
Ένας στους δύο Έλληνες χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης με το ChatGPT να ξεχωρίζει ως το πιο δημοφιλές, σύμφωνα με τη νέα πανελλαδική έρευνα με θέμα: «Έλληνες και Τεχνητή Νοημοσύνη: Στάσεις & Αντίκτυπος» της Focus Bari.
Η άποψη των Ελλήνων σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία παραμένει σχεδόν ίδια, σύμφωνα με την έρευνα, με το 47% των ερωτηθέντων να δηλώνει «περισσότερο θετικός παρά αρνητικός» ενώ ένα 28% δηλώνει «εξίσου θετικός και αρνητικός». Επιπλέον, με την πάροδο του χρόνου, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν έχει σχηματίσει καθόλου γνώμη για την AI έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50%.
Όλη η Ελλάδα… online – Πώς εξελίσσεται η χρήση του διαδικτύου [γραφήματα]

Οι γυναίκες αρχίζουν να καλύπτουν τη διαφορά με τους άντρες, ενώ στις ηλικίες το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει με τους νέους να είναι πια πολύ θετικoί, αναφέρει η έρευνα. Παράλληλα, όπως είναι αναμενόμενο, οι χρήστες εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης έχουν πολύ πιο θετική στάση ως προς τον αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Το ChatGPT είναι το πιο δημοφιλές εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (πάνω από 1 στους 3 Έλληνες το χρησιμοποιούν) αλλά οι Έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν και άλλες επιλογές, όπως αποκαλύπτει η Focus Bari.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες για τους περισσότερους Έλληνες, ειδικά για τους χρήστες της, δίνοντας ώθηση σε δεξιότητες και ευκαιρίες. Σχεδόν δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει τις επαγγελματικές τους προπτικές.
Βεβαίως, πιο θετικοί για την βοήθεια στην καριέρα τους είναι εκείνοι που ήδη χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Παρά τον ενθουσιασμό, η εξέλιξη της ΤΝ προκαλεί ανησυχία για την πιθανή απώλεια θέσεων εργασίας και την αυξημένη απειλή απάτης. Η ανάγκη για αυστηρές ρυθμίσεις είναι καθολική, με πάνω από τρεις στους πέντε πολίτες να απαιτούν μέτρα προστασίας από κακόβουλες χρήσεις και παραπληροφόρηση.


Στον τομέα του e-commerce, η ΤΝ προβλέπεται να ενισχύσει τη λειτουργία των καταστημάτων και να βελτιώσει την εμπειρία του πελάτη, σύμφωνα με τις προσδοκίες των Ελλήνων. Εννιά στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 89%) περιμένουν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει αρκετούς κλάδους.
Η συμβολή της ΤΝ στο e-commerce αναμένεται σε αρκετά σημεία που βελτιώνουν την λειτουργία και την εμπειρία πελάτη.
Τέλος, η ανάγκη για αυστηρές ρυθμίσεις είναι καθολική, με πάνω από τρεις στους πέντε πολίτες να απαιτούν μέτρα προστασίας από κακόβουλες χρήσεις και παραπληροφόρηση.
Μπορείτε να δείτε το σύνολο της έρευνας της Focus Bari, εδώ.


Latest News

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες