
Έρευνα για το κατά πόσο το chatbot της κινεζικής DeepSeek παραβιάζει τον ευρωπαϊκό κανονισμό προστασίας δεδομένων ανακοίνωσε ότι ξεκινά η Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από τις αρμόδιες αρχές άλλων χωρών, λόγω ανησυχίας για τα δεδομένα των ευρωπαίων χρηστών της εφαρμογής, η οποία πρόσφατα έγινε το δημοφιλέστερο app για συσκευές Apple και Android στις ΗΠΑ.
DeepSeek: H κινεζική startup βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ
H Ιταλία προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και απαγόρευσε προσωρινά την εφαρμογή της DeepSeek, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.
Μεταξύ άλλων εξετάζεται το πού αποθηκεύονται τα δεδομένα των χρηστών, για ποιο σκοπό, καθώς και το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Η ελληνική Αρχή Δεδομένων ανέφερε πως «κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα».
Καταγγελίες για ενδεχόμενη παραβίαση του GDPR είχαν προηγουμένως καταθέσει οργανώσεις καταναλωτών σε Ιταλία και Βέλγιο.
Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, η οποία εφαρμόζει τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ζήτησε πληροφορίες από την DeepSeek για να διαπιστώσει αν η εταιρεία διασφαλίζει σωστά τα δεδομένα των χρηστών.
Η κινεζική εταιρεία προκάλεσε τον περασμένο μήνα σεισμό στις αγορές παρουσιάζοντας δύο μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που προσφέρουν επιδόσεις συγκρίσιμες με τον ανταγωνισμό αλλά με δεκάδες φορές μικρότερο κόστος.
Το μοντέλο V3 χρησιμοποιείται στην εφαρμογή της εταιρείας για κινητά τηλέφωνα, ενώ το «συλλογιστικό» μοντέλο R3, σχεδιασμένο να λύνει δύσκολα προβλήματα σε επιμέρους βήματα, είναι διαθέσιμο σε ερευνητές και επιχειρήσεις.


Latest News

Η Google εξαγοράζει την startup Wiz έναντι 32 δισ. δολαρίων
Η συμφωνία θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Google και θα ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Motorola το 2012

Έγκυροι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται σαν φορέας κυβερνοεπίθεσης
Οι έγκυροι λογαριασμοί χρήστη παρουσίασαν σημαντική αύξηση ως αρχικός φορέας επίθεσης το 2024

Ο νέος CEO της Intel εκτίναξε τη μετοχή αλλά πρέπει να αποδείξει τι αξίζει
Ο νέο CEO διαμήνυσε στους υπαλλήλους της Intel πως «δεν θα είναι εύκολο για την εταιρεία να συγκρατήσει τις δυνάμεις που την οδήγησαν σε παρακμή»

Πώς οι 9 μέρες έγιναν 9 μήνες - Επιστρέφουν στη γη οι αστροναύτες - ναυαγοί
Το σκάφος SpaceX που μεταφέρει τον Μπάρι Γουίλμορ και τη Σουνίτα Ουίλιαμς αναχώρησε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό νωρίς το πρωί της Τρίτης

Δασκαλάκης: Πρόκληση η αλληλεπίδραση μηχανών με ανθρώπους
Ο καθηγητής του MIT, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις γύρω από την ανάπτυξή της

Ιλον Μασκ: Η μεγάλη άνοδος και το ρίσκο της πτώσης
Η σημαντική μείωση των πωλήσεων της Tesla αποδίδεται περισσότερο στις πολιτικές του παρεμβάσεις και λιγότερο στον κινεζικό ανταγωνισμό

Σε χαμηλό 7μήνου οι μετοχές των Big Tech - Γιατί δεν δελεάζουν τους επιφυλακτικούς αγοραστες
Οι αναλυτές της Wall Street περιόρισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το 2025 για τις Magnificent Seven της Big Tech

Η Baidu λάνσαρε δύο νέα μοντέλα ΑΙ και υπιστηρίζει ότι είναι ανταγωνιστικά της DeepSeek
Η Baidu δήλωσε ότι το τελευταίο μοντέλο βάσης ERNIE 4.5 έχει «εξαιρετική ικανότητα πολυτροπικής κατανόησης»

Data Center: Ποιος θα πληρώσει το ενεργειακό κόστος; – Τι αποκαλύπτει έρευνα του Harvard
Το ενεργειακό κόστος για τα data center πρέπει να μειωθεί -Θα το πληρώσουν οι καταναλωτές δείχνει το Harvard

ASML: Η μάχη που θα κρίνει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης – Ο ανταγωνισμός από Κίνα και Ιαπωνία
Το να καταφέρει ένας ανταγωνιστής να προσπεράσει την ASML δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως Κίνα και Ιαπωνία κάνουν σημαντικά βήματα