
Τις εξελίξεις σχετικά με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις στις οποίες έχει εισέλθει η Τράπεζα Πειραιώς με την CVC, για την ενδεχόμενη απόκτηση ποσοστού 70% στην Εθνική Ασφαλιστική έναντι 469 εκατ. ευρώ, αναφέρεται η ΑΧΙΑ, η οποία τονίζει ότι εάν ολοκληρωθεί, αυτή η συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει και να ενισχύσει το μείγμα εσόδων της τράπεζας, μετριάζοντας τις πιέσεις από ένα φθίνον περιβάλλον επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ).
Μια απαραίτητη «απάντηση» στη μείωση των NII
Κατά την ΑΧΙΑ, το χρονοδιάγραμμα αυτής της συναλλαγής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η μείωση των επιτοκίων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Πειραιώς, μια από τις πιο ευαίσθητες στα επιτόκια ελληνικές τράπεζες.
Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για το deal με την Πειραιώς – Τι προοπτικές ανοίγονται
Με βάση τις υποθέσεις της ΑΧΙΑ για τα επιτόκια (το 2024 στο 3%, το 2025 στο 2%, το 2026 στο 1,75%), αναμένει πτώση 9% στο NII της Πειραιώς το 2025. Ανάλογη πτώση αναμένεται και για την Εθνική, ενώ η τροχιά των NII των Alpha Bank και Eurobank αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή.
Αυτή η απόκλιση καθιστά τη διαφοροποίηση των κερδών στρατηγική επιταγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η εύρεση μιας σημαντικής νέας δεξαμενής εσόδων ήταν μια αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή, αναφέρει η ΑΧΙΑ.
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι για να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση των ΝΙΙ της Πειραιώς το 2025, ο όμιλος θα χρειαζόταν τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες να αυξηθούν κατά περίπου 33,2% από την τρέχουσα εκτίμηση, φτάνοντας τα 770 εκατ. ευρώ.
Αν υποτεθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική προσθέτει περί τα 80 εκατ. ευρώ στην κορυφαία γραμμή της, θα ενίσχυε τα έσοδα του ομίλου κατά περίπου 3%, αφήνοντας σταθερά τα καθαρά έσοδα σε ετήσια βάση αντί για προηγούμενη πτώση 3%. Στις τρέχουσες προβλέψεις της ΑΧΙΑ για το 2025, το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει σταθερό έναντι του 2024.

Αυτή η στρατηγική μετατόπιση είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα της τράπεζας, ιδιαίτερα καθώς οι παραδοσιακές ροές εσόδων των τραπεζών αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της πτώσης των επιτοκίων, κατά την ΑΧΙΑ. Θεωρεί ότι από μια ευρύτερη προοπτική, αυτή η συναλλαγή αντιπροσωπεύει μια δυναμική και τολμηρή κίνηση. Η εκτέλεση και η επιτυχία του μπορούν να εξεταστούν τόσο από βραχυπρόθεσμη όσο και από μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική.
Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
Η συμφωνία αντιμετωπίζει πολλαπλές πολυπλοκότητες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζοασφαλιστικών συμφωνιών της Εθνικής Τράπεζας, των υφιστάμενων συνεργασιών με την ERGO και την NN, κεφαλαιακές επιπτώσεις, βιωσιμότητα πληρωμών μερισμάτων και ρυθμιστικούς παράγοντες όπως ο Συμβιβασμός της Δανίας(DC).
Επιπλέον, η λειτουργική αποτελεσματικότητα της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένει αβέβαιη και μπορεί να απαιτηθεί σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης (για παράδειγμα η αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου Life που σημείωσε ζημιές 85 εκατ. ευρώ το 2023), για τη βελτιστοποίηση της απόδοσής της υπό την ιδιοκτησία της Πειραιώς.
Μεσοπρόθεσμο – μακροπρόθεσμο δυναμικό
Σε μεγαλύτερο ορίζοντα, ο όμιλος θα είχε εξασφαλίσει το μοναδικό μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που διατίθεται στην ελληνική αγορά, εντός της ικανότητας εξαγοράς της Πειραιώς.
Εάν ενσωματωθεί αποτελεσματικά, αυτή η εξαγορά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μοχλός διαφοροποίησης, ενισχύοντας το μείγμα εσόδων της τράπεζας και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Η επίπτωση στα μεγέθη
Μετά τη συναλλαγή, η Πειραιώς εκτιμά μια pro forma κεφαλαιακή επίπτωση περίπου 150 μ.β., οδηγώντας τον δείκτη CET1 στο 13,2%. Ωστόσο, η τράπεζα σκοπεύει να επιδιώξει την υιοθέτηση του Συμβιβασμού Δανίας, μιας ρυθμιστικής αντιμετώπισης που, εάν επιτύχει, θα μειώσει τον αντίκτυπο του κεφαλαίου κάτω από 100 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα υψηλότερο δείκτη CET1 στο 13,7%.
Στις προβλέψεις της ΑΧΙΑ, εάν η ρυθμιστική αρχή δεν επιτρέψει τη χρήση του συμβιβασμού της Δανίας, ο δείκτης CET1 του ομίλου αναμένεται να μειωθεί από 15,2%, 15,6% και 16,0% το 2025, 2026 και 2027, αντίστοιχα, σε 13,7%, 14,1% και 14,5%.


Latest News

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές