
Αν και η δεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι αποφασισμένη να περιορίσει την εισροή παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία, ωστόσο πολλές ιταλικές αγροδιατροφικές εταιρείες στηρίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους στο φθηνό εργατικό δυναμικό, που παρέχουν αυτοί οι ίδιοι ξένοι εργάτες γης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, της περιοχής Λάνγκε της Ιταλίας, η οποία παράγει μερικά από τα πιο διάσημα – και ακριβά – κρασιά της χώρας: Barolo, Barbaresco και Alba. Όμως οι αμπελώνες αυτού του βραβευμένου terroir, όπως και οι καλλιεργητές άλλων προϊόντων, βασίζονται σε εργάτες χωρίς χαρτιά για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Κρασί: Οι νέες τάσεις για το 2025 – Ποιες αλλαγές έρχονται
«Η δυσκολία στην Ιταλία είναι ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για εργαζόμενους, αλλά η πολιτική γύρω από τους μετανάστες οδηγεί σε καταστάσεις παρατυπίας», δήλωσε ο Piertomaso Bergesio, ηγέτης στην περιοχή Λάνγκε της CGIL, στους FT, ενός από τα κυριότερα εργατικά συνδικάτα της Ιταλίας. «Το πρόβλημα είναι ευρύτερο από ό,τι νομίζουμε», επισήμανε.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό σε διάφορες εποχές, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής των σταφυλιών»
«Στο παρελθόν, η συγκομιδή των σταφυλιών ήταν οικογενειακή υπόθεση – γινόταν με συγγενείς και συνταξιούχους», δήλωσε ο Bergesio. «Αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Ο όγκος παραγωγής αυξήθηκε και χρειάζονταν περισσότερο εργατικό δυναμικό».
Οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία βασίζονται σε μεσάζοντες
Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου κλαδέματος και της φθινοπωρινής περιόδου συγκομιδής – όταν οι ανάγκες τους για εργατικό δυναμικό κορυφώνονται – οι οινοπαραγωγοί στην περιοχή Λάνγκε απευθύνονται σε μεσίτες εργασίας, οι οποίοι ελάχιστα ενδιαφέρονται για το νομικό καθεστώς των μεταναστών που προσλαμβάνουν, σύμφωνα με τοπικούς εισαγγελείς, οινοπαραγωγούς, συνδικαλιστικές και μετανάστες.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για εργατικό δυναμικό σε διάφορες εποχές, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής των σταφυλιών», δήλωσε στους FT ο Biagio Mazzeo, εισαγγελέας της περιοχής. «Οι οινοπαραγωγοί δυσκολεύονται να προσλάβουν, οπότε βασίζονται σε μεσάζοντες. Αλλά το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι οι μεσάζοντες προσλαμβάνουν ανθρώπους, που βρίσκονται παράνομα στην Ιταλία».
Η Ιταλία επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να εργάζονται όσο διαρκεί η επεξεργασία των αιτήσεών τους, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αλλά αν κερδίζουν περισσότερα από 6.900 ευρώ τον χρόνο, δεν είναι πλέον επιλέξιμοι για δωρεάν κρατικά καταλύματα – ένας περιορισμός που τους δίνει κίνητρο να εργάζονται χωρίς τις απαιτούμενες νόμιμες συμβάσεις.
Εάν οι αιτήσεις τους για άσυλο απορριφθούν, διατάσσονται να φύγουν. Πολλοί όμως μετανάστες συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα στη μαύρη αγορά για εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, ενώ μερικές φορές υφίστανται και σωματική κακοποίηση.
Αντίξοες συνθήκες
Ο Matteo Ascheri, ο οποίος ηγήθηκε της κοινοπραξίας Barolo μέχρι τον Μάιο του 2024 και είναι η έκτη γενιά μιας τοπικής οικογένειας οινοποιών, εκτίμησε ότι περίπου οι μισοί από τους 5.000 εργαζόμενους στην περιοχή Langhe προσλαμβάνονται απευθείας από τα οινοποιεία, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται για μεσίτες.
«Το ένα τρίτο των ανθρώπων που εργάζονται στους αμπελώνες είναι στα χέρια ανθρώπων που δεν τους σέβονται», είπε. «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε. Αν υπάρχουν άνθρωποι που εξαπατούν και κάνουν άσχημα πράγματα, είναι πρόβλημα για όλη την κοινότητα. Μπορούμε να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους με καλύτερο τρόπο».
Όσο ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας Barolo – η οποία επιβάλλει τα πρότυπα ποιότητας για τις προστατευόμενες ονομασίες – ο Ascheri προέτρεψε τους οινοποιούς να υιοθετήσουν έναν κώδικα εργασιακής δεοντολογίας, αλλά όπως είπε τα μέλη της κοινοπραξίας αντιστάθηκαν και τον καταψήφισαν.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση