
Η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νοτιοαμερικανικών χωρών του μπλοκ Mercosur χωρίς τη γαλλική υποστήριξη θα ήταν ένα «πολιτικό λάθος» που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή συνοχή, δηλώνει σε συνέντευξή της στο POLITICO, η Σοφί Πριμά.
Για την νέα υπουργό Εμπορίου της Γαλλίας, η ψήφιση της συμφωνίας χωρίς την έγκριση της Γαλλίας θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα για τους αγρότες και τους Ευρωπαίους πολίτες που αντιτίθενται στη συμφωνία.
Mercosur: Βαθιά αμφιλεγόμενη η συμφωνία – Επιφυλακτικοί οι αγρότες της Ευρώπης
«Κινδυνεύουμε να τροφοδοτήσουμε ένα αντιευρωπαϊκό συναίσθημα όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλο τον κόσμο», είπε.
Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαικής Ενωσης με τις χώρες Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινη, Ουρουγουάη, Παρταγουάη) μπορεί να είναι ο πιο πιεστικός της φάκελος, υπογραμμίζει το Politico.
Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα διαπραγματεύσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την υποστήριξη της Γερμανίας και άλλων 10 χωρών μελών, θέλει να περάσει τη συμφωνία από τη «γραμμή του τερματισμού», παρά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Νιώθοντας την πίεση
Η επισφράγιση της συμφωνίας – η οποία θα δημιουργήσει μια αγορά με περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και θα άρει τους δασμούς σε προϊόντα που κυμαίνονται από το βόειο κρέας έως τα αυτοκίνητα – θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση σήμερα για να ανακοινωθεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας», δήλωσε η Σοφί Πριμά.
Τώρα που η φον ντερ Λάιεν εγκρίθηκε για τη δεύτερη θητεία της , η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την απώλεια επιρροής της Γαλλίας στις Βρυξέλλες για να κλείσουν τη συμφωνία. Πάνε οι μέρες που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπορούσε να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις εν τη γενέσει τους με ένα απλό γραπτό μήνυμα .
Προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας
Οι Γάλλοι αγρότες αντιτίθενται σθεναρά στη συμφωνία, καθώς φοβούνται ότι οι εξαγωγείς της Νότιας Αμερικής θα μπορούσαν να μειώσουν τις πωλήσεις τους με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις την έχουν επικρίνει για τα πιθανά αρνητικά της αποτελέσματα για το κλίμα.
«Δεν πρόκειται μόνο για γαλλική πολιτική δυσαρέσκεια – μπορεί να επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η Σ.Πριμά. Η συμφωνία θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών που συγκλόνισαν τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες νωρίτερα φέτος.
Δύο από τις κύριες αγροτικές ενώσεις της Γαλλίας έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για διαμαρτυρίες τον επόμενο μήνα και το κίνημά τους θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Βρυξέλλες.


Latest News

Καταφύγιο... στην Ινδία αναζητά η Apple - Τι σχεδιάζει για τα iPhone
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Apple

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Πόσο κοστίζουν τα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» στο ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Όλτμαν, εξήγησε ότι η φράση «η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα» δεν ισχύει ακριβώς στην περίπτωση του ChatGPT.

Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε Meta και Apple από την ΕΕ
Τα πρόστιμα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις με τον Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει με δασμούς χώρες που τιμωρούν τις αμερικανικές εταιρείες

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι της AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli
Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets

SAP: Άνοδος 58% στα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας
Η μετοχή του γίγαντα λογισμικού SAP σημειώνει άνοδο 9,3% μετά την αύξηση των κερδών πρώτου τριμήνου

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

Γιατί η Samsung επιδιώκει τεχνολογική συμμαχία με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη μετατόπιση του επιχειρηματικού στόχου της Samsung από ακόλουθο σε πρωτοπόρο

Η Silicon Valley θέλει να δημιουργήσει ρομποτικό στρατό για τους «καλούς τύπους» με σύμμαχο την ΑΙ
H Silicon Valley έχει κάνει σημαντική στροφή προς την άμυνα τα τελευταία χρόνια με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων

Τι περιμένουν οι επενδυτές απο τον Ιλον Μασκ ;
Απαντήσεις για την πτώση των πωλήσεων αλλά και για την παραγωγή ενός φθηνότερου μοντέλου της Tesla αναμένουν οι επενδυτές