Μια κοινοπραξία ιδιωτών επενδυτών και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν την Rolls-Royce για την ανάπτυξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή καθαρότερης ενέργειας.

Η δημιουργία της επιχείρησης Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR) ανακοινώθηκε μετά από εισφορά μετρητών 195 εκατομμυρίων λιρών από ιδιωτικές εταιρείες και επιχορήγηση 210 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση.

Εκτιμάται ότι η νέα εταιρεία θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2050.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η εταιρεία θα πρέπει να εστιάσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι στις νέες πυρηνικές πηγές.

Επί του παρόντος, περίπου το 16% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από πυρηνική ενέργεια.

Οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης αλλά είναι μικρότεροι από τους συμβατικούς.

Η επένδυση από τον Όμιλο Rolls-Royce, την BNF Resources, την Exelon Generation και την κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του σχεδιασμού SMR της Rolls-Royce.

Θα εντοπίσει επίσης τοποθεσίες που θα κατασκευάσουν τα μέρη των αντιδραστήρων και το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης της επιχείρησης αναμένεται να επικεντρωθεί στο βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου υπάρχει πυρηνική τεχνογνωσία.

«Πιο καθαρή ενέργεια»

Η Rolls-Royce SMR ανακοίνωσε ότι ένας από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της θα καταλαμβάνει περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους ενός συμβατικού πυρηνικού εργοστασίου – το ισοδύναμο αποτύπωμα δύο γηπέδων ποδοσφαίρου – και θα τροφοδοτεί περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ένα εργοστάσιο θα έχει την ικανότητα να παράγει 470 MW ισχύος, η οποία θα είναι η ίδια που παράγεται από περισσότερες από 150 χερσαίες ανεμογεννήτριες.

Ο Warren East, διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce, δήλωσε ότι η τεχνολογία SMR της εταιρείας προσφέρει μια «λύση καθαρής ενέργειας» που βοηθά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας Kwasi Kwarteng είπε ότι η SMR προσφέρει ευκαιρίες για «μείωση κόστους και ταχύτερη κατασκευή, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να φέρουμε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια των ανθρώπων και να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη χρήση ορυκτών καυσίμων που ήδη φθίνει».

«Αυτή είναι μια ευκαιρία στη ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου να αναπτύξει περισσότερη ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα από ποτέ και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία», πρόσθεσε.

Οι SMR πιστεύεται ότι είναι λιγότερο δαπανηρές στην κατασκευή τους από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής λόγω του μικρότερου μεγέθους τους. Λόγω της φύσης των αντιδραστήρων της Rolls-Royce, είναι κατανοητό ότι ανταλλακτικά θα μπορούσαν να παραχθούν σε εργοστάσια και να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις οδικώς, γεγονός που θα μείωνε τον χρόνο και το κόστος κατασκευής.

Με αναμενόμενο κόστος περίπου 2 δισ. £ το καθένα, τα SMR θα κοστίζουν λιγότερο από τα 20 δισ. £ το καθένα.

Εάν εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι κατανοητό ότι η Rolls-Royce SMR θα μπορούσε να κατασκευάσει έως και 16 αντιδραστήρες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Tom Samson, διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce SMR, δήλωσε ότι η εταιρεία ιδρύθηκε για να «παρέχει ένα χαμηλού κόστους, αναπτύξιμο, επεκτάσιμο και επενδυτικό πρόγραμμα νέων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Οικονόμου – Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της δίκαιας μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
Green |

Οικονόμου: Προσηλωμένοι στη δίκαιη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Γιάννης Οικονόμου στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο απολιγνιτοποίησης της Κοζάνης αλλά και στην ενεργειακή συμμαχία με την Αίγυπτο

Ναυτιλία – Δεν ζητάμε χρήματα, αλλά την δημιουργία ενός Ταμείου για τα εναλλακτικά καύσιμα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς
Green |

Τι ζητά η Ναυτιλία για τα εναλλακτικά καύσιμα

Η ναυτιλιακή κοινότητα θα ήθελε να εγκριθεί άμεσα η πρόταση της για την δημιουργία ενός ταμείου (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δις. δολ για την χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στην πλήρη απεξάρτηση του κλάδου από τον άνθρακα μέχρι το 2050

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων
Green |

Με «φίλτρο» το κλιματικό αποτύπωμα η αδειοδότηση επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων

Πώς θα ενσωματωθεί η διάσταση της κλιματικής κρίσης στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ποια μέτρα επιβάλλονται για τον περιορισμό των εκπομπών από εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις. Τι προβλέπεται στον υπό διαβούλευση κλιματικό νόμο.