
Πέρασαν τρεισήμισι μήνες από τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Με 32,8% των ψήφων η AfD είχε κατακτήσει την πρωτιά, με μεγάλη διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που περιορίστηκαν στο 23,6%. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκαν το νέο αριστερό κόμμα «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) και το παλαιό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 15,8% και 13,1% αντιστοίχως.
Για «πολιτικό σεισμό» έκαναν λόγο οι αναλυτές. Και δικαίως, καθώς, όχι μόνο η AfD κέρδισε τοπικές εκλογές για πρώτη φορά, αλλά επιπλέον καταποντίστηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης του Βερολίνου: μόλις 6,1% πήραν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) έμειναν εκτός Βουλής. Από την πρώτη στιγμή η AfD διεκδίκησε την πρωθυπουργία, καθώς είχε αναδείξει τη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην τοπική Βουλή της Ερφούρτης.
Γερμανία: Σε κλίμα έντασης και ανασφάλειας η προεκλογική περίοδος
Τελικά όμως, όπως έγινε προ ημερών και στο κρατίδιο της Σαξονίας, τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά και στη Θουριγγία, αλλάζοντας τις μεταβλητές της δυσεπίλυτης εξίσωσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναδεικνύοντας πρωθυπουργό τον χριστιανοδημοκράτη Μάριο Φόιγκτ και αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» την AfD. Την Παρασκευή η τοπική Βουλή ενέκρινε την κυβέρνηση Βόιγκτ από την πρώτη (μυστική) ψηφοφορία με 51 ψήφους, επί συνόλου 88.
Ρυθμιστές τα αριστερά κόμματα
Ήταν μία νίκη πιο άνετη από ό,τι περίμενε και ο ίδιος ο Φόιγκτ. Και αυτό γιατί τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του (CDU, SPD και BSW) συγκεντρώνουν από κοινού μόλις 44 έδρες, άρα δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Από που προέκυψαν λοιπόν οι υπόλοιπες επτά ψήφοι; Όλα δείχνουν ότι υπέρ του Φόιγκτ ψήφισαν και μερικοί από τους βουλευτές της Linke, έστω και με «μισή καρδιά». Τα παλαιό Κόμμα της Αριστεράς, που κατά τα λοιπά διανύει περίοδο κρίσης, κατάφερε να συγκεντρώσει στη Θουριγγία το υψηλότερο ποσοστό του σε όλη τη Γερμανία (13,1%), αλλά κατόπιν αυτού βρέθηκε ενώπιον διλήμματος: Να οχυρωθεί πίσω από τη νοοτροπία της μετωπικής αντιπολίτευσης ή να συμπλεύσει με άλλους, έτσι ώστε όχι μόνο να αποκλείσει την AfD από την κυβέρνηση, αλλά και να μην της προσφέρει ευκαιρία να επωμιστεί ρόλο «ρυθμιστή» για την εκλογή πρωθυπουργού; Διότι πιθανώς αυτό θα συνέβαινε, εάν ο Φόιγκτ εκλεγόταν στην τρίτη ψηφοφορία, μη έχοντας συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στις δύο προηγούμενες.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς μάλιστα το νέο αριστερό σχήμα BSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ έχει ουσιαστικά αποσχιστεί από τον παραδοσιακό φορέα της Αριστεράς (Die Linke) και τα δύο κόμματα βρίσκονται σήμερα «στα χαρακώματα». Τελικά επήλθε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία μάλιστα έχει και «ουρές», δηλαδή προβλέπει ότι η Linke θα συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Φόιγκτ και στο μέλλον, αν και επισήμως δεν συμμετέχει σε αυτή.
Ένα μοναδικό πείραμα
Έτσι ο Μάριο Φόιγκτ αποτελεί πλέον μία μοναδική περίπτωση κεντροδεξιού πρωθυπουργού, που οφείλει την εκλογή του και σε δύο αριστερά κόμματα. Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μία «εξέλιξη άνευ προηγουμένου» και για το «πολιτικό εργαστήριο της Θουριγγίας», από το οποίο κύριος οίδε τί άλλο μπορεί να προκύψει…
«Το εκτιμώ ιδιαιτέρως, ότι με εξέλεξαν από την πρώτη ψηφοφορία» δηλώνει ο ίδιος ο Φόιγκτ, ενώ ο πρόεδρος της CDU και «καγκελάριος εν αναμονή» στο Βερολίνο, Φρίντριχ Μερτς, πανηγυρίζει για το γεγονός ότι «στη Θουριγγία, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και χωρίς υποχωρήσεις στους κύριους άξονες της πολιτικής μας, σχηματίζουμε κυβέρνηση». Εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα απευθύνεται και σε στελέχη του κόμματός του, που επικαλούνται τη γνωστή «θεωρία των δύο άκρων» και απορρίπτουν κάθε μετεκλογική συνεργασία με αριστερά κόμματα, έστω και σε περιφερειακό επίπεδο.
Φόιγκτ: Ο νεότερος πρωθυπουργός στη Γερμανία
Στα 47 του χρόνια ο Μάριο Φόιγκτ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός κρατιδίου στη μεταπολεμική γερμανική ιστορία. Έχει όμως πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από αυτή που υποδεικνύει η ηλικία του, καθώς συμμετέχει από 17 χρονών στη νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ από το 2009 είναι βουλευτής στη Θουριγγία και από το 2020 επικεφαλής της τοπικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, μετά από σπουδές στην Ιένα, στη Βόννη και στις ΗΠΑ.
Deutsche Welle
Γιάννης Παπαδημητρίου


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια