
Από την 1η Φεβρουαρίου, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται στο κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστούν σημαντική άνοδο, προτού οι νέες υποχρεώσεις ανακύκλωσης απορριμμάτων αυξήσουν περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση των αλκοολούχων ποτών.
Η μεταβατική περίοδος που προγραμματίζεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά τελειώνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη ισχύος μιας νέας φορολογικής κλίμακας στη βρετανική αγορά, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της.
Κρασί: Οι νέες τάσεις για το 2025 – Ποιες αλλαγές έρχονται
Μόνο τα ήσυχα κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη 11,5% και 12% θα δουν μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, κατά 4,9% και 0,8% αντίστοιχα, όπως και τα αφρώδη κρασιά, κατά -0,5%. Το νέο σύστημα προβλέπει φορολογία ανά βαθμό, σε δόσεις αλκοόλης 0,1%, και θα επηρεάσει κυρίως κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεταξύ 13% και 14,5%. Σε αυτό προστίθεται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που προβλέπει ο φθινοπωρινός Finance Act, που αντιστοιχεί στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (δηλαδή 3,6%).
«Οι υψηλότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ωθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα και οδηγούν σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα το Υπουργείο Οικονομικών»
Πολυπλοκότητα χωρίς όνομα
Έτσι, ο φόρος σε μια φιάλη ήσυχου οίνου με 14,5% αλκοόλ θα αυξηθεί κατά 54 p, ή 64 σεντς, συν ΦΠΑ. Όπως επισημαίνει η Wine & Spirit Trade Association, «όταν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Αυγούστου 2023, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ένα κόκκινο κρασί ABV 14,5% αυξήθηκε κατά 98 p [δηλαδή 1,17 € ] σε μόλις 18 μήνες».
Για να μην αναφέρουμε την πολυπλοκότητα ενός συστήματος που απαιτεί από τους επαγγελματίες να δηλώνουν κάθε αναφορά σύμφωνα με την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ. «Πουλάμε περισσότερα από 2.000 κρασιά το χρόνο και από τον Φεβρουάριο θα πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή περιεκτικότητα σε αλκοόλ για να υπολογίσουμε το συνολικό ποσό των φόρων που πρέπει να καταβληθούν», παραπονιέται ο Hal Wilson, συνιδρυτής του Cambridge Wine Merchants στην ομώνυμη πόλη. «Η γκάμα κρασιών μας έχει 48 διαφορετικά επίπεδα αλκοόλ, μεταξύ 8,5% και 22%.
Αναπόφευκτη άνοδος λιανικής τιμής
Ταυτόχρονα, οι νέες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής «Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού (REP)» σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων θα οδηγήσουν επίσης σε αυξημένους φόρους για τις εταιρείες.
Το μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο, θα σημειώσει αύξηση περίπου 12 p (ή 14 σεντς) στην τιμή μιας φιάλης κρασιού και 18 p (ή 21 σεντ) σε μια φιάλη οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WSTA. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βρετανικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες τους εδώ και αρκετούς μήνες ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις φόρων και ότι οι τιμές λιανικής θα πρέπει αναγκαστικά να αυξηθούν. «Δεν υπάρχουν νικητές με την εφαρμογή του ακρωτηριαστικού φορολογικού καθεστώτος του Ηνωμένου Βασιλείου», θρηνεί η WSTA. «Οι υψηλότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης ωθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα και οδηγούν σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα το Υπουργείο Οικονομικών».
Νέο σύστημα από το 2027
Όσον αφορά το σύστημα REP, ενώ Βρετανοί επαγγελματίες δηλώνουν υπέρ της καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων, πιστεύουν ότι «ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του REP ήταν μέχρι στιγμής συγκεχυμένος, με κακή διαχείριση και σε αυτό το στάδιο ακόμη ημιτελής».
Οι τιμές έχουν επίσης εκτοξευθεί: το ποσό των 110 έως 215 στερλινών ανά τόνο γυαλιού (131 έως 256 ευρώ), που είχε αρχικά ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA), έχει πλέον ανέλθει σε περίπου 240 £ , αν και η WSTA υποστηρίζει ότι οι πραγματικές τιμές δεν θα γίνουν γνωστές το νωρίτερο μέχρι τον Ιούλιο.
Τέλος, για όσους σκέφτονται να στραφούν σε άλλα δοχεία εκτός από γυάλινες φιάλες, η βρετανική κυβέρνηση μόλις ψήφισε νέους κανονισμούς θεσπίζοντας ένα νέο σύστημα κατάθεσης για φιάλες και κουτιά PET από τον Οκτώβριο του 2027.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση