
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά από μία τριετία υψηλών πτήσεων σε επίπεδο κερδοφορίας έχουν ένα ευχάριστο πρόβλημα να επιλύσουν το επόμενο διάστημα που θα το βρουν μπροστά τους οι τράπεζες.
Ο λόγος γίνεται για τα υψηλά κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, που χτίστηκαν σταδιακά κυρίως με οργανικό τρόπο όλο αυτό το διάστημα.
Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών κατά την εφετινή χρήση, την περίοδο 2022 – 2024, θα έχουν πετύχει αθροιστικά κέρδη άνω των 11 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το τέλος της εφετινής χρονιάς θα βρει τους τέσσερις συστημικούς ομίλους με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα ελάχιστα εποπτικά όρια.
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Τράπεζες: Η αξιοποίηση
Το ζητούμενο λοιπόν, σύμφωνα με αναλυτές, είναι πώς θα αξιοποιήσει κάθε όμιλος το πλεονάζον κεφάλαιο για την βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους.
Όπως λένε, αναμφίβολα μεγάλο βάρος θα πέσει τα επόμενα χρόνια στην επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και στην αύξηση των διανεμόμενων κερδών, τόσο με μετρητά, όσο και με προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.
Ταυτόχρονα όμως τα διοικητικά τους επιτελεία θα είναι σε επιφυλακή για να εκμεταλλευτούν κάθε δυνατή ευκαιρία μεγέθυνσης με μη οργανικό τρόπο, δηλαδή με εξαγορές.
«Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα το μέγεθος μετράει περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν έχουν τα καύσιμα για να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι σίγουρο πως θα δούμε νέες κινήσεις, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος» σημειώνει αναλυτής που παρακολουθεί τον κλάδο.
Τα σχέδια μεγέθυνσης για τις τράπεζες
Την ευκαιρία να μοιραστούν τις σκέψεις τους για τις προοπτικές ενίσχυσης των μεγεθών τους είχαν αυτήν την εβδομάδα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων, μιλώντας σε συνέδριο του Bloomberg.
Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τη στρατηγική που θα εφαρμόσουν τα επόμενα χρόνια.
Αναμφίβολα, η πιο εξωστρεφής τράπεζα αυτή τη στιγμή είναι η Eurobank, η οποία διατηρεί θυγατρικές με συστημική παρουσία σε Βουλγαρία και Κύπρο.
Ο CEO της Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι ως προς το banking η επέκταση εκτός συνόρων έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί, μετά την εξαγορά και της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.
Όπως είπε, σήμερα το ενεργητικό του ομίλου ανέρχεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, το 27% από την Κύπρο και το 11% από τη Βουλγαρία.
«Στη Βουλγαρία, που είναι η δεύτερη βασική μας αγορά, έχουμε ολοκληρώσει τρεις εξαγορές τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τη θέση μας στην αγορά δανείων. Στην Κύπρο, φέτος ολοκληρώσαμε την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Ελληνικής Τράπεζας, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας. Μέσω αυτής, αποκτήσαμε και μια ασφαλιστική εταιρεία και αναζητούμε περαιτέρω ευκαιρίες».
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία η τράπεζα διαθέτει τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να διοχετευτούν για εξαγορές στους τομείς της ασφάλισης και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί περαιτέρω το οργανικό εισόδημα του ομίλου και θα αυξηθεί η συμμετοχή των προμηθειών στα συνολικά έσοδα.
Διασυνοριακές συνεργασίες
Από την πλευρά του, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στις προοπτικές αύξησης των εργασιών της τράπεζας, μέσω των εμπορικών συμφωνιών με τη UniCredit, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής τους συνεργασίας.
Όπως είπε, «το πρόβλημα του κατακερματισμού στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και με τέτοιου είδους συνεργασίες. Αυτό που κάνει η Alpha Bank με την UniCredit είναι μια διαφορετική προσέγγιση».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσω της κοινής πλέον πορείας με τον ιταλικό όμιλο, «οι εταιρικοί πελάτες μας αποκτούν δυνατότητα πρόσβασης στις 13 χώρες όπου δραστηριοποιείται η UniCredit λαμβάνοντας εξυπηρέτηση από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με βελτιωμένες δυνατότητες χρηματοδότησης και πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές».
Με λίγα λόγια, τόνισε ο κ. Ψάλτης, «βοηθάμε επιχειρήσεις και ιδιώτες να αποκτήσουν πύλη πρόσβασης στην Ευρώπη, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή ενοποίηση».
Από την άλλη, συμπλήρωσε, «οι ιδιώτες μπορούν να επωφεληθούν από υψηλού επιπέδου επενδυτικές προτάσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets fund, και τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα».
Ειδική αναφορά έκανε και στη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Alpha Finance, χρηματιστηριακού βραχίονα του Ομίλου Alpha Bank, και της Kepler Cheuvreux.
Αυτή αφορά στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά μετοχών και εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας με την UniCredit, η οποία είναι μέτοχος της γαλλικής εταιρείας.
Επενδύσεις εκτός Ελλάδος
«Όλοι μας εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας», υποστήριξε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.
Όπως είπε, αναζητούνται ευκαιρίες κυρίως στον τομέα του asset management και ταυτόχρονα βρίσκεται προ των πυλών η λειτουργία μίας νέας ψηφιακής τράπεζας, «για την οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Με βάση το σχεδιασμό της, «δεν θα έχει υποκαταστήματα, θα είναι αμιγώς ψηφιακή και θα απευθύνεται στις ανάγκες της νεότερης γενιάς και όλων όσοι είναι κατά κάποιο τρόπο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετοί μεγαλύτεροι άντρες και γυναίκες».
Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «εξετάζουμε το ενδεχόμενο, μόλις αυξηθεί η κρίσιμη μάζα, να βγούμε εκτός Ελλάδας και να επεκταθούμε στην Ευρωζώνη».
Ενεργειακά projects
Τέλος, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στις ευκαιρίες μεγέθυνσης του ενεργητικού της, που θα προκύψουν από την επιστροφή θεραπευμένων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.
«Κάποια στιγμή θα γίνει. Θα ανοίξει την αγορά ο SSM», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο όμιλος θα διεκδικήσει την επαναγορά χορηγήσεων της κατηγορίας.
Με τον τρόπο αυτό με λίγες συναλλαγές θα επιτύχει τη μεγέθυνση του ενεργητικού του.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κεντρική στόχευση για την Εθνική αποτελεί η συμμετοχή σε ενεργειακά επενδυτικά projects, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με την αξιοποίηση των υψηλών δεικτών ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.
Τόνισε δε πως διαβλέπει ευκαιρίες προσέλκυσης πελατών από τη Μέση Ανατολή.


Latest News

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς

Χατζηθεοδοσίου: Θετικά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα για τις ΜμΕ
Η αγορά περιμένει με αγωνία βελτιώσεις στον φορολογικό νόμο και στοχευμένα μέτρα που θα ενισχύουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου