
Νέο γύρο διασταυρώσεων σε φορολογούμενους που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ αλλά οι ετήσιες καταναλωτικές τους δαπάνες φτάνουν τις 50.000, 100.000 ή ακόμη και τις 200.000 ευρώ ξεκινάει η ΑΑΔΕ μετά τον εντοπισμό 800 φορολογούμενων με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ του κόστους διαβίωσης και του δηλωθέντος εισοδήματος οι οποίοι βρίσκονται τώρα «πρόσωπο με πρόσωπο» με εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών έχουν μπει και 20 influencers με έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχονται για απόκρυψη εισοδημάτων.
Φορολογικές δηλώσεις: Οι εκπτώσεις και οι αλλαγές – Τι ζητούν οι λογιστές
Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής οι ελεγκτικές υπηρεσίες διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε περίπου 800 άτομα, τα οποία δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε πως οι δαπάνες τους ήταν πολύ περισσότερες και δεν δικαιολογούνται τουλάχιστον από τα δηλωθέντα εισοδήματα και γενικά από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται για εξηγήσεις προκειμένου να αποδείξουν την προέλευση των επιπλέον χρημάτων που δαπάνησαν πέραν των δηλωθέντων και σε όσους δεν δώσουν πειστικές εξηγήσεις και αποδείξεις θα επιβληθούν έξτρα φόροι και πρόστιμα.
Οι έλεγχοι
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους με βάση την αναλογία εισοδημάτων και δαπανών. Όσοι διαπιστωθεί ότι ο τρόπος διαβίωσης τους δεν καλύπτεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα η διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία «αγνώστου προέλευσης» θα πάρουν σειρά προτεραιότητας για έλεγχο με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών όπως ανάλυση της ρευστότητας του φορολογούμενου, καθαρή θέση και ύψος τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά.
Με βάση τα πρώτα ευρήματα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ή για την προσαύξηση περιουσίας.
Πώς γίνονται οι έλεγχοι στους Influencers
Στο μεταξύ σε ελεγκτικό κλοιό για απόκρυψη εισοδημάτων από διαφημίσεις ή πωλήσεις προϊόντων βρίσκονται 20 διάσημοι influencers για τους οποίους θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων από πιστώσεις, αναλήψεις και πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών με τις φορολογικές δηλώσεις.
Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου οι ελεγκτές «τρέχουν» ελέγχους και διασταυρώσεις στους λογαριασμούς που διατηρούν οι influencers στο Instagram, το TikTok και το Facebook. Οι ελεγκτές ψάχνουν τις αναρτήσεις με τον έλεγχο να εκτείνεται σε βάθος ετών αναζητώντας οτιδήποτε έχουν ανεβάσει στο διαδίκτυο.
Η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι φορο-ελεγκτές για να εντοπίζουν τους ψηφιακούς φοροφυγάδες είναι απλή:
– «Σαρώνουν» τα social media εστιάζοντας σε πρόσωπα με εκατοντάδες χιλιάδες followers σε Instagram, Facebook και Tik Tok τα οποία διαφημίζουν από ρούχα και παπούτσια μέχρι αξεσουάρ και συμπληρώματα διατροφής.
– Ερευνούν εάν οι influencers συνεργάζονται με επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ή είναι μέτοχοι σε αυτές και αναλαμβάνουν την προώθηση και την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών.
– Ελέγχουν κάθε επιχειρηματική , εμπορική πράξη που συντελείται μέσω διαδικτύου.
– Με τη συνδρομή του ειδικού αλγόριθμου ο οποίος τρέχει συνδυαστικές διασταυρώσεις βλέπουν τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεγχόμενοι στην εφορία. Εκτός από τα δηλωθέντα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ελέγχονται και τα στοιχεία τζίρου των e-shop. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις πωλήσεων προϊόντων χωρίς να έχει γίνει έναρξη δραστηριότητας στην εφορία.
– Συλλέγουν πληροφορίες από τις εταιρείες κούριερ για τις παραδόσεις εμπορευμάτων.
Παράλληλα, οι ελεγκτές αξιοποιούν τα social media για τη συλλογή στοιχείων ελεγχόμενων προκειμένου να εντοπίσουν πληροφορίες που δείχνουν ότι διάγουν πολυτελή διαβίωση που δεν συνάδει από το εισόδημα που δηλώνουν στις φορολογικές δηλώσεις τους.


Latest News
![Μισθοί: Το χάσμα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα – Τι δείχνει ανάλυση του ΚΕΠΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/misthoi-600x396.jpg)
Το χάσμα μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - Τι δείχνει ανάλυση του ΚΕΠΕ [γραφήματα]
Το αρνητικό μισθολογικό χάσμα του δημόσιου έναντι του ιδιωτικού τομέα οφείλεται στο ουσιαστικό πάγωμα αμοιβών στον δημόσιο τομέα κατά τα τελευταία 10 έτη, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ

Ώρα διορθώσεων στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Τι να προσέξετε
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Ε9 έτους 2025 για παρεμβάσεις στα στοιχεία των ακινήτων - Σε 12 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους συνταξιούχους - Τον Απρίλιο οι αιτήσεις για τις προσαυξήσεις
Προϋπόθεση η ολοκλήρωση της απασχόλησης και η υποβολή αίτησης στην νέα πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ

Ημέρα Καριέρας: Στα Χανιά 25 επιχειρήσεις προσφέρουν 800 θέσεις εργασίας
Οι θέσεις εργασίας στην Ημέρα Καριέρας που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά είναι όλων των επιπέδων εκπαίδευσης και εξειδίκευσης

Οκτώ στους 10 εργαζόμενους ζητούν συλλογικές συμβάσεις - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΕ
Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το 43% των εργαζομένων δηλώνει ότι έλαβε αύξηση το 2024

Πάνω από 500 νέες προσλήψεις στη Θεσσαλία μέσω δράσεων της ΔΥΠΑ
Επιπλέον, 720 άνεργοι έχουν υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης, για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση

Με το σταγονόμετρο οι συμβάσεις εργασίας και οι αυξήσεις μισθών
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν για το 2024 περιορισμένες συμβάσεις εργασίας και αύξηση μόλις 2% στον μέσο μισθό

Πακέτο 1,5 δισ. ευρώ με μειώσεις άμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών
Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη – Το καλοκαίρι οι οριστικές αποφάσεις - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Τι θέλουν σήμερα οι εργαζόμενοι - Έρευνα της MARC για την Παπαστράτος, αποκαλύπτει νέα δεδομένα
Οι αμοιβές και η worklife balance στο επίκεντρο της έρευνα της MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος

Τα SOS για τα ανείσπρακτα ενοίκια - Οι κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο
Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τα ανείσπρακτα ενοίκια - Ποιοι, πότε και πώς δικαιούνται αναβολής φορολόγησής τους