
«Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι το φθηνότερο μέσο που έχουμε για παραγωγή ενέργειας», τόνισε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, στην παρέμβασή του στο 3ο Φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι «όσο αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ενέργειας, τόσο μειώνεται η τιμή της ενέργειας που πωλούν οι χώρες παραγωγής».
Αναφέροντας το παράδειγμα της Ελλάδας που από καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας το 2019 έγινε το 2024 εξαγωγέας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες περιέγραψε τις επενδύσεις που έχουν γίνει και αυτές που πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια, ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο και πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας ολόκληρης της Ευρώπης, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Κατέληξε, τονίζοντας ότι το τριετές στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπει ότι η εταιρεία θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.
Το τριετές στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπει ότι η εταιρεία θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027
Κατέληξε, τονίζοντας ότι το τριετές στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπει ότι η εταιρεία θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.
Χατζημαρκάκης (Hydrogen Europe): Υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe, Γιώργος Χατζημαρκάκης, επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και της χρήσης υδρογόνου ως καύσιμο του μέλλοντος. «Είμαστε πολύ περήφανοι ως Ευρωπαίοι που έχουμε επιτύχει τον τριπλασιασμό των ΑΠΕ παγκοσμίως και τον διπλασιασμό της ενεργειακής αποδοτικότητας», τόνισε. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι ότι «τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας είναι ισχυρά σε κάποιες χώρες, αλλά πολύ μικρά σε άλλες.

Στην Ελλάδα έχουμε το φαινόμενο ότι τα 2/3 των αδειών που δίνονται δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο. Έτσι, μόνο το ένα τρίτο των αδειών στην Ελλάδα που πληρώνονται από επενδυτές μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, το υπόλοιπο δεν μπορεί», πρόσθεσε. Μιλώντας για τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Data Centers, ο κ. Χατζημαρκάκης αναρωτήθηκε εάν κάνουμε αυτό που πρέπει για να τα κρατήσουμε σε ευρωπαϊκό έδαφος. «Χρειαζόμαστε μια λύση εφεδρικής αντοχής για 8 ώρες χωρίς σύνδεση στο δίκτυο. Χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε “ενεργειακά νησιά” κοντά στις ακτές, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και σταθεροί. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και εδώ μόνο το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει». Ακόμη, τοποθετήθηκε αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότητα των μπαταριών, λόγω μεγέθους και απαγόρευσης εξαγωγών γραφίτη από την Κίνα.
Τσιμάρας (ΡΑΑΕΥ): Χρήση βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα
Ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας, Μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στην Ελλάδα, επεσήμανε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση βιομάζας και υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. «Είναι αλήθεια ότι σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στην Ελλάδα, τώρα ξεκινάμε. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένη όσο η Γαλλία», τόνισε. Σχετικά με τα υδροηλεκτρικά έργα, εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι αλήθεια ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, υπάρχει μεγάλη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευση».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το κύριο πρόβλημα την Ελλάδας είναι ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, υπάρχει έλλειψη διασύνδεσης. «Δεν είμαστε συνδεδεμένοι όπως άλλες χώρες στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, ακόμα κι αν πρόσφατα υπάρχουν κάποια έργα που έχουν υπογραφεί και προσπαθούμε να ξεκινήσουμε, όπως η σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και Ισραήλ, ή η σύνδεση με την Αίγυπτο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιμάρα, η διασύνδεση θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας. «Επίσης, στην επιστολή του Πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ένα από τα ερωτήματα ήταν ότι το βαλκανικό τμήμα της ΕΕ, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία έχει τα προβλήματα διασύνδεσης με την υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό το πρόβλημα αφορά τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα». Ο κ. Τσιμάρας συνέχισε μιλώντας για τον σημαντικό ρόλο του καταναλωτή-παραγωγού (prosumer) και της αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά, αναφέροντας τη διασύνδεση με την Κρήτη, αλλά και τη σύνδεση των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και του βορείου Αιγαίου. «Πιστεύουμε, όπως είπαμε, ότι μέχρι το τέλος του 2028 θα έχουμε τη σύνδεση με αυτά τα νησιά και αυτό θα μας δώσει μια λύση σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας στα ελληνικά νησιά, ενώ ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να είναι μια εφεδρεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»
Στις τοποθετήσεις του ο συντονιστής της συζήτησης, Γιώργος Κρεμλής, Πρέσβυς του EPLO στη Βουλγαρία, επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Η ενεργειακή μετάβαση είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας αυτονομία και να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ΑΠΕ «ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Επιπλέον, ο κ. Κρεμλής τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης χωροταξικών σχεδίων για τις ΑΠΕ. «Αυτά τα σχέδια είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουμε την κοινωνική πρόσβαση και να επιτρέψουμε τη χρήση ενέργειας από κύματα, παλίρροιες και άνεμο, παράλληλα με την ηλιακή ενέργεια», δήλωσε. «Επιπλέον, πρέπει να επενδύσουμε σε πιλοτικά προγράμματα για την αποθήκευση ενέργειας μέσω απαλλαγμένου νερού και την παραγωγή πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Αυτά τα προγράμματα μπορούν να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας της». Σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή, η επένδυση σε ΑΠΕ είναι ο δρόμος για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος», υπογράμμισε, καθώς «η κλιματική κρίση επηρεάζει όλους μας, αλλά επηρεάζει και την ενεργειακή υποδομή, τα δίκτυα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση μέσω πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων που γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία