Η Ινδία σχεδιάζει ένα αναπτυξιακό έργο πολλών δισεκατομμυρίων «τύπου Χονγκ Κονγκ» στη νήσο Μεγάλο Νικομπάρ, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απομονωμένα μέρη του αρχιπελάγους Νικομπάρ.
Με προϋπολογισμό 720 δισ. ρουπίες (9 δισ. δολάρια) και σε έκταση 166 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το έργο περιλαμβάνει ένα λιμάνι, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ένα αεροδρόμιο και μια νέα πόλη, όλα σχεδιασμένα για να συνδέσουν την περιοχή με κρίσιμες παγκόσμιες εμπορικές οδούς κατά μήκος του Ινδικού Ωκεανού και της διώρυγας του Σουέζ.
Τοποθετημένο κοντά στα Στενά της Μαλάκκα, έναν από τους πιο πολυσύχναστους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο, το έργο υπόσχεται να ενισχύσει το διεθνές εμπόριο και τον τουρισμό, με την ινδική κυβέρνηση υπολογίζει ότι περίπου 650.000 άνθρωποι θα ζουν στο νησί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου σε 30 χρόνια.
Ευκαιρία για την Ινδία η επιστροφή Τραμπ
Οι ειδικοί λένε ότι το σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων αποτελεί επίσης μέρος του ευρύτερου στόχου της Ινδίας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Όμως το σχέδιο έχει προκαλέσει συναγερμό στους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι φοβούνται την απώλεια της γης, του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους, με το σχέδιο να απειλεί να τους ωθήσει στα πρόθυρα της εξαφάνισης.
Τα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ φιλοξενούν μερικές από τις πιο απομονωμένες και ευάλωτες φυλές στον κόσμο, με πέντε ομάδες να έχουν ταξινομηθεί ως «ιδιαίτερα ευάλωτες».
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Τζαράουα, οι Βόρειοι Σεντινελέζοι, οι Μεγάλοι Ανδαμανέζοι, οι Όνγκε και οι Σόμπεν. Ενώ οι δύο πρώτοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι, οι Σόμπεν, περίπου 400 άτομα, της νήσου νήσο Μεγάλο Νικομπάρ κινδυνεύουν επίσης να χάσουν τον τρόπο ζωής τους λόγω εξωτερικών πιέσεων. Είναι μια νομαδική φυλή, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν βαθιά μέσα στο δάσος, όπου αναζητούν τροφή για την επιβίωσή τους. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία γνωστά για τον πολιτισμό τους, καθώς ελάχιστοι από αυτούς είχαν ποτέ επαφή με τον έξω κόσμο.
Τεράστια το περιβαλλοντικό κόστος λένε ειδικοί – Τι απαντά η Ινδία
Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι υπάρχει επίσης τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος από το έργο.
Σε έκταση 921 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου το 80% της νήσου Μεγάλο Νικομπάρ καλύπτεται από τροπικά δάση, τα οποία φιλοξενούν περισσότερα από 1.800 ζώα και 800 είδη χλωρίδας, πολλά από τα οποία είναι ενδημικά.
Η Ινδία δήλωσε ότι μόνο 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 14% της συνολικής έκτασης του νησιού θα εκχερσωθούν για το έργο – αλλά και πάλι πρόκειται για περίπου 964.000 δέντρα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μπουπέντρα Γιάνταβ, είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι το έργο «δεν θα ενοχλήσει ούτε θα εκτοπίσει» τους κατοίκους των φυλών και ότι είχε λάβει περιβαλλοντικές εγκρίσεις με βάση την «αυστηρότητα του περιβαλλοντικού ελέγχου και αφού ενσωματώθηκαν οι συνακόλουθες διασφαλίσεις».
Νωρίτερα φέτος όμως, 39 διεθνείς εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς των κοινωνικών επιστημών είχαν προειδοποιήσει ότι το αναπτυξιακό έργο θα αποτελούσε «θανατική καταδίκη» για τους Σόμπεν, καθώς θα κατέστρεφε τον βιότοπό τους.
Latest News
Στις φλόγες η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο
Η εγκατάσταση στην Καλιφόρνια ανήκει στην Vistra Energy, τον μεγαλύτεερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ
Στα πρόθυρα πετρελαϊκού σοκ η Ινδία λόγω του ρωσικού αργού
Προς το τέλος τους οδεύουν οι ημέρες που η Ινδία αγόραζε φθηνό ρωσικό πετρέλαιο πιθανώς - Γιατί θα εκτιναχθούν οι τιμές
Bloomberg για Στουρνάρα: Ο διοικητής της ΤτΕ βλέπει νέες μειώσεις επιτοκίων
Στα όσα είπε ο Γιάννης Στουρνάρας για την πολιτική της ΕΚΤ και την οικονομία στην ευρωζώνη μιλώντας στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρεται το Bloomberg
Ολο και πιο δυσβάσταχτο το κόστος της ιδιόκτητης στέγης στη Γερμανία
Στη μεγαλύτερη, πλην ασθμαίνουσα οικονομία της ευρωζώνης, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 15 χρόνια
Εντός προβλέψεων το ΑΕΠ της Κίνας, αλλά σε σε χαμηλό τριακονταετίας
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ΑΕΠ της Κίνας διαμορφώθηκε το 2024 στο 5%
Μπορεί να επιβιώσει η γερμανική οικονομία σε ένα δεύτερο κινεζικό σοκ;
Πολιτικές «αγοράζουμε ευρωπαϊκά» και δασμοί συνθέτουν έναν ευρωπαϊκό οικονομικό «εθνικισμό» για να αντιμετωπιστεί ο κινεζικός εισβολέας που απειλεί τη γερμανική οικονομία
Γουόλερ (Fed): Μέσα στο πρώτο εξάμηνο η επόμενη μείωση των επιτοκίων
Ο Γουόλερ δεν απέκλεισε τελείως μια μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο
Στη δίνη της δημογραφικής παρακμής η Κίνα - Μειώθηκε κι άλλο ο πληθυσμός το 2024
Τι μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές
Πιέσεις για ριζική αναθεώρηση των κανόνων του Brexit μετά τη «βουτιά» στο εμπόριο Βρετανίας - ΕΕ
Μεγάλη υποχώρηση στο εμπόριο Βρετανίας - ΕΕ, ζητούμενο τα δύο μέρη να διαπραγματευτούν μια ριζική αναθεώρηση των κανόνων του Brexit
Σε σπιράλ αποσάθρωσης η Γερμανία, εχθρική στο επιχειρείν
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωπαϊκής ηπείρου, η Γερμανία, πρόκειται να καταταχθεί ως η πιο «ταλαιπωρημένη αγορά» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά