
Σε νέο χαμηλό υποχώρησε το νόμισμα του Ιράν μια ημέρα αφότου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας υποβάθμισε την προοπτική ανανέωσης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για μια πυρηνική συμφωνία.
Η επιχειρηματική εβδομάδα του Ιράν άνοιξε το Σάββατο με το δολάριο ΗΠΑ να αλλάζει χέρια για ρεκόρ 890.000 ριάλ, σύμφωνα με δύο τοπικούς εμπόρους που αναφέρει το Bloomberg.
Μπέσεντ: Θα ακολουθήσουμε την πολιτική του ισχυρού δολαρίου
Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η συμμετοχή σε νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν θα ήταν «σοφή, έξυπνη ή έντιμη», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να διαπραγματευτεί κανείς με μια κυβέρνηση όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Ανέφερε την αποτυχία της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε κατά την πρώτη του θητεία, οδηγώντας στην εκ νέου επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων.
Η συμφωνία περιόρισε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την απαλλαγή από τους οικονομικούς περιορισμούς.
H ενεργειακή κρίση
Το ριάλ έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 11% τον περασμένο μήνα. Ενώ η αγορά συναλλάγματος του Ιράν έχει γίνει πιο ανθεκτική στις διπλωματικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, το νόμισμα παραμένει βαθιά ευάλωτο στις οικονομικές πιέσεις.
Σε υπενθύμιση των υποκείμενων προκλήσεων της χώρας, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr του Ιράν ανέφερε ότι σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσια ιδρύματα έκλεισαν πλήρως ή εν μέρει στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το Σάββατο, με 27 επαρχίες να επηρεάζονται λόγω ψύχους.
Το Ιράν παλεύει με μια επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση. Τους τελευταίους μήνες, η χώρα αντιμετώπισε σοβαρές ελλείψεις φυσικού αερίου, αφήνοντάς την χωρίς επαρκή καύσιμα για την τροφοδοσία τόσο των σταθμών παραγωγής ενέργειας όσο και των νοικοκυριών. Ως μέτρο αναστολής, η κυβέρνηση κλείνει τακτικά βιομηχανίες και δημόσια γραφεία για να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες ενεργειακές ελλείψεις της.


Latest News

Η προσέγγιση Τραμπ - Πούτιν ανοίγει την όρεξη στους επενδυτές - Πού στρέφουν το βλέμμα
Βλέποντας την προσέγγιση Τραμπ - Πούτιν οι αγορές κοιτάζουν για ευκαιρίες στη Ρωσία - Τι τραβάει το ενδιαφέρον

Ήπιες πιέσεις από το profit taking δέχεται το ΧΑ
Περιθώριο για κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι της Παρασκευής

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, σε Γερμανία και Fed η προσοχή
Οι αγορές περιμένουν τις εξελίξεις για το φρένο χρέους στη Γερμανία

Υποχώρησε από τα επίπεδα ρεκόρ των 3.000 δολ. η τιμή του χρυσού
Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι φόβοι για τις συνέπειες από την εμπορική πολιτική Τραμπ ενισχύουν το ασφαλές καταφύγιο που αποτελεί ο χρυσός

Θετικά οι ασιατικές αγορές, μίνι ράλι στον κλάδο της άμυνας
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε όμως κατά 0,24% χαμηλότερα στις 3.996,79 μονάδες, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,77%.

Πώς ο Τραμπ σπάει τα νεύρα των αγορών – Οι απώλειες 4 τρισ. των μετοχών του S&P 500 και τα κέρδη 13 δισ. του ΧΑ
Οι δασμοί επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα - Η αντιστροφή του «Trump trade» και η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Wall Street: Τα φώτα στη Fed μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας
Οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την πορεία των επιτοκίων

Στα ίδια περίπου επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου κι αυτή την εβδομάδα
Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου σταθμίζουν τις μειούμενες προοπτικές ενός γρήγορου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία

Μπέσεντ: Δεν ανησυχώ για την αγορά – Οι διορθώσεις είναι υγιείς
Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ εκτιμά ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μακροπρόθεσμα θα είναι θετική για τις αγορές

Σε χαμηλό 7μήνου οι μετοχές των Big Tech - Γιατί δεν δελεάζουν τους επιφυλακτικούς αγοραστες
Οι αναλυτές της Wall Street περιόρισαν πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για το 2025 για τις Magnificent Seven της Big Tech