
Την πολιτική του ισχυρού δολαρίου θα συνεχίσουν να ακολουθούν οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
«Η πολιτική του ισχυρού δολαρίου είναι απολύτως άθικτη με τον πρόεδρο Τραμπ» ανέφερε ο Μπέσεντ σε συνέντευξή του στη Saleha Mohsin του Bloomberg την Πέμπτη. «Θέλουμε το δολάριο να είναι ισχυρό. Αυτό που δεν θέλουμε είναι άλλες χώρες να αποδυναμώνουν τα νομίσματά τους, να χειραγωγούν το εμπόριό τους».
Μπέσεντ: Στόχος η μείωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων και όχι των επιτοκίων της Fed
Καθώς μια σειρά από χώρες συσσωρεύουν μεγάλα πλεονάσματα «δεν υπάρχει ένα εμπορικό σύστημα ελεύθερης μορφής» υποστήριξε. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ η «καταστολή των επιτοκίων» μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα σε ορισμένα μέρη, είπε, χωρίς να κατονομάσει κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Ο Σκοτ Μπέσεντ, ήταν ιδρυτής της εταιρεία Key Square Capital Management. Δημιούργησε την περιουσία του στοιχηματίζοντας ενάντια στο γιεν της Ιαπωνίας με τον Τζορτζ Σόρος. Διετέλεσε επικεφαλής επενδύσεων στο fund του Σόρος, ενώ πέρυσι έγινε ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους του Τραμπ.
Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot μεταβλήθηκε ελάχιστα κατά την διάρκεια της συνέντευξης και στη συνέχεια υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας κατά τις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.
Η πολιτική του ισχυρού δολαρίου
Για δεκαετίες, κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζουν την αξία ενός ισχυρού δολαρίου, προβάλλοντάς το ως απόδειξη του δυναμισμού της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ πολλοί είδαν η πολιτική του ισχυρού δολαρίου να παραμερίζεται, δεδομένων των απόψεων ότι περιόριζε τις αμερικανικές εξαγωγές και μείωνε τα υπερπόντια κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών της Αμερικής.
Παρόλα αυτά, το δολάριο των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο πριν και μετά την εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο, λόγω της πρόβλεψης ότι οι πολιτικές του -ιδίως η ενίσχυση των δασμών και η μείωση των φόρων- θα ανέβαζαν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και θα επιβράδυναν τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ επέκρινε την ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ωστόσο, έχει επίσης ορκιστεί να διατηρήσει τον κυρίαρχο παγκόσμιο ρόλο του δολαρίου και ευνοεί τις πολιτικές που οικονομολόγοι και στρατηγιστές θεωρούν ότι ενισχύουν την αξία του.
«Θέλουμε δίκαιο εμπόριο και μέρος αυτού είναι η υιοθέτηση μιας ισχυρής θέσης σχετικά με το νόμισμα και τους όρους του εμπορίου» τόνισε ο Μπέσεντ.


Latest News

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου