Βίντεο δείχνει αντάρτες στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας της Συρίας και τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Δείτε σχετικά βίντεο:
מורדים בארמון הנשיאות בדמשק, הבוקר
(שימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים) pic.twitter.com/Q2TQsMPVOq— הארץ חדשות (@haaretznewsvid) December 8, 2024
Οι αντάρτες καλούν τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρία»
Η Δαμασκός είναι πλέον ελεύθερη από τα δεσμά του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσαν τα ξημερώματα οι αντάρτες που εισήλθαν στην πρωτεύουσα, υποδηλώνοντας ουσιαστικά την ανατροπή του καθεστώτος. Διαμηνύοντας πως ο «τύραννος» Άσαντ τράπηκε σε φυγή, κάλεσαν τους εκτοπισμένους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρία».
Η πρώτη τηλεοπτική ανακοίνωση των ανταρτών για την κατάληψη της Δαμασκού:
بيان رقم 1 .. فصائل معارضة سورية تبث أول بيان لها إلى الشعب السوري على شاشة التلفزيون الرسمي#معارك_سوريا#سوريا_الآن#سوشال_سكاي pic.twitter.com/qvjFgRdklr
— سكاي نيوز عربية (@skynewsarabia) December 8, 2024
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει πως η ηγεσία των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενημέρωσε για την ανατροπή του καθεστώτος, επικαλούμενο αξιωματικό που έλαβε σχετικό μήνυμα.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό Χάντι αλ Μπάχρα δήλωσε ότι «χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ» είναι πλέον η Δαμασκός. Τελείωσε «η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Συρίας», σχολίασε.
Ο πρόεδρος Άσαντ φέρεται να επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο το οποίο αναχώρησε προς άγνωστο προορισμό, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, προτού αποσυρθούν (από αυτό) τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο αλλά διατηρεί ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Έτοιμος να συνεργαστεί για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας ο Σύρος πρωθυπουργός – Ζητά ελεύθερες εκλογές
Ο Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι δήλωσε σήμερα ότι παραμένει στο σπίτι του και είναι έτοιμος να συνεργαστεί για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, μετά τη φυγή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό.
«Αυτή η χώρα μπορεί να είναι μια κανονική χώρα, οικοδομώντας καλές σχέσεις με τους γείτονές της και με όλον τον κόσμο (…) αλλά αυτό το ζήτημα θα είναι ευθύνη οποιασδήποτε ηγεσίας επιλέξει ο συριακός λαός και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία μαζί της», λέει μεταξύ άλλων ο Μοχάμεντ Γάζι αλ Τζαλάλι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανέβασε στο Facebook.
Σύμφωνα με το Reuters, ζήτησε να γίνουν ελεύθερες εκλογές έτσι ώστε ο λαός της Συρίας να επιλέξει όποιον θέλει.
Το Russia Today μεταδίδει ένα βίντεο που δεν έχει επαληθευτεί, λέγοντας ότι ο αλ Τζαλάλι πηγαίνει να παραδώσει την εξουσία στους αντάρτες.
Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που ηγήθηκε της συμμαχίας των Σύρων ανταρτών, ο Άχμεντ αλ Σάρα – ευρύτερα γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι – δήλωσε πως οι κρατικές υπηρεσίες θα παραμείνουν υπό την εποπτεία του «πρώην πρωθυπουργού» μέχρι να υπάρξει επισήμως αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία.
Πηγή:in.gr
Latest News
Ένας σεΐχης, ένας μεγιστάνας και ένας διπλωμάτης «μαγείρεψαν» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ
Σύμφωνα με τους New York Times αυτό που «απελευθέρωσε» τη συμφωνία Χαμάς - Ισραήλ ήταν η απίθανη συνεργασία δύο προσώπων
«Το σκάνε» οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον ενόψει της ορκωμοσίας Τραμπ
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον που δεν επιθυμούν να είναι στην πόλη την ημέρα πραγματοποίησης της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
Το σχέδιο Τραμπ για μαζικές απελάσεις την επομένη της ορκωμοσίας του
Ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μαζική απέλαση στην ιστορία της χώρας
Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η ανθρωπιστική καταστροφή και ο «γρίφος» της δεύτερης προεδρίας Τραμπ
Σε μια μεταβαλλόμενη Μέση Ανατολή, η διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι το βραχυπρόθεσμο διακύβευμα, αλλά μακροπρόθεσμα είναι η λύση των δύο κρατών για το παλαιστινιακό
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του CDU της Γερμανίας - Τι είπαν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ, θα έχει κι άλλες διμερείς συναντήσεις, όπως με την Ρομπέρτα Μέτσολα, τον Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη
Η ανατροπή της τελευταίας στιγμής για την ορκωμοσία Τραμπ - Τι συνέβη
Εμπόδιο στους σχεδιασμούς του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη Δευτέρα (20/1) θα γίνει και επίσημα ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για τη Γάζα
Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που συμφωνήθηκε στην Ντόχα
Ο υποψήφιος «τσάρος» του Τραμπ θέλει πιο σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποστήριξε πως οι κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε βάρος της Ρωσίας «δεν ήταν αρκετά υψηλές»
Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία με πρωθυπουργό τον Ζελιάσκοφ
Η νέα κυβέρνηση δημιουργήθηκε κυρίως λόγω ανάγκης η Βουλγαρία να ξεφύγει από την πολιτική κρίση και έναν ατέρμονο κύκλο εκλογών
Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα
Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων