
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει έκτακτο διάγγελμα την Πέμπτη, μετά την απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, οθώντας τη σε παραίτηση, μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού.
Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Μακρόν στοχεύει να εγκαταστήσει γρήγορα έναν νέο πρωθυπουργό, ενώ μία από αυτές είπε ότι ήθελε να ορίσει έναν πρωθυπουργό πριν από την τελετή για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων το Σάββατο.
«Έπεσε» η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία – Πέρασε η πρόταση δυσπιστίας
Οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις με τον Μπαρνιέ όσον αφορά την έγκριση νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2025, από ένα διχασμένο κοινοβούλιο. Δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Εναλλακτικά, ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ και τους υπουργούς του να παραμείνουν με υπηρεσιακή ιδιότητα, όσο αναζητά έναν πρωθυπουργό ικανό να προσελκύσει επαρκή διακομματική υποστήριξη.
Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να προτείνει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να μετακυλίσει τις διατάξεις περί φόρων και δαπανών του προϋπολογισμού του 2024 στο επόμενο έτος, είτε να επικαλεστεί ειδικές εξουσίες για να περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 με διάταγμα – αν και νομικοί λένε ότι αυτό αποτελεί μια γκρίζα ζώνη και το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο.
Την ίδια ώρα η Μαρίν Λεπέν φαίνεται να ποντάρει το μέλλον της στην εκδίωξη του Μακρόν πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027, τονίζει το Reuters, επικαολούμενο βουλευτές και αναλυτές.
Για να το πετύχει αυτό, συνέβαλε στην πρόκληση της δεύτερης πολιτικής κρίσης στη Γαλλία μέσα σε έξι μήνες. Είναι μια απόφαση που μπορεί να τη στοιχειώσει.
Η απόφαση του κόμματός της Εθνικής Συσπείρωσης είναι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι σε μια περίπλοκη εσωτερική και γεωπολιτική στιγμή από ένα κόμμα που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως μια σταθερή κυβέρνηση σε αναμονή.
Και ακόμη και αν το κόλπο της Λεπέν φέρει το RN στην εξουσία νωρίτερα από το αναμενόμενο, θα κληρονομήσει το ίδιο δημοσιονομικό χάος που ταπείνωσε τον Μπαρνιέ, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας.


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές