![Περιφερειακά αεροδρόμια: Πάνω από 36 εκατ. επιβάτες το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/aerodromia.jpg)
Πάνω από 36 εκατ. επιβάτες εξυπηρέτησαν το 20025 τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.
Η αυξανόμενη επιβατική κίνηση και οι συνεχείς επενδύσεις στις υποδομές των 14 περιφερειακών αεροδρομίων αναβαθμίζουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινότητες και τις προοπτικές εξέλιξής τους.
Fraport Greece: Οι δέκα αεροπορικές και οι εθνικότητες που την απογειώνουν
«Πέταξαν» τα αεροδρόμια
Συγκεκριμένα για τον Δεκέμβριο 2024, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση στην επιβατική κίνηση, υποδεχόμενα συνολικά 805.056 επιβάτες. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε ενίσχυση 6,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή αυξητική πορεία που καταγράφει η ροή των επιβατών, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.
Η ανοδική πορεία της κίνησης τον Δεκέμβριο αποτελεί σημαντικό δείκτη του θετικού κλίματος που επικράτησε ολόκληρο το 2024 και απόδειξη τoυ στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, η οποία εστιάζει στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, την αναβάθμιση των υποδομών και την προώθηση της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Συνολικά για το 2024, η Fraport Greece πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο, υποδεχόμενη περισσότερους από 36 εκατομμύρια επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται. Αναλυτικότερα, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2023, διακινώντας περίπου 2,1 εκατομμύρια περισσότερους επιβάτες. Στο παραπάνω πλαίσιο, o αριθμός των εσωτερικών πτήσεων σημείωσε αύξηση 4,7% (86.026), αυτός των διεθνών πτήσεων σημείωσε αντίστοιχη αύξηση 4,2% (190.315), ενώ συνολικά (εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις) η αύξηση έφτασε το 4,4%.
Η Fraport Greece σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ
Tο 2016 (έτος ολοκλήρωσης του διαγωνισμού παραχώρησης), τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια εξυπηρέτησαν συνολικά 25.008.965 επιβάτες, ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 36.026.347 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 44,1% ή 11.017.382 περισσότερους επιβάτες, συγκριτικά με το έτος πριν την παραχώρηση.
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα, πως το διάστημα 2017-2024, πάνω από 212,5 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των 14 αεροδρομίων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημαντική συμβολή της εταιρείας στη στήριξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Επενδύσεις στις υποδομές
Στην κατεύθυνση της στήριξης και της ενίσχυσης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, η Fraport Greece επενδύει σταθερά στις υποδομές των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, διαθέτοντας ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους.
Επιπρόσθετα, για την αναμόρφωση και ανακατασκευή των διαδρόμων, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ήδη υψηλού επιπέδου ασφαλείας, έχουν δεσμευθεί κονδύλια ύψους 146 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά, τα οποία εντάσσονται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος μεγάλης κλίμακας που υλοποιεί η εταιρεία, με στόχο τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς ασφαλείας της EASA (European Union Aviation Safety Agency).
Παράλληλα, η Fraport Greece σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της φέρουσας ικανότητας στα αεροδρόμια της Κω «Ιπποκράτης», της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Τα αεροδρόμια αυτά πλησιάζουν τα όρια δυναμικότητάς τους λόγω της σημαντικής ανόδου της επιβατικής κίνησης, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Alexander Zinell, CEO Fraport Greece, δήλωσε: «Το 2024 αποτελεί έτος σημαντικών επιτυχιών για τη Fraport Greece. Φέτος, υποδεχτήκαμε 36 εκατομμύρια επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμιά μας, αριθμός ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά. Με συνεχείς επενδύσεις, στρατηγικό σχεδιασμό και προσήλωση στη βιωσιμότητα, συμβάλλουμε στη συνεχή ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Είμαστε περήφανοι για τη συνεισφορά μας στη δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους ταξιδιώτες».


Latest News

Αφιέρωμα του Guardian στην Πλάκα - Η «γειτονιά των θεών» κινδυνεύει από τον υπερτουρισμό
Η Πλάκα είναι μία από τις γειτονιές της Αθήνας που απειλούνται από τον υπερτουρισμό

Όλα τα βλέμματα στην τουριστική περίοδο - Τι συμβαίνει στη Σαντορίνη
Οι σεισμοί συνεχίζονται, ωστόσο οι επιχειρηματίες και κάτοικοι εστιάζουν την προσοχή τους στη σεζόν και το πότε θα ξεκινήσει

Πού θα «κάτσει η μπίλια» της τουριστικής σεζόν - Το μήνυμα της TUI και η Σαντορίνη
Τι βλέπει ο μεγαλύτερος tour operator για την Ελλάδα - Τι λένε οι φορείς της αγοράς για την αντίδραση των ξένων στους σεισμούς

Τρία νεοκλασσικά του ΕΦΚΑ αναζητούν ξενοδόχους... - Οι διαγωνισμοί
Ο ΕΦΚΑ προκήρυξε τρεις διαγωνισμούς για τη μίσθωση τριών νεοκλασσικών κτιρίων αλλάζοντας την χρήση τους ως τουριστικά καταλύματα

Η Mirum αναζητά στρατηγικό επενδυτή για το project του Elounda Hills – Ξεκίνησαν οι επαφές
Η εταιρεία του Βιτάλι Μπορίσοφ άρχισε ήδη διερευνητικές επαφές με δυνητικούς επενδυτές για το Elounda Hills – Αισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας

Οι σεισμοί δεν κλυδωνίζουν την κρουαζιέρα – Η Royal Caribbean International στέλνει πρώτη το μήνυμα
Οι εταιρείες στην κρουαζιέρα ανακοινώνουν κανονικά τα προγράμματα τους για το καλοκαίρι του 2025 – Επιλέγουν ως home port τον Πειραιά

Η Royal Caribbean κάνει home port τον Πειραιά - Τα δρομολόγια του 2025
Η βιομηχανία της κρουαζιέρας συνεχίζει να επιλέγει την Ελλάδα ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Μεσόγειο, επισημαίνει η Royal Caribbean International

Νέα υψηλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας εν μέσω χειμερινής περιόδου
Οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οδηγούν σε άλλη πίστα τον τουρισμό της πρωτεύουσας

Τα «αλλάζει όλα» η Zeus του Σιγανού - Η αρχή από το Mirabello στην Κρήτη
Επανεκκίνηση για την Zeus International με αλλαγή στρατηγικής και ανανέωση της εικόνας των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται

Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ