
Το πώς να αποθηκεύσετε τα θανατηφόρα ραδιενεργά απόβλητα μέχρι να είναι ασφαλή είναι ένα ερώτημα που απασχολεί την πυρηνική βιομηχανία από τότε που άρχισαν να λειτουργούν εμπορικοί αντιδραστήρες τη δεκαετία του 1950 και είναι θέμα που απασχολεί και την Σουηδία.
Η Σουηδία ξεκίνησε την κατασκευή μιας τελικής εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου την Τετάρτη, μόλις η δεύτερη τέτοια τοποθεσία στον κόσμο, όπου θα αποθηκεύονται απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας για 100.000 χρόνια.
Γαλλία: Εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες
Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση μιας μόνιμης τοποθεσίας αποθήκευσης.
«Είναι δύσκολο να υπερβάλλουμε τη σημασία για τη Σουηδία και για την κλιματική μετάβαση του γεγονότος ότι η κατασκευή του τελικού αποθετηρίου βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε στο Reuters η υπουργός Περιβάλλοντος Ρομίνα Πουρμοχτάρι. «Είπαν ότι δεν θα λειτουργήσει, αλλά λειτουργεί».
Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 300.000 τόνοι αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου παγκοσμίως που χρειάζονται απόθεση. Το μεγαλύτερο μέρος τους αποθηκεύεται σε λίμνες ψύξης κοντά στους αντιδραστήρες που το παρήγαγαν.
Το αποθετήριο Forsmark θα κοστίσει περίπου 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια και θα πληρωθεί από την πυρηνική βιομηχανία
Εκτός από το ήδη υπάρχον αναλωθέν καύσιμο, ορισμένες χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους αντιδραστήρες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα.
Το αποθετήριο Forsmark, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης στην ανατολική ακτή της Σουηδίας, θα αποτελείται από 60 χιλιόμετρα τούνελ θαμμένα σε βάθος 500 μέτρων σε βράχο ηλικίας 1,9 δισεκατομμυρίων ετών.
Αντιδράσεις από ΜΚΟ
Θα είναι η τελευταία κατοικία για 12.000 τόνους αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου, εγκλωβισμένο σε κάψουλες χαλκού μήκους 5 μέτρων, ανθεκτικές στη διάβρωση, οι οποίες θα συσκευαστούν σε πηλό και θα ταφούν.
Η εγκατάσταση θα παραλάβει τα πρώτα της απόβλητα στα τέλη της δεκαετίας του 2030, αλλά δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2080 περίπου, όταν οι σήραγγες θα γεμίσουν και θα κλείσουν, δήλωσε η Σουηδική Εταιρεία Πυρηνικών Καυσίμων και Διαχείρισης Αποβλήτων (SKB).
Ωστόσο, η διαδικασία θα μπορούσε να καθυστερήσει. Η MKG, μια σουηδική ΜΚΟ που εργάζεται για τα πυρηνικά απόβλητα, έχει καταθέσει προσφυγή σε σουηδικό δικαστήριο ζητώντας περαιτέρω ελέγχους ασφαλείας.
Ανέφερε ότι έρευνα από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας έδειξε ότι οι κάψουλες χαλκού θα μπορούσαν να διαβρωθούν και να διαρρεύσουν ραδιενεργά στοιχεία στα υπόγεια ύδατα.
«Έχουμε περιθώριο να περιμένουμε δέκα χρόνια για να πάρουμε μια απόφαση, δεδομένου ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να είναι ασφαλές για 100.000 χρόνια», δήλωσε η Λίντα Μπίρκενταλ, πρόεδρος της MKG.
Το αποθετήριο Forsmark θα κοστίσει περίπου 12 δισεκατομμύρια κορώνες (1,08 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα πληρωθεί από την πυρηνική βιομηχανία, δήλωσε η SKB.
Θα έχει χώρο να χωρέσει όλα τα απόβλητα που παράγονται από τους πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας.
Ωστόσο, δεν θα συγκρατεί καύσιμα από τους 10 μελλοντικούς αντιδραστήρες που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Σουηδία έως το 2045.


Latest News

Κι άλλες ζημίες για τη Ford - Οι επιδόσεις στο δ' τρίμηνο και οι εκτιμήσεις του 2025
Οι δασμοί στο Μεξικό, τον Καναδά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κόστη της Ford

Ρίχνει λάδι στη φωτιά - Γιατί η Apple εξοργίζει τον ανταγωνισμό
Η Apple δεν νοιάζεται αν είναι η πρώτη που λανσάρει κάποια εφαρμογή, καθώς θεωρεί ότι αφιερώνοντας χρόνο θα βγάλει την καλύτερη στην αγορά

Οι δασμοί φτιάχνουν «κλίμα» στις για την άνοδο των τιμών του χάλυβα ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ , η U.S. Steel ανακοίνωσε αύξηση της τιμής κατά 50 δολάρια ανά τόνο για τον επίπεδο χάλυβα αυτή την εβδομάδα

Πώς οι δασμοί Τραμπ προκάλεσαν... αυγομαχίες στην Costco
Μετά τη γρίπη των πτηνών που εκτόξευσαν την τιμή των αυγών στα ύψη, ήρθαν και οι δασμοί του Τραμπ

Ερχεται παγκόσμιο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων - Τι προβλέπουν PwC και BCG
Ο CEO της BCG δήλωσε στους Financial Times ότι το «ραντάρ» της εταιρείας ανιχνεύει αυξήσεις στις συμφωνίες για εξαγορές - συγχωνεύσεις

Ακριβαίνει και η "Barbie" λόγω δασμών Τραμπ
Ο Ynon Kreiz δήλωσε στους Financial Times ότι λιγότερο από το 40% της παραγωγής της Mattel βρίσκεται στην Κίνα, ενώ το Μεξικό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10%

Χτύπημα 1,47 τρις δολαρίων - Ποιες 5 περιοχές θα πληγούν από την κλιματική κρίση
Δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο ευάλωτες στην κλιματική κρίση - Οι 5 κομητείς στις ΗΠΑ που θα χτυπηθούν σκληρά

Η Amazon τα βρίσκει δύσκολα στο πείραμα με δικά της φυσικά καταστήματα
Η Amazon εγκαινίασε το 2018 την αλυσίδα μικρών σουπερμάρκετ Amazon Go, όπου οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν και να φύγουν χωρίς να περιμένουν στην ουρά για να πληρώσουν
![Κρατικά Ταμεία Πλούτου: Διαχειρίζονται τρισ δολάρια – Ποια είναι και γιατί ιδρύει ο Τραμπ [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_money_world-600x352.png)
Γιατί «μαγνήτισαν» τον Τραμπ τα κρατικά ταμεία πλούτου [πίνακας]
Τα κρατικά ταμεία πλούτου διαχειρίζονται κεφάλαια που ξεπερνάνε τα 13 τρισ. δολάρια

Γερμανικές ΜΚΟ προσφεύγουν εναντίον του Χ για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας
Υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους για πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα για την επιρροή στις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία