
Για «εχθρική προσέγγιση» κάνει λόγο η Mediobanca SpA, απορρίπτοντας την προσφορά εξαγοράς της Banca Monte dei Paschi di Siena.
Η προσφορά εξαγοράς που παρουσίασε η Monte Paschi την περασμένη εβδομάδα «στερείται βιομηχανικής και οικονομικής λογικής και ως εκ τούτου είναι καταστροφική για τη Mediobanca», αναφέρει σε δήλωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως, προκειμένου να μελετήσει την πρόταση.
Η Monte Paschi την περασμένη Παρασκευή αιφνιδίασε τους επενδυτές, καταθέτοντας μια συνολική προσφορά για την απόκτηση της αντιπάλου της με τεκμαρτό premium περίπου 5% στις τιμές κλεισίματος της προηγούμενης ημέρας. Η Monte Paschi υπογραμμίζει ότι η νέα οντότητα, που θα προκύψει από το deal θα κατατάσσεται «μεταξύ των τριών κορυφαίων ιδρυμάτων» στην Ιταλία.
Monte Paschi: Τι σημαίνει η προσφορά εξαγοράς της Mediobanca
Εχθρική προσφορά «βλέπει» η Mediobanca
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg News, η Mediobanca υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Alberto Nagel θεωρεί την προσφορά ως εχθρική. Δεν βλέπει καλή αντιστοιχία μεταξύ των στρατηγικών των δύο δανειστών και δεν πιστεύει ότι ένας συνδυασμός θα δημιουργούσε αξία.
Η Monte Paschi προσφέρει 23 νέες μετοχές για κάθε 10 στη Mediobanca, αποτιμώντας τον στόχο στα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ
Η επιδίωξη αυτή ενισχύει τη φρενίτιδα προτεινόμενων συμφωνιών που σαρώνει όλη την Ιταλία. Ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, η Banco BPM SpA , προσφέρθηκε να αγοράσει την εγχώρια διαχείριση περιουσιακών στοιχείων Anima Holding SpA τον Νοέμβριο, για να γίνει η ίδια στόχος εξαγοράς όταν η UniCredit SpA ξεκίνησε μια προσφορά για αυτήν λίγες εβδομάδες αργότερα.
Η Monte Paschi προσφέρει 23 νέες μετοχές για κάθε 10 στη Mediobanca, αποτιμώντας τον στόχο στα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ (12,7 δισεκατομμύρια δολάρια) στο κλείσιμο της Δευτέρας.
Η χρηματιστηριακή αξία της Mediobanca είναι επί του παρόντος περίπου 13,4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 7,9 δισ. ευρώ της Monte Paschi.
Έντονη τραπεζική δραστηριότητα στην Ιταλία
Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας. Η UniCredit SpA, μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες, διεκδικεί την εξαγορά της Banco BPM Spa, που σήμερα είναι η νούμερο 3. Το σχέδιο της Paschi να εξαγοράσει τη Mediobanca θα δημιουργήσει «έναν ισχυρό τρίτο παίκτη στον ιταλικό τραπεζικό τομέα» σημείωσε ο τραπεζικός αναλυτής της Scope Group, Αλεσάντρο Μποράτι.
Αυτό θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στις μεγαλύτερες τράπεζες και καθώς η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Monte Paschi, θα βοηθούσε την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να διατηρήσει μεγάλο μέρος του τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας υπό εγχώριο έλεγχο.
Θα ενίσχυε επίσης την επιρροή της Ρώμης επί της Generali, μιας ασφαλιστικής εταιρείας και βασικού κατόχου κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, η οποία συγκαταλέγει τη Mediobanca στους μεγαλύτερους μετόχους της. Ο μεγαλύτερος έλεγχος εκεί θα έδινε στην κυβέρνηση μεγαλύτερη επιρροή σε «ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τραπεζών και της ασφάλισης», δήλωσε ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, ο οποίος διδάσκει επιχειρηματική στρατηγική στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Generali υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της με τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο BPCE. Αξιωματούχοι στη Ρώμη αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν την ιταλική επιρροή στη συμφωνία, ενώ ο μεγιστάνας Φραντσέσκο Γκαετάνο Καλταγκιρόνε, τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Generali, ο οποίος στο παρελθόν προσπάθησε να εκδιώξει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Generali, Φιλίπ Ντονέ, αντιτίθεται στη συμφωνία, ανέφερε το Bloomberg News.


Latest News

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης