Την αυλαία του 2024 κλείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίζοντας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ προχώρησε στην τέταρτη μείωση των επιτοκίων, όπως αναμενόταν από αγορές και οικονομολόγους, επιλέγοντας τη σταδιακή κίνηση αποκλιμάκωσης που διαμορφώνει το επιτόκιο στο 3%. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το Bloomberg όλοι εκτός πλην ενός οι αναλυτές προέβλεψαν τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων. Μόνο η JPMorgan Chase ανέμενε μια μεγαλύτερη μείωση της τάξης των 50 μονάδων βάσης, υποστηρίζοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν πιο ήπιο πληθωρισμό, αλλά και ανάπτυξη.
ΕΚΤ: Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Τo επιτόκιο παρέμεινε σταθερό στο 4% από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024 οπότε η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού.
Η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο, αναφέρει η ανακοίνωση. «Οι επιτελείς εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024, 2,1% το 2025, 1,9% το 2026 και 2,1% το 2027, όταν τεθεί σε λειτουργία το διευρυμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, το προσωπικό προβλέπει μέσο όρο 2,9% το 2024, 2,3% το 2025 και 1,9% τόσο το 2026 όσο και το 2027.»
We cut our key interest rates by 0.25 percentage points.
Inflation is coming close to our 2% target and the economy is weakening.
Read today’s monetary policy decisions https://t.co/F03sFQatjU pic.twitter.com/VJwucNBnsJ
— European Central Bank (@ecb) December 12, 2024
Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024.
Καμπανάκι από το μέτωπο της ανάπτυξης
Αγορές και οικονομολόγοι ανέμεναν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που θα δώσουν μια εικόνα για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ μαζί με την ρητορική που θα ακολουθήσει η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσης της ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης.
«Το προσωπικό αναμένει τώρα βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη από ό,τι στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Αν και η ανάπτυξη επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι δείκτες της έρευνας υποδηλώνουν ότι επιβραδύνθηκε το τρέχον τρίμηνο. Οι επιτελείς βλέπουν την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 0,7% το 2024, 1,1% το 2025, 1,4% το 2026 και 1,3% το 2027. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων – που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο – και στις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις επενδύσεις. Με την πάροδο του χρόνου, οι σταδιακά εξασθενημένες επιδράσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξουν την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.»
Η αντίδραση της αγοράς και οι αλλαγές στη γλώσσα της ανακοίνωσης
Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό ημέρας στα 1,0470 δολάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αγορά αντέδρασε στο ότι η ΕΚΤ απέσυρε το κομμάτι της «περιοριστικής πολιτικής» από την ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα έχει φύγει η ακόλουθη φράση που αφορά τον στόχο του πληθωρισμού «Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου.» Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση είναι εντελώς περιστερίσια. Οι κινήσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης είναι υποτονικές.
Πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP) και πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP)
Το χαρτοφυλάκιο του APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν.
Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.
Latest News
Οι οικονομικές συμβουλές που δίνουν οι πλούσιοι στα παιδιά τους
Οι πλούσιοι προετοιμάζουν από μικρά τα παιδιά τους για το πως πρέπει να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους
Δωρεές άνω των 200 εκατ. για τους πυρόπληκτους του Λος Άντζελες
Πολλοί δώρησαν στο SoCal Fire Fund και διάσημοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στα τέλη Ιανουαρίου σε μια συναυλία με σκοπό την αρωγή σε πυρόπληκτους του Λος Άντζελες
Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Τραμπ και την πρωθυπουργό της Δανίας για τη Γροιλανδία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία, το νησί της Αρκτικής
Έχουμε ελλείψεις, χρειαζόμαστε ένα «big bang» στην παραγωγή όπλων, λέει ο Επίτροπος Αμυνας [γράφημα]
Οι ελλείψεις σε στρατιωτικό υλικό, σε σύγκριση με τη ρωσική πλευρά, είναι κολοσσιαίες, λέει ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ
Ενιαίο μέτωπο από Καναδά και Μεξικό απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Καναδάς και Μεξικό έχουν συντάξει χωριστούς καταλόγους αντιποίνων κατά των ΗΠΑ
Η Rolls-Royce κερδίζει σύμβαση 11 δισ. δολ. για τα πυρηνικά υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου
Η σύμβαση με τη Rolls-Royce αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει άλλες 4.000, δήλωσε η κυβέρνηση.
«Αγοράζω ευρωπαϊκά»: Η απάντηση της ΕΕ στο «Πρώτα η Αμερική»
Η πρόταση «Αγοράζω Ευρωπαϊκά» θα δίνει στις κυβερνήσεις την επιλογή να αποκλείουν ξένες εταιρείες από δημόσιες συμβάσεις
Καθαρός μισθός στην Ευρώπη: Πόσα μένουν στο πορτοφόλι μετά τις κρατήσεις;
Πόσα από τον μισθό καταλήγουν στον τραπεζικό λογαριασμό ενός εργαζομένου στην Ευρώπη; Πώς επηρεάζει το μισθό η η οικογενειακή κατάσταση και η ύπαρξη παιδιών.
Η γερμανική ThyssenKrupp, εκτός απροόπτου, παίρνει την παραγγελία για τα 6 νέα υποβρύχια της Ινδίας
Μοναδική υποψήφια εταιρεία στο διαγωνισμό για τα νέα υποβρυχια, αναδεικνύεται η γερμανική ThyssenKrupp με τη συνεργαζόμενη ινδική Mazagon
«Μαζική ρυθμιστική παύση» ζητά η Γαλλία - Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα
Η Γαλλία ζητά από τις Βρυξέλλες απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα