Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, εν μέσω χαμηλότερου πληθωρισμού και ένα ισχυρό ελβετικό φράγκο.
Με την κίνηση-έκπληξη αυτή, το βασικό επιτόκιο της τράπεζας διαμορφώνεται στο 0,5%. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 85% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η τράπεζα θα προέβαινε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο, εφαρμόζοντας τέσσερις μειώσεις φέτος στη μάχη για την τιθάσευση της ανατίμησης του εθνικού νομίσματος και τη μείωση των τιμών καταναλωτή.
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια – Πού ποντάρουν οι αγορές
Ελβετία: Οδηγός της απόφασης ο πληθωρισμός
«Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν και πάλι αυτό το τρίμηνο. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της SNB σήμερα λαμβάνει υπόψη αυτή την εξέλιξη», δήλωσε η τράπεζα, μετά την πρώτη συνεδρίαση υπό τον νέο πρόεδρο Μάρτιν Σλέγκελ. «Η SNB θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική, αν χρειαστεί, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εντός του εύρους που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα».
Η τράπεζα εξέδωσε τώρα μια νέα υπό όρους πρόβλεψη για τον πληθωρισμό κάτω από εκείνη του Σεπτεμβρίου, αντανακλώντας μια «χαμηλότερη από την αναμενόμενη» πρόβλεψη για τα πετρελαιοειδή και τα τρόφιμα και προβλέποντας «μικρή μεταβολή μεσοπρόθεσμα».
Οι νέες προβλέψεις τοποθετούν τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 1,1% για το 2024, στο 0,3% για το 2025 και στο 0,8% για το 2026. Υποθέτει ότι το επιτόκιο πολιτικής της SNB διατηρείται στο 0,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του ορίζοντα των προβλέψεων.
Ο ελβετικός πληθωρισμός ανήλθε στο 0,7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, έναντι 0,6% τον Οκτώβριο. Το φράγκο, που θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πολιτικών αναταραχών στη ζώνη του ευρώ, αντιστάθηκε σε μεγάλο βαθμό στο να παραδώσει έδαφος παρά τις μειώσεις των επιτοκίων της SNB.
Το ράλι εξελίσσεται την ώρα που οι προοπτικές των ελβετικών εξαγωγικών ευκαιριών ήδη περιορίζονται από τη χλιαρή ζήτηση στο εξωτερικό και τις αδύναμες παραγγελίες πωλήσεων.
Latest News
Οι οικονομικές συμβουλές που δίνουν οι πλούσιοι στα παιδιά τους
Οι πλούσιοι προετοιμάζουν από μικρά τα παιδιά τους για το πως πρέπει να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους
Δωρεές άνω των 200 εκατ. για τους πυρόπληκτους του Λος Άντζελες
Πολλοί δώρησαν στο SoCal Fire Fund και διάσημοι καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στα τέλη Ιανουαρίου σε μια συναυλία με σκοπό την αρωγή σε πυρόπληκτους του Λος Άντζελες
Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Τραμπ και την πρωθυπουργό της Δανίας για τη Γροιλανδία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία, το νησί της Αρκτικής
Έχουμε ελλείψεις, χρειαζόμαστε ένα «big bang» στην παραγωγή όπλων, λέει ο Επίτροπος Αμυνας [γράφημα]
Οι ελλείψεις σε στρατιωτικό υλικό, σε σύγκριση με τη ρωσική πλευρά, είναι κολοσσιαίες, λέει ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ
Ενιαίο μέτωπο από Καναδά και Μεξικό απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Καναδάς και Μεξικό έχουν συντάξει χωριστούς καταλόγους αντιποίνων κατά των ΗΠΑ
Η Rolls-Royce κερδίζει σύμβαση 11 δισ. δολ. για τα πυρηνικά υποβρύχια του Ηνωμένου Βασιλείου
Η σύμβαση με τη Rolls-Royce αναμένεται να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει άλλες 4.000, δήλωσε η κυβέρνηση.
«Αγοράζω ευρωπαϊκά»: Η απάντηση της ΕΕ στο «Πρώτα η Αμερική»
Η πρόταση «Αγοράζω Ευρωπαϊκά» θα δίνει στις κυβερνήσεις την επιλογή να αποκλείουν ξένες εταιρείες από δημόσιες συμβάσεις
Καθαρός μισθός στην Ευρώπη: Πόσα μένουν στο πορτοφόλι μετά τις κρατήσεις;
Πόσα από τον μισθό καταλήγουν στον τραπεζικό λογαριασμό ενός εργαζομένου στην Ευρώπη; Πώς επηρεάζει το μισθό η η οικογενειακή κατάσταση και η ύπαρξη παιδιών.
Η γερμανική ThyssenKrupp, εκτός απροόπτου, παίρνει την παραγγελία για τα 6 νέα υποβρύχια της Ινδίας
Μοναδική υποψήφια εταιρεία στο διαγωνισμό για τα νέα υποβρυχια, αναδεικνύεται η γερμανική ThyssenKrupp με τη συνεργαζόμενη ινδική Mazagon
«Μαζική ρυθμιστική παύση» ζητά η Γαλλία - Στο επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα
Η Γαλλία ζητά από τις Βρυξέλλες απλουστεύσεις στους κανόνες που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα