Η πιθανή κίνηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει τους δασμούς στους εμπορικούς εταίρους θα μπορούσε σε συνδυασμό με τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο να αυξήσει τον κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της UBS Group AG, Σέρτζιο Ερμότι.
«Η επιτάχυνση των γεωπολιτικών γεγονότων σε συνδυασμό με την κλιμάκωση στα μακροοικονομικά μέτωπα – δασμοί, προστατευτισμός – είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε», δήλωσε ο Ερμότι σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο της Finance Week στο Άμπου Ντάμπι. «Είναι ακόμη πολύ αβέβαιο, θα δούμε μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές».
Politico: Τρόμος στην ΕΕ για τον εμπορικό πόλεμο που ξεκινά ο Τραμπ με την Κίνα
Ως διευθύνων σύμβουλος ενός από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσίας στον κόσμο, ο Ερμότι δήλωσε ότι συμβουλεύει τους πελάτες του να είναι καλά διαφοροποιημένοι στο τρέχον περιβάλλον και ότι δεν βλέπει μεγάλη διάθεση για ρίσκο αυτή τη στιγμή.
Προς το παρόν, οι καταναλωτές και η οικονομία «εξακολουθούν να είναι ανθεκτικοί» παρά την αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές.
Ερμότι: Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν
«Είμαι ανακουφισμένος και έκπληκτος που βλέπω ότι όλα αυτά τα γεωπολιτικά γεγονότα δεν έχουν πραγματικά προκαλέσει αλυσιδωτά γεγονότα και συνέπειες και στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο Ερμότι. «Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι υπό έλεγχο προς το παρόν και η πιθανή απορρύθμιση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να προωθήσει τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών – αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για τις αγορές και την οικονομία».
Ο Ερμότι αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη κοινοβουλευτική έκθεση στην Ελβετία, την εγχώρια αγορά της UBS, σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης της Credit Suisse. Η UBS εξαγόρασε την πρώην αντίπαλό της σε μια επείγουσα εξαγορά τον περασμένο Μάρτιο, αν και τώρα αντιμετωπίζει απότομα υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω του αυξημένου μεγέθους της.
«Ελπίζουμε ότι θα δοθεί η απαραίτητη διαφάνεια σχετικά με τους λόγους που η CS κατέρρευσε», δήλωσε. «Πιστεύουμε όντως ότι είναι απολύτως σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό πριν προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε αλλαγές κανονισμών ή σε οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα του χρηματοπιστωτικού κέντρου».
Latest News
Σεντένο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο - Θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων
Το επιτόκιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει σε μια τροχιά ιδανικά προς τιμές κοντά στο 2%, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Μάριο Σεντένο
«Μετά βίας» αναπτυξη για τη Βρετανία τον Νοέμβριο - Κάτω των εκτιμήσεων τα στοιχεία του ΑΕΠ
Το ΑΕΠ σημείωσε υποτονική άνοδο 0,1%, κάτω από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων για 0,2% τον Νοέμβριο
Ρεκόρ κερδών για τον κολοσσό των μικροτσίπ TSMC - Το αγκάθι Τραμπ
Η TSMC δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για νέα εργοστάσια στο εξωτερικό
Τι θα πει στην ακρόαση στην Γερουσία ο εκλεκτός του Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών
Ο Σκοτ Μπέσεντ αναμένεται να εγκριθεί εύκολα από το Σώμα που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί
Αναζωογόνηση σε IPO και εξαγορές - Τι εκτιμά ο CEO της Goldman Sachs
Η αγορά τεχνολογικών IPO έχει σε μεγάλο βαθμό αδρανήσει από τα τέλη του 2021 όμως ο CEO της Goldman βλέπει αναζωογόνηση
Τίτλοι τέλους για τον short-seller Hindenburg - Η εταιρεία που τα έβαλε με Αντάνι, Ντόρσεϊ και Άικαν
Η Hindenburg Research θα πάψει να υπάρχει από σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ιδρυτής της, Νέιτ Άντερσον
Μπάιντεν: Μια ολιγαρχία ακραίου πλούτου, δύναμης και επιρροής απειλεί ολόκληρη τη δημοκρατία μας
Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του από τον Λευκό Οίκο
Πώς θα οχυρωθεί η Ευρώπη απέναντι στην πολιτική Τραμπ – Τι λένε 4 Έλληνες οικονομολόγοι
Οι... προτιμήσεις του Τραμπ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι εμπορικές σχέσεις Ευρώπης-ΗΠΑ και οι κίνδυνοι για τη φετινή χρονιά
Συμφωνίες ύψους 17 δισ.δολ. ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα σε Ινδία και Ρωσία
Νέες συμφωνίες 17 δισ. δολαρίων ανάμεσα στην Ινδία και το Κρεμλίνο για πετρέλαιο και όπλα
Η χημική βιομηχανία του... teflon και το λόμπι που μάχεται την απαγόρευση χημικών στην ΕΕ
Η Chemours είναι εταιρεία spinoff της πολυεθνικής χημικών DuPont, και είναι γνωστή για το σκληρό λόμπο της υπέρ των ουσιών PFAS