
Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των διεπαγγελματικών οργανώσεων, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, η μέτρηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία και οι ταφές ζώων, περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιου του ΥπΑΑΤ, το οποίο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, το προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό των διεπαγγελματικών οργανώσεων και την ενίσχυσή τους με επιπλέον κίνητρα, καθώς και σε ζητήματα σχετικά με το σύστημα καταγραφής και μέτρησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τη γεωργία σε πραγματικό χρόνο.
Κώστας Τσιάρας: Έρχεται ρύθμιση για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Ταυτόχρονα με μια σειρά άλλων ρυθμίσεων επιλύονται λειτουργικά ζητήματα που αφορούν στις διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου και μερικώς στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.
«Αντιμετωπίζονται, έτσι, ζητήματα που δυσκολεύουν τη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων και η αντιμετώπισή τους είναι κρίσιμη για την εκπλήρωση του σκοπού τους προς όφελος των αγροτών», επισημαίνεται.
Με το έργο LIFE ClimaMED «αποκτούμε ένα εργαλείο μέτρησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε γεωργικές εκτάσεις, προκειμένου να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη μείωσή τους», σημειώνεται.
Και άλλες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ
Παράλληλα, στο νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται:
- Η κάλυψη του κενού στην υφιστάμενη νομοθεσία, με το να περιληφθούν και άλλες περιπτώσεις της ενωσιακής νομοθεσίας στις οποίες επιτρέπεται η υγειονομική ταφή ζώων κατά παρέκκλιση.
- Η εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης και ευθυγραμμίζεται πλήρως με το ενωσιακό δίκαιο.
- Η επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
- Η στήριξη του προσωπικού που εργάστηκε υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κατά την αντιμετώπιση των επιζωοτιών του 2024 με την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
Επίσης, εξασφαλίζεται η αποτελεσματική υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και προγραμμάτων, προκειμένου να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι που κρίνονται αναγκαίοι για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση