
Κάθε φορά που κάποιος απολαμβάνει ένα ποτήρι craft μπύρας στις ΗΠΑ θα πρέπει να μην ξεχνάει να αποδώσει τα εύσημα στον εκλιπόντα πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Η craft μπύρα παρασκευάζεται από βιοτεχνίες ζυθοποιίας, οι οποίες συνήθως παράγουν μικρότερες ποσότητες από τις μεγαλύτερες «macro» ζυθοποιίες και συχνά είναι ανεξάρτητες
Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών. Πολλά αφιερώματα εστίασαν στην πολιτικό του αποτύπωμα στο Λευκό Οίκο, όπως είναι αυτονόητο, και σε έναν απολογισμό των μετέπειτα πολιτικών θέσεων και δράσεων του. Ωστόσο οι ανεξάρτητοι μικροί ζυθοποιιοί οφείλουν κυριολεκτικά την επιβίωση τους και την μεγέθυνση τους στον Κάρτερ, μαζί τους και οι καταναλωτές μπύρας που διεύρυναν τις επιλογές τους πέρα από τις μάρκες που παράγονται από μια χούφτα μεγάλων ομίλων.
Η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
H άρση της ποτοαπαγόρευσης και «το λάθος» που διόρθωσε ο Κάρτερ
Ας πάμε όμως πίσω στον προηγούμενο αιώνα. Το 1933 ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ καταργεί την ποτοαπαγόρευση μετά την υιοθέτηση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της 21ης Τροπολογίας του Συντάγματος. Ωστόσο στο νομοσχέδιο που επέτρεπε την παραγωγή αλκοόλ στο σπίτι δεν αναφερόταν ευθέως η μπύρα με αποτέλεσμα να θεωρείται παράνομη η παραγωγή της.
Στην πάροδο του χρόνου τα μικρά ζυθοποιεία συρρικνώθηκαν και το 1978 λειτουργούσαν λιγότερα από 100 ζυθοποιεία. Σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς μεγάλες πόλεις που έχουν 100 ζυθοποιεία από μόνες τους.
Σχεδόν λοιπόν 50 χρόνια μετά τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης, ο Τζίμι Κάρτερ παρατήρησε ότι ένα πλέγμα ομοσπονδιακών νόμων και κανονισμών εξακολουθούσε να υφίσταται για αυτό που κάποτε αποτελούσε οικοτεχνία σε όλη τη χώρα: την οικιακή ζυθοποιία. Ενθάρρυνε το Κογκρέσο που ελεγχόταν από τους Δημοκρατικούς να περάσει νομοθεσία το 1978 που νομιμοποιούσε την οικιακή ζυθοποιία. Σήμερα περίπου το 90% των ζυθοποιών ξεκίνησαν φτιάχνοντας μπύρα στο σπίτι.

Ο Κάρτερ δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που προώθησε την υπόθεση της ελευθερίας της μπύρας, αλλά η προώθησή του θεωρείται ευρέως η ώθηση για τις μεγάλες μπύρες σήμερα. Το 1976, ο Ρεπουμπλικάνος Τζέραλντ Φορντ υπέγραψε ως νόμο μια μείωση φόρου 20% για τα μικρά εμπορικά ζυθοποιεία. Πολιτεία προς πολιτεία, οι ζυθοποιίες απελευθερώθηκαν από την τοπική γραφειοκρατία, και ξεκινώντας από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, νομιμοποιήθηκαν οι παμπ που παρασκευάζουν τη δική τους μπύρα, μια ιδέα που ήλθε από την Αγγλία. Και η Αμερική άλλαξε γρήγορα. Οι οικιακοί χομπίστες έγιναν επιχειρηματίες.

Η βιοτεχνία craft μπύρας
Η Sierra Nevada Brewing Company, ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις πρώτες αληθινές βιοτεχνικές ζυθοποιίες στη χώρα, ξεκίνησε το 1980 από τον Ken Grossman και τον Paul Camusi, οι οποίοι άρχισαν να φτιάχνουν μπύρα στο σπίτι.
Μέχρι το 1985, στη δεύτερη θητεία του Ρήγκαν, ο αριθμός των εμπορικών ζυθοποιείων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διπλασιαστεί. Το 1986, η Abita Brewing Company της Λουιζιάνα ξεκίνησε τη λειτουργία της, την ίδια χρονιά που άνοιξε το πρώτο ζυθοποιείο στη Γιούτα, που ως γνωστόν απέφευγε το αλκοόλ. Η οικονομία της ζυθοποιίας άνθισε. Σήμερα οι μικροζυθοποιίες είναι μια επιχείρηση 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σχεδόν 10.000 ζυθοποιεία σε όλη τη χώρα (1.100 μόνο στην Καλιφόρνια), που απασχολούν 190.000 άτομα. Πέρυσι στο Κάνσας Σίτι, δύο ζυθοποιίες της πόλης έλαβαν εθνική αναγνώριση για τις pilsners τους – και οι δύο παρασκευάζονται με συστατικά από εκεί που θα περίμενε κανείς, εδώ στην πατρίδα, αλλά και με λυκίσκο που εισάγεται απευθείας από τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Η μπύρα δημιουργήθηκε πριν από 6.00ο χρόνια στην Βαβυλώνα και μπήκε σιγά σιγά στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Το πρώτο ζυθοποιείο ιδρύθηκε στις μετέπειτα Ηνωμένες Πολιτείες το 1612. Πριν και πολύ μετά από αυτό, πολλοί Αμερικανοί ζυθοποιούσαν τη δική τους μπύρα. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον άφησε μάλιστα τη συνταγή του.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια