράλληλα άλλες 15 προμηθευτικές εταιρείες – οι περισσότερες εξ αυτών είναι πολυεθνικές – απέστειλαν τα δικά τους στοιχεία, η κάθε μία για τα δικά της προϊόντα, που περιλαμβάνονται στους προαναφερόμενους κωδικούς.
Τρόφιμα: «Παγώνουν» οι τιμές; – Τι δείχνουν τα στοιχεία [πίνακας]
Στο μικροσκόπιο της ΔΙΜΕΑ τα περιθώρια κέρδους
Πηγές που είναι θέση γνωρίζουν έλεγαν προς τον ΟΤ ότι πρόκειται κατ’ ουσίαν για τα προϊόντα που είναι ενταγμένα στο «καλάθι του νοικοκυριού» και αφορούν σε 59 κατηγορίες. Κυρίως τροφίμων και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (απορρυπαντικά, είδη ατομικής υγιεινής κλπ).
Αυτό τον τεράστιο όγκο των στοιχείων η ΔΙΜΕΑ θα τους αξιολογήσει κα θα τους συγκρίνει με βάση τα δικά της δεδομένα και αν χρειαστεί θα «ανοίξει» αλληλογραφία με τις ελεγχόμενες εταιρείες ζητώντας διευκρινίσεις ή επιπλέον πληροφορίες.
Η παράταση και τα πρόστιμα
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως πρόκειται για μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά – όπως είχε γράψει προσφάτως ο ΟΤ – είχε δοθεί ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των στοιχείων αυτών η 10η Νοεμβρίου, αλλά οι αλυσίδες ζήτησαν ολιγοήμερη παράταση, η οποία δόθηκε από την ΔΙΜΕΑ και έληξε την περασμένη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ωστόσο προσφάτως η ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ στην οποία είχε υποβληθεί πρόστιμο με βάση την διάταξη του καθορισμένου μικτού περιθωρίου κέρδους, προσέφυγε στα αστικά δικαστήρια και σε πρώτο βαθμό «έριξε» το πρόστιμο.
Τα μέτρα Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια
Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές ο έλεγχος του μικτού περιθωρίου κέρδους στο «καλάθι του νοικοκυριού» ήταν ένα από τα τρία πρώτα μέτρα που πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του – τα άλλα δύο είναι η παράταση της ισχύος της προαναφερόμενης ρύθμισης ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και η αύξηση των προστίμων από 1 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι όπως προαναφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς της ρύθμισης και σύμφωνα με όσα ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ανακοινώσει, πρόκειται να την παρατείνει για άλλο ένα εξάμηνο, δηλαδή ως τις 30 Ιουνίου 2025.
Τι ζητούν τα σούπερ μάρκετ
Από την πλευρά τους οι διάφοροι επιχειρηματικοί φορείς της αγοράς έχουν επιχειρήσει κατ’ επανάληψη να πείσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πως δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για την παράταση της ρύθμισης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και ιδιαίτερα ο «πληθωρισμός» των σούπερ μάρκετ είναι πλέον αρνητικός.
Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές η άρνηση του υπουργείου Ανάπτυξης – αλλά και γενικότερα του Μεγάρου Μαξίμου, που παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο θέμα, μέσω του υπουργού Επικρατείας κ. Ακη Σκέρτσου – οφείλεται αποκλειστικά πλέον σε πολιτικούς λόγους, που εξηγούνται από την υπάρχουσα συγκυρία. Κι όχι από οικονομικούς, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν.
Μείωση τιμών σε 600 κωδικούς
Γενικότερα πάντως η δυσαρέσκεια της αγοράς, προμηθευτών και λιανεμπόρων, είναι εμφανής διά … «γυμνού οφθαλμού». Παράλληλα ήδη «τρέχει» νέο πρόγραμμα μείωσης τιμών που θα υπερβεί τους 600 κωδικούς, κυρίως διατροφής, που η διάρκεια τους θα είναι τουλάχιστον δύο μηνών.
Οπως έλεγαν πηγές της αγοράς εν προκειμένω, οι προμηθευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα διαθέσιμα κεφάλαια που είχαν για προσφορές επί των συγκεκριμένων προϊόντων και τα «έριξαν» στην μείωση των τιμών. Και στην μείωση των προμηθευτών πρόσθεσαν ένα επιπλέον ποσοστό και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Κι όλα αυτά για να αποδείξουν ότι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και στην κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα λόγο να διατηρεί σε ισχύ τη ρύθμιση για το μικτό περιθώριο κέρδους. Αλλά όπως φαίνεται δεν κατόρθωσαν να την πείσουν….


Latest News

Νέο τοπίο στα αποταμιευτικά προϊόντα - Πώς η ΕΚΤ αλλάζει τον χάρτη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει μειώσει επτά φορές από τον περασμένο Ιούνιο τα επιτόκια

Δημογραφικό: Το «αγκάθι» στα...σπλάχνα της ελληνικής οικονομίας
Είναι χαρακτηριστικό πως η ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών βαίνει αναλογικά μειούμενη, ενώ αυξάνονται οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Φορο-μπόνους έως 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις και το 2025
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

La Repubblica: Θετική αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας
Όπως σημειώνει για τα πλεονάσματα του 2024 πρόκειται για «εξαιρετική επίδοση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της σε junk bond

Επιστρέφουν τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους που δεν αξιοποιήθηκαν - Τι είπε ο Θεοδωρικάκος
Σε ό,τι αφορά στις τιμές του Πάσχα ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Οι «αστερίσκοι» στον δρόμο για το δημόσιο χρέος μέχρι το 2032
Ακόμη και αν αυτή η κυβερνητική πρόβλεψη για δημόσιο χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2027 καταστεί γεγονός, το ελληνικό χρέος θα παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη

Κίνητρα για επενδύσεις σε παραμεθόριες περιοχές - Τι περιλαμβάνεται
Παρεμβάσεις για τον παραγωγικό μετασχηματισμό σε τμήματα της χώρας που αντιμετωπίζουν οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα