
«Φειδωλή» είναι η Goldman Sachs στην πρόβλεψή της για τις επιδόσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το επερχόμενο έτος. Ειδικότερη η αμερικανική τράπεζα θέτει ως όριο για τις επιδόσεις του επόμενου χρόνου τις 1.475 μονάδες. Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Όπως εξηγεί στην ανάλυσή της, η εκτίμηση αυτή οφείλεται στη μείωση των κερδών ανά μετοχή (price per share) των εισηγμένων εταιρειών.Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 4% το 2025, ενώ θα αυξηθούν κατά 2% το 2026.
Παρά ταύτα, όπως σημειώνει, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να αποτελεί μια ανταγωνιστική επιλογή που προέρχεται κυρίως από το γεγονός της υψηλής μερισματικής απόδοσης που το κατατάσσει δεύτερο παγκοσμίως στις αναδυόμενες αγορές. Για το 2025, η μερισματική απόδοση αναμένεται να αγγίξει το 7%.
Τι ζητούν οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες – Το μήνυμα της Goldman Sachs
Goldman Sachs: Βλέπει συνεχιζόμενη ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο
Η Goldman Sachs σημειώνει σε ξεχωριστή έκθεσή της πως βλέπει λόγους συνεχιζόμενης ανάπτυξης στην ευρωζώνη αντί για ύφεση, παρά τα σύννεφα που υπάρχουν γύρω από την επανεκλογή Tραμπ στον Λευκό Οίκο και την εμπορική αντιπαλότητα με την Κίνα.
Επιπλέον, τα περιθώρια πολιτικής για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι ήδη περιορισμένα, δεδομένων των δημοσιονομικών ανησυχιών σε οικονομίες του πυρήνα, όπως η Γαλλία, παράλληλα με τις τυπικές ανησυχίες στην περιφέρεια.

Ο χώρος αυτός είναι πιθανό να περιοριστεί περαιτέρω από την πίεση για αύξηση των δαπανών για την Ουκρανία και την ευρύτερη αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης.
Όμως βλέπει και συνέχεια της αναπτυξιακής ανθεκτικότητα στο Νότο.
Η οικονομική υπεραπόδοση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακή φέτος, λόγω της σταθερής ανάπτυξης των υπηρεσιών (που ευθύνονται για μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής δραστηριότητας από ό,τι στον Βορρά), της αυξημένης μετανάστευσης (που στηρίζει την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης) και της επενδυτικής στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Goldman αναμένει συγκράτηση της ανάπτυξης σε όλο το Νότο το επόμενο έτος, αλλά παρατηρεί πως υπάρχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις εμπορικές εντάσεις και στις ανταγωνιστικές πιέσεις από την Κίνα απ’ ό,τι στον Βορρά.
Η Goldman προβλέπει ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ 0,2% το α’ και β’ τρίμηνο, 0,1% το γ’ τρίμηνο και 0,2% το 4ο τρίμηνο. Αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη σε επίπεδο 0,8% για το 2025, σημαντικά χαμηλότερη από το 1,2% της συναίνεσης μεταξύ αναλυτών και αναμένει την ασθενέστερη ανάπτυξη στη Γερμανία (0,3%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (0,6%) και τη Γαλλία (0,7%).


Latest News

Κράτησε τις 1.700 μονάδες το ΧΑ, έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα
Ο Απρίλιος αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» υπερασπίζοντας την φήμη του, ως τον καλύτερο μήνα του έτους

Οπισθοχωρεί στην άμυνα το Χρηματιστήριο - Πιέσεις στους πρωταγωνιστές του Απριλίου
Πολλά χαρτοφυλάκια αποζητούν την κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου

ΔΕΗ και Motor Oil δίνουν… θετική ενέργεια στο Χρηματιστήριο
Η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι των ξένων προφανώς δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια

Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Αναζητούνται άμυνες
Η αγορά χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου μέχρι να μπορέσει να διασπάσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Φόρτσαρε στο φίνις το Χρηματιστήριο - Ανέκτησε και τις 1.700 μονάδες
Η αποφασιστική διατήρηση των 1.700 μονάδων δείχνει να χρειάζεται περισσότερα καύσιμα, με το πρώτο τεστ να είναι από αύριο

Βλέπει… αλλά δεν «ακουμπά» τις 1.700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε ένα δύσκολο λόγω διεθνούς αβεβαιότητας περιβάλλον, το ΧΑ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε επαφή με τις 1.700 μονάδες

«Βλέπει» και πάλι τις 1700 μονάδες το ΧΑ - Καταλύτης οι τράπεζες
Oι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες διατηρούν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τους εικόνα

Πάνω και από τις 1.670 μονάδες το χρηματιστήριο - Αλμα άνω του 4% για τις τράπεζες
Μετά από μια εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, η αγορά είδε σήμερα τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P