Τις απώλειες, ή έστω το μεγαλύτερο μέρος αυτών, του προηγούμενου διημέρου κάλυψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου και πλέον, ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές και πάλι ανέβασαν τις συναλλαγές σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 1.464,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.456,86 μονάδων (-0,05%) και 1.466,11 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 137,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9 εκατ. τεμάχια αξίας 33,9 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Προβληματίζουν τα μάκρο – Βουτιά για την Adobe

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,51% στις 3.573,13 μονάδες, ενώ στο -0,05% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.298,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,15% στις 1.464,03 μονάδες.

Σταθεροποίηση

Τρίτη ημέρα που το ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρεί τα κέρδη του από το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Και όπως παρατηρεί ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, η καλύτερη εβδομάδα του έτους έχει φέρει τον τραπεζικό δείκτη σε απόσταση βολής από το φετινό υψηλό, με την συνολική ετήσια απόδοσή του να ξεπερνά το 20%. Διψήφιος σε απόδοση και ο Γενικός Δείκτης λίγες συνεδριάσεις πριν το κλείσιμο του 4ου σερί ανοδικού έτους, με το ράλι της τάξεως των 100 μονάδων από το χαμηλό του Νοεμβρίου να έχει γυρίσει την τάση σε ανοδική σε όλα τα χρονικά πλαίσια.

Σε επίπεδο επιμέρους blue chips, η υπέρβαση της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα πρόσφατα placement «ανακουφίζει» πληθώρα επενδυτών η οποία πίστεψε και τοποθετήθηκε σε αυτά. Η σταδιακή μετατροπή των λογιστικών απωλειών σε κέρδη προφανώς συνεπάγεται την τόνωση της επενδυτικής ψυχολογίας και ενδέχεται να επιφέρει διάχυση της προστιθέμενης ρευστότητας στο σύνολο του ταμπλό.

Ασφαλώς πολλά θα εξαρτηθούν από την ευρωστία των παγκόσμιων Αγορών στο κατώφλι του 2025, με το Santa Claus… Party να συνεχίζεται ακάθεκτο στα διεθνή μετοχικά Χρηματιστήρια. Χαρακτηριστικό – και ίσως μη αναμενόμενο – παράδειγμα ο γερμανικός DAX, ο οποίος παραμένει «άνετα» σε ιστορικά υψηλά, πάνω από τις 20.000 μονάδες, χωρίς να καταλαβαίνει από… «λεπτομέρειες» όπως η αποδυνάμωση της γερμανικής Οικονομίας, το πολιτικό ρίσκο ενόψει εθνικών εκλογών και η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από την νέα ηγεσία των ΗΠΑ.

Στη «δική μας» Λεωφόρο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης «γλυκοκοιτάζει» προς τις 1.500 μονάδες, ελπίζοντας να λάβει… «εορταστικά δώρα» από τις θετικές εποχικότητες τύπου window dressing και January effect. Κρίσιμες παραμένουν οι εξελίξεις σε ό,τι άπτεται της τιμολόγησης των τραπεζικών υπηρεσιών και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στα κέρδη των επόμενων χρήσεων του δεικτοβαρούς εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ενόσω οι Θεσμικοί καταστρώνουν τη στρατηγική τους για το 2025, «στο ζύγι» θα μπει η διάθεσή τους να επιβραβεύσουν τα όντως ισχυρά θεμελιώδη των ελληνικών εισηγμένων με επιπλέον μετοχικές αγορές ή, αντίθετα, να «περάσουν έγκαιρα από το ταμείο» προσβλέποντας σε μελλοντική απορρόφηση της προσφοράς «χαρτιών» από ακόμη ευνοϊκότερα επίπεδα. Δεδομένου βέβαια ότι πολλοί – ίσως γιατί «φοβήθηκαν» ενθυμούμενοι το όχι μακρινό «αμαρτωλό παρελθόν» της ελληνικής μακροοικονομίας – έχασαν σημαντικό μέρος του πολυετούς δομικού ράλι του ΧΑ, υποαποδίδοντας έτσι των benchmark που παρακολουθούν και… απογοητεύοντας τους πελάτες τους, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα η Metlen ξεχώρισε με κέρδη 2,18%, με τις Πειραιώς, Helleniq Energy, ΔΕΗ και Aegean να ακολουθούν με κέρδη ανω του 1%.Ηπια ανοδικά έκλεισαν οι Cenergy, Motor Oil, Titan, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eθνική, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Coca Cola, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, Σαράντης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, απώλειες ανω του 1% σημείωσαν οι Eurobank, Auto Hellas, ΕΥΔΑΠ ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών