
Ως σύμβολο ελπίδας, αναγέννησης και δύναμης, ο Φοίνικας ήταν το κεντρικό θέμα στους φετινούς εορτασμούς στη Γουχάν για την κινεζική πρωτοχρονιά.
Ακροβατικά, χορός και μουσική πλημμύρισαν την μεγάλη βιομηχανική πόλη της κεντρικής Κίνας, που αποτέλεσε το «σημείο μηδέν» της πανδημίας COVID-19.
Πέντε χρόνια μετά βρέθηκε στο επίκεντρο του ετήσιου εορταστικού γκαλά, σε ένα τηλεοπτικό υπερθέαμα που μεταδίδεται από τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα China Media Group και έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές ετησίως.
Με φόντο τον εμβληματικό Πύργο του Κίτρινου Γερανού και τον ποταμό Γιανγκτσέ, οι παραστάσεις ανέδειξαν τον κεντρικό ρόλο της Γουχάν στον κινεζικό πολιτισμό.
Κατέδειξαν επίσης πως το Πεκίνο προσπαθεί να διαγράψει την περίοδο της COVID-19 από την ιστορία της, ενόσω τα ερωτήματα γύρω από τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύγχρονη υγειονομική κρίση δεν έχουν ακόμη απαντήσεις.
Παρά το γεγονός ότι κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων ήταν «Η ηρωική πόλη και οι άνθρωποι της», δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στην πενταετή «μαύρη» επέτειο του COVID-19.
Στη Γουχάν όλοι ελπίζουν τώρα σε καλύτερες μέρες κατά το νέο «έτος του φιδιού», με το Πεκίνο να υπόσχεται νέα μέτρα οικονομικής τόνωσης.
Κατασκευάζονται νέες γραμμές μετρό, πολυώροφα κτίρια και νοσοκομεία, ενόσω εκείνα που χτίστηκαν στα περίχωρα της Γουχάν εν ριπή οφθαλμού εν μέσω της λαίλαπας της COVID-19 ρημάζουν.
Όλα τα μέρη που συνδέονται με την πανδημία είτε έχουν κλείσει, είτε σταδιακά εγκαταλείπονται.
Η αγορά φρέσκων τροφίμων Χουανάν -που βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών για την προέλευση του νέου κορονοϊού- έχει πια μεταφερθεί εκτός του κέντρου.
Τουρίστες -κυρίως Κινέζοι, αλλά και ξένοι- κατακλύζουν εν τω μεταξύ την προ πενταετίας ερειπωμένη πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην κεντρική Κίνα.
Από τον εγκλεισμό στην «αναγέννηση»
Στις 23 Ιανουαρίου του 2020, η Γουχάν -μια βιομηχανική μητρόπολη 14 εκατομμυρίων κατοίκων- έγινε η πρώτη περιοχή στον κόσμο που μπήκε σε καραντίνα.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα αρκετοί άνθρωποι στο κέντρο της πόλης, με κοινό σημείο αναφοράς την τοπική αγορά τροφίμων, είχαν αρρωστήσει από έναν τότε άγνωστο ιό, με αρχικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Ήταν η απαρχή της πανδημίας COVID-19, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και προκάλεσε -μεταξύ πολλών άλλων- τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του 1930.
Στη Γουχάν, η καραντίνα διήρκεσε 76 ημέρες.
Οι κινεζικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι μόνο 2.531 άνθρωποι πέθαναν στο αρχικό κύμα μολύνσεων, όμως εκτιμήσεις με βάση τον αριθμό των αποτεφρώσεων στα επτά κρεματόρια της πόλης υποδηλώνουν ότι οι νεκροί ήταν δεκάδες χιλιάδες.
Πέντε χρόνια μετά, περιγράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Les Echos στην Κίνα, Ραφαέλ Μπαλενιέρι, ορισμένες συνήθειες εκείνης της εποχής έχουν παραμείνει, όπως η χρήση μάσκας, εν μέσω της πρόσφατης έξαρσης στην Κίνα του μεταπνευμοϊού (MPVh).
Όμως οι ντόπιοι, παγιδευμένοι στις δυσκολίες της καθημερινότητας, -επισημαίνει- φαίνεται να έχουν έχουν γυρίσει σελίδα.
«Δεν το συζητάμε πια», λέει ο οδηγός ταξί για τον εφιάλτη της COVID-19.
Σήμερα, τους κατοίκους της Γουχάν δείχνει να απασχολεί περισσότερο η ασθενής ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η ανεργία και η κρίση των ακινήτων.
Υπό το πρόσταγμα του Πεκίνου, η πόλη επιχειρεί να αλλάξει σελίδα, διαγράφοντας το «μαύρο» παρελθόν.
Ως ώθηση υπολογίζει σε ένα από τα πιο πετυχημένα τέκνα της, τον συνιδρυτή και CEO της Xiaomi, Λέι Τζουν.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, που έχει πλέον επεκταθεί και στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μόλις επένδυσε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια γιουάν σε ένα νέο εργοστάσιο, που πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί του χρόνου στη Γουχάν.

Ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται, με φόντο την ερειπωμένη Γουχάν στις αρχές του 2020, «σημείο μηδέν» της πανδημίας COVID-19 (REUTERS/Aly Song)
Στις «στάχτες» της COVID-19
Κατά τα λοιπά, ο «γρίφος» της προέλευσης της COVID-19 παραμένει άλυτος.
Το πρόσφατο, νέο αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προς την Κίνα να δημοσιοποιήσει τα πλήρη κρίσιμα δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 στη Γουχάν απορρίφθηκε από το Πεκίνο άλλη μια φορά.
Όμως στον Λευκό Οίκο έχει πλέον επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς.
Με «μαύρο» φόντο τους καταστροφικούς χειρισμούς επί της πρώτης προεδρικής θητείας του στην πανδημία, εκτείνονται από το εσωτερικό των ΗΠΑ, έως τον «MAGA» (*) γεωπολιτικό ανταγωνισμό με την Κίνα.
Υπό τη νέα ηγεσία της στην εποχή Τραμπ 2.0, η CIA επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο διαρροής του ιού της COVID-19 από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.
Με την περίοδο της απανταχού καραντίνας να έχει εν τω μεταξύ πυροδοτήσει πλείστες όσες θολές θεωρίες -συνωμοσιολογικές και μη- πέριξ της πανδημίας, περιπτώσεις όπως της Φανγκ Φανγκ γεννούν, σε έναν όλο και πιο άναρχο κόσμο, νέους προβληματισμούς.
«Επιφανειακή συνέχεια»
Βραβευμένη συγγραφέας, γνωστή για τις λογοτεχνικές της απεικονίσεις των φτωχών εργαζομένων στην Κίνα, η κατά κόσμον Γουάνγκ Φανγκ έγινε παγκοσμίως γνωστή για το «Ημερολόγιο της Γουχάν».
Μια αρχικά διαδικτυακή καταγραφή των όσων συνέβησαν στα πρώιμα στάδια της πανδημίας COVID-19 στην Κίνα.
Ήταν ακατέργαστες απεικονίσεις της ζωής και της αβεβαιότητας σε μια κλειστή πόλη, που διαβάστηκαν ευρέως.
Αρχικά, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν τη γραφή της.
Σύντομα, όμως, οι αρχές στράφηκαν εναντίον της, λογοκρίνοντας τις δημοσιεύσεις της.
Σε δεύτερο χρόνο, μεταφράστηκαν από τον καθηγητή Σύγχρονων Κινεζικών Πολιτιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), Μάικλ Μπέρι και εκδόθηκαν στη Δύση ως βιβλίο.
«Ως συγγραφέας, η ευθύνη μου είναι απλώς να εκφράσω τις σκέψεις μου, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να προσφέρω», λέει η ίδια σε συνέντευξη στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα των ΗΠΑ, NPR.
«Προτιμούν να συγκαλύπτουν το θέμα», σχολίασε για τις αρχές του Πεκίνου.
«Ο λόγος είναι ότι ξέρουν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος».
«Αυτό που βλέπουμε επιφανειακά», είπε για τους κατοίκους της Γιουχάν, «είναι ότι οι άνθρωποι έχουν προχωρήσει».
«Κάποιοι συγγενείς έχουν πεθάνει και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό»…
(*) «Make America Great Again» («Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά»).
Πηγή: In.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια