
Νομοθετική ρύθμιση για τη διατήρηση της λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Μελίτη» στη Φλώρινα ως εφεδρεία για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Μάρτιο, θα προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της ΔΕΗ.
Δημήτρης Κοπελούζος: Οι χρυσές μπίζνες του επιχειρηματία με Ρώσους, Αμερικάνους, Δημόσιο και ΔΕΗ
Ο Διαχειριστής θεωρεί απαραίτητη τη Μελίτη για το ηλεκτρικό σύστημα, ως «μονάδα συμπληρωματικής ενέργειας», με δεδομένο ότι τα αποθέματα των ταμιευτήρων στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, λόγω ανομβρίας, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ κρίνει ως αναγκαία τη λιγνιτική μονάδα καθώς εκτιμά ότι και οι εισαγωγές ρεύματος θα είναι περιορισμένες εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ουκρανία.
Η λιγνιτική μονάδα Μελίτης θα δουλέψει μόνο αν κριθεί ότι κινδυνεύει η ευστάθεια του συστήματος
Την ανάγκη διατήρησης της μονάδας σε ψυχρή εφεδρεία έως και το τέλος Μαρτίου επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής και η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, κ. Πάρι Κουκουλόπουλου. Όπως ανέφερε η υφυπουργός, ο συγκεκριμένος ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) «από τον Ιανουάριο έως και τώρα παρήγαγε το 0,84% της συνολικής παραγωγής όλων των συμβατικών μονάδων, δηλαδή είχαμε από όλες τις λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες φυσικού αερίου συνολικά 19.050 γιγαβατώρες και είχαμε το εργοστάσιο της Μελίτης που συνέβαλε με 160 γιγαβατώρες». Σύμφωνα με την ίδια, και αυτές τις λίγες ώρες λειτούργησε αναγκαστικά ώστε να γίνει καύση του λιγνίτη που είχε μαζευτεί στην αυλή του, καθώς αυτοαναφλεγόταν. Και έως τον Μάρτιο, όπως υπογράμμισε, θα δουλέψει μόνο αν κριθεί ότι κινδυνεύει η ευστάθεια του συστήματος.
«Είναι ακριβή η λειτουργία του, φτάνει τα 130-150 ευρώ ανά μεγαβατώρα», τόνισε η κυρία Σδούκου, προσθέτοντας ότι θα κλείσει αλλά θα παραμείνει σε εφεδρεία ώστε να μην κινδυνέψει η σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος της ΔΕΗ αυτή τη στιγμή στην «αυλή» της Μελίτης υπάρχουν περίπου 260.000 τόνοι λιγνίτη, ενώ συνεχίζονται εξορύξεις στα ορυχεία του Νοτίου και Κεντρικού Πεδίου, αλλά και σε ιδιωτικά που συνεργάζονται με την επιχείρηση.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, η παράταση για τη Μελίτη δίδεται διότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει με το ενδεχόμενο του αν έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία, που μπορεί αυτή να περιορίσει τη διαθέσιμη υδροηλεκτρική ισχύ που χρειάζεται για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις εποχικές αιχμές». Και πρόσθεσε:
«Έχουμε μια αύξηση της ζήτησης, επίσης, που προκύπτει από τα βόρεια σύνορά μας λόγω της ανάγκης τροφοδότησης και της Ουκρανίας. Επίσης, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη ο χρονικός ορίζοντας λήξης της δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου στον Άγιο Νικόλα και στην Κομοτηνή. Οπότε για αυτούς τους καθαρά τεχνικούς λόγους, με νομοθετική ρύθμιση θα δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνει σε ψυχρή εφεδρεία η Μελίτη και να χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως αν και όταν υπάρξει ανάγκη».
Το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων
Το φουγάρο της μονάδας, όπως προβλέπει επικαιροποιημένο πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα έσβηνε οριστικά στα τέλη Δεκεμβρίου όπως επίσης και εκείνο της «Μεγαλόπολης 4» (σ.σ. δεν λειτουργεί εδώ και καιρό λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος). Όσο για τις μονάδες 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που έχουν τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης στην πόλη της Κοζάνης θα παραμείνουν στο σύστημα έως τα τέλη του 2025. Για την νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V», η ΔΕΗ σχεδιάζει να βάλει τέλος στη λειτουργία της με λιγνίτη το 2026, δίχως ακόμη να έχει προσδιοριστεί εάν θα συνεχίσει έπειτα την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο ή θα μπει οριστικό «λουκέτο».
Σύμφωνα με διαβιβαστικό έγγραφο της επιχείρησης προς τη Βουλή, «τα συγκεκριμένα ορόσημα αποτελούν την ανώτατη δυνατή χρονική υπέρβαση δεδομένου ότι η επιλογή αυτή, η οποία ήδη αποκλίνει σε σημαντικό βαθμό του αρχικών υποβληθέντος χρονισμού αποσύρσεων, επιβάλλεται πρακτικά από τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και παράλληλα αποτελεί πυλώνα στρατηγικής προτεραιότητας του σχεδιασμού της επιχείρησης». Παράλληλα, σε δεύτερο διαβιβαστικό έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, επισημαίνεται ότι «η διατήρηση μη οικονομικά αποδοτικών μονάδων για την παροχή διαθεσιμότητας ισχύος και εξασφάλιση της επάρκειας του συστήματος είναι εφικτή κάτω από ένα κάποιο καθεστώς αποζημίωσης, σε συμφωνία με το πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που τίθενται στον Κανονισμό 2019/944 και συγκεκριμένα στο άρθρο 22.4, οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα ήταν επιλέξιμες για συμμετοχή σε τέτοιο μηχανισμό που θα επέτρεπε την οικονομική ενίσχυση έως το 2030».


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό