
Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές έναντι των αμερικανικών και των κινεζικών εάν είχαν χαμηλότερο κόστος ενέργειας, κάτι το οποίο θα μπορούσαν να επιτύχουν οι κυβερνήσεις εφόσον συν εργαστούν για επενδύσεις και ενοποίηση της κατακερματισμένης ενεργειακής αγοράς της ΕΕ.
Αυτό επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζοντας πως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, καθώς δίνει τη μάχη για νέες, φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες απέναντι στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Ενέργεια: Σε συμπληγάδες η Ευρώπη – Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Η πρόκληση έχει γίνει πολύ πιο μεγάλη μετά την κατάρρευση των φθηνών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία από την άνοιξη του 2022, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις της ΕΕ να πληρώνουν διπλάσια από τους ανταγωνιστές τους ιπάλους τους στις ΗΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια.
Το ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα ορατό σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπως η παραγωγή χημικών, χάλυβα και αλουμινίου, σημειώνει το ΔΝΤ.
Μείωση τιμών και ενεργειακή ασφάλεια
Σε έγγραφο που συντάχθηκε για συνομιλίες με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ όχι μόνο θα μειώσει τις τιμές, αλλά θα βελτιώσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας διαφοροποιούνται, επίσης, και μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ, καθιστώντας την αγορά της ΕΕ κατακερματισμένη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο κατακερματισμός θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εάν οι χώρες ανταλλάσσουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ τους και ενισχύουν τη χωρητικότητα τέτοιων διασυνοριακών δικτύων.
Απροθυμία από παραγωγούς και εισαγωγείς
Σημείωσε, όμως, ότι οι χώρες που εισάγουν αλλά και εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια ενδέχεται να διστάζουν να κάνουν περισσότερες διασυνοριακές συναλλαγές, επειδή οι χώρες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και μπορούνν να την εξάγουν συχνά αντιστέκονταν στην ενοποίηση του δικτύου φοβούμενες ότι θα επέλθουν αυξήσεις σε εγχώριες τιμές.
«Από την άλλη, οι χώρες υψηλού κόστους μπορεί να είναι απρόθυμες να ανοίξουν τις αγορές τους σε φθηνότερες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες από εκείνες των τοπικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτουν οι αναλυτές του ΔΝΤ.
Εξοικονόμηση
Σύμφωνα, επίσης, με το έγγραφο, εάν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ ενοποιήσουν τις ενεργειακές τους αγορές, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ (41,16 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως από κοινού και να προσελκύσουν επενδυτές.
Ωστόσο, η ενεργειακή πολιτική εναπόκειται πλέον στις αποφάσεις των εθνικών κυβερνήσεων, παρά στην κοινή πολιτική της ΕΕ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασυντόνιστων και ακριβότερων προσεγγίσεων, προειδοποιεί το ΔΝΤ.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ