
Τον δρόμο… των placements επιλέγουν όλο και περισσότερες εισηγμένες, προσελκύοντας μάλιστα ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελλάδα και εξωτερικό.
Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από την Trade Estate, τον βραχίονα ακινήτων του ομίλου Fourlis. Ένα placement που κέντρισε τα βλέμματα καθώς κορυφαία ονόματα της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής έδωσαν τον παρόν.
Η Λάτση, ο Βασιλάκης και το Norges
Ξεχώρισαν το Latcso office της Μαριάννας Λάτση, η Autohellas της οικογένειας Βασιλάκη και το πανίσχυρο επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πιο πλούσια του κόσμου, το Norges.
Η ισχυρή ζήτηση εξασφάλισε την υπερκάλυψη του 13,4% που ζητούσε αρχικά η πλευρά του Βασίλη Φουρλή για να αποενοποιήσει την Trade Estates από τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου.
Κάτι που αποτελούσε τον στόχο εξ αρχής. Τελικά διέθεσε σχεδόν το 16% του μετοχικού κεφαλαίου, αντλώντας περίπου 28 εκατ. ευρώ.
Ο Βασίλης Φουρλής, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Fourlis Holdings χαρακτήρισε την συναλλαγή «ως ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική της εταιρείας», λέγοντας πως ο όμιλος Fourlis βρίσκεται πλέον σε ακόμα ισχυρότερη θέση».

Ο Βασίλης Φουρλής, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Fourlis Holdings
Έρχονται και άλλα placements
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως θα ακολουθήσουν παρόμοιες κινήσεις στο άμεσο μέλλον.
Πέρα από την ανάγκη συμμόρφωσης στους νέους κανονισμούς για τη διασπορά των εισηγμένων -δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που βρίσκονται στη «διακεκαυμένη ζώνη», εκτιμάται ότι και άλλες θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το θετικό μομέντουμ για να ενισχύουν τη ρευστότητά τους.
Η ελληνική οικονομία έχοντας αποκτήσει ένα θελκτικό brand name που ανοίγει πόρτες (όπως πρόσφατα ανέφερε η ΑΧΙΑ) έχει μπει για τα καλά στον επενδυτικό χάρτη των ξένων επενδυτών ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης εγγυώνται τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής για τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η Ελλάδα απολαμβάνει μια μοναδική πολιτική σταθερότητα, πράγμα σπάνιο για τις μέρες μας, όπως παρατήρησε και η AXIA στο τελευταία report της.
Το κίνητρο του free float
Την αύξηση του free float επιδιώκει και η Prodea. Η μεγαλύτερη ΑΕΑΑΠ της χώρας θέλει να αυξήσει το free float σε επίπεδα πολύ πάνω από το 20% και να υπερβεί τα όρια που θέτει ο νόμος.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Έλληνες και ξένους επενδυτές που έχουν εκφραστεί θετικά για τη διάθεση μετοχών, αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά της μετοχής της (free float) σε πάνω από 15% από περίπου 13%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άρης Καρυτινός είχε μιλήσει στον ΟΤ στο παρελθόν σχετικά με την παραπάνω πρωτοβουλία, λέγοντας πως αναζητούνταν η κατάλληλη συγκυρία για να… πατηθεί το κουμπί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Άρης Καρυτινός
Σε ανάλογη ρότα κινείται και η Attica Group, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς μετρά αντίστροφα το επικείμενο placement. Εκτιμάται ότι θα διατεθεί σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές περίπου το 20% των μετοχών της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Στόχος και σε αυτή την περίπτωση να τοποθετηθεί η μετοχή σε διεθνή χαρτοφυλάκια και να σταματήσει η «ταλαιπωρία» της χαμηλής διασποράς.
Στον χορό και η Helleniq Energy
Στον αστερισμό των placements βρίσκεται και η Helleniq Energy, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες επιδιώκει μετα την επιτυχία του πρώτου placement την πώληση του 20% (10+10) που κατέχουν το Δημόσιο και η Paneuropean Holdings.
Ο όμιλος Λάτση διαθέτει το 40,41% των μετοχών και το Δημόσιο το 31,18%.
Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία αναμένεται να διεθνοποιήσει περαιτέρω την μετοχική της σύνθεση, αφού θα εισέλθουν ισχυροί θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αυξήσει περαιτέρω την αποτίμηση του ομίλου, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις οικονομικές του επιδόσεις.

O CEO της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης
Το στοίχημα της Τράπεζας Κύπρου
Πληροφορίες θέλουν και την Τράπεζα Κύπρου να εξετάζει τη διάθεση μετοχών στο επενδυτικό κοινό, με το fund Carval (5,9%) και το Gaius Capital (5,4%), να εξετάζουν τις επιλογές τους.
Η κυπριακή τράπεζα επέστρεψε στο ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από 7 χρόνια απουσίας, με την προσδοκία να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών της και την προβολή της τράπεζας σε μια ευρύτερη σχετική επενδυτική βάση.
Κάτι που υπογράμμισε και ο επικεφαλής της τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, όπου και χτύπησε το καμπανάκι, πριν από περίπου πέντε μήνες.
Η κίνηση Μυτιληναίου στο δρόμο για το LSE
Το 2024 ήταν η χρονιά των μεγάλων placements. Πέρα από αυτά που υλοποίηση το ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος, ξεχώρισαν το placement στην Mytilineos (πριν την μετονομασία της σε Metlen) το οποίο συγκέντρωσε μεγάλη επενδυτική ζήτηση.
Έτσι αντί για την διάθεση του 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, τελικά η διοίκηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου διέθεσε το 5%.
Έτσι, ο όμιλος του Ευάγγελου Μυτιληναίου αποκόμισε έσοδα 255,6 εκατ. ευρώ (35,5 ευρώ/μετοχή) στον δρόμο προς την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Είχε προηγηθεί η μεταβίβαση του 1,5% της Jumbo σε ξένους επενδυτές, πελάτες της Citi αλλά και η πώληση του 15% της Austria Card.

O Ευάγγελος Μυτιληναίος
H Κρι Κρι μεγαλώνει τη μετοχική βάση
Στα μέσα Οκτωβρίου ακολούθησε η Κρι Κρι, διαθέτοντας το 3,03% των μετοχών της οικογένειας Τσινάβου.
Για όσους παρακολουθούν την εταιρεία, ο επικεφαλής της Κρι Κρι είχε και κατά το παρελθον εκφράσει την πρόθεση πώλησης μετοχων, χωρίς ωστόσο ποτέ να περάσει από τα λόγια στην… πράξη.
Και αυτό παρότι δεν έλειψε ποτέ η πίεση της αγοράς (από θεσμικούς και μη επενδυτές), η οποία ζητούσε πιεστικά μεγαλύτερο free float.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ ΚΡΙ Παναγιώτης Τσινάβος
Η «πρώτη πράξη» σε σειρά placement;
Χρηματιστηριακοί κύκλοι χαρακτήρισαν τότε την κίνηση Τσινάβου ως την «πρώτη πράξη» σε μια αλυσίδα πωλήσεων που σχεδιάζει ο μεγαλομέτοχος της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, προκειμένου να «διευρύνει την ελεύθερη διασπορά και ταυτόχρονα να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Ο διοικητικός και μετοχικός ηγέτης της Κρι Κρι ήταν σαφής μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο 20 χρόνων παρουσίας της εταιρείας στο ταμπλό.
«Μέλημα μας είναι η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στη μετοχή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αύξηση της ελεύθερης διασποράς», είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πως είναι δίκαιο το αίτημα της αγοράς για αύξηση της εμπορευσιμότητας.


Latest News

Υπό την πίεση της κατοχύρωσης κερδών το ΧΑ - Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να βρίσκεται σε μια μίνι διορθωτική πορεία

Κέρδη στο ΧΑ με έκρηξη τζίρου και καταιγισμό πακέτων
Μοιρασμένο ταμπλό, στοχευμένο profit taking, μεγάλες εντολές, πολλά πακέτα και έκρηξη τζίρου στο ΧΑ

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με «καταιγισμό» πακέτων
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει μια μικρή δυσκολία να διαπεράσει το ψυχολογικό όριο των 1.700 μονάδων

«Πολιορκεί» τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ξεχωρίζουν Πειραιώς και Optima Bank
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βρει και πάλι τις ισορροπίες της μετά τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν

Ήρθε η ώρα και της ψηφιακής αναβάθμισης του ΧΑ - Τι έφερε το μπλακ άουτ
Η task force Πιερρακάκη για την ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ – Τι έχει επενδύσει ο Όμιλος για τη συντήρηση των συστημάτων

Κανονικά η συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου στο ΧΑ - Πού οφείλονταν τα τεχνικά προβλήματα
Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της επανεμφάνισης του προβλήματος στο ΧΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Πρωτοβουλία Πιερρακάκη για ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ
Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την τεχνική δυσλειτουργία στο ΧΑ

Πρόωρο κλείσιμο στο ΧΑ λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων - Χωρίς συναλλαγές σχεδόν 3ώρες
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ ενημέρωσε τα μέλη της ότι αγορά θα επαναλειτουργήσει μόνο για να υπολογισθούν οι τιμές κλεισίματος

Καμία συναλλαγή στο ΧΑ, λόγω τεχνικού προβλήματος - Ανεστάλη η συνεδρίαση μέχρι τις 17.20
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Τεχνική δυσλειτουργία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι συναλλαγές σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ