![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της εγχώριας κατανάλωσής τον Ιανουάριο του 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/fysiko-aerio.jpg)
Ρεκόρ εποχών στην κατανάλωση σε φυσικό αέριο εμφανίζει η Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2025. Σύμφωνα με έρευνα της Green Tank που επικαλείται στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, η μηνιαία κατανάλωση στις αρχές του έτους ξεπέρασε τα 7 TWh (7.68 TWh), δηλαδή η υψηλότερη κατανάλωση από το 2008, όπου και ξεκίνησε η καταγραφή. Σημειώνεται πως παρεμφερή μεγέθη είχαν καταγραφεί από τον Δεκέμβρη του 2024 με την κατανάλωση να φτάνει σταζ 7,13 TWh και τον Ιανουάριο του 2019 να αγγίζει τα 7,46 TWh.
H υψηλά αυτά μεγέθη είναι αποτέλεσμα της χρήσης φυσικού αερίου στον ηλεκτρισμό, όπου τον Ιανουάριο του 2025 έφτασε τα 4,93 TWh δηλαδή αυξημένη κατά 54,2% από τον αντίστοιχο περσυνό Ιανουάριο, ενώ μειωμένη είναι η χρήση στη βιομηχανία κατά 2,25%, ομοίως και στα δίκτυα κατά 3,5%, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2024.
Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο του 2025
Τα μεγέθη που καταγράφηκαν στις συνολικές εισαγωγές έφτασαν τα 7,386 TWh ενώ οι εξαγωγές με σημείο εξόδου την Κομοτηνή μόλις στα 0,16 TWh
Πρώτη πηγή στις εισαγωγές ήταν το υγροποιημένο ορυκτό αέριο(LNG), με 3.38 ΤWh, από την πύλη της Αγίας Τριάδας με μερίδιο 43.2%. Αθροιστικά με το LNG που εισήχθη από την πύλη της Αμφιτρίτης1 (1.03 ΤWh ή 13.2%), το LNG συνολικά τον Ιανουάριο έφτασε τα 4.42 ΤWh ή 56.2%.
Μικρότερο ήταν το μερίδιο εισαγωγών ρωσικού αερίου από αγωγό από την πύλη του Σιδηροκάστρου (35.5% ή 2.79 ΤWh). Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αυτής της πύλης ήταν οι υψηλότερες της πενταετίας για τον μήνα Ιανουάριο και μάλιστα αυξημένες κατά 42.8% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024.
Ακολούθησε σε μερίδιο το αζέρικο αέριο από τον ΤΑΡ μέσω της πύλης της Νέας Μεσημβρίας με 8.3% (0.66 ΤWh).
Οι εισαγωγές από την πέμπτη πύλη εισόδου στους Κήπους συνεχίζουν να είναι μηδενικές από τον Ιανουάριο του 2024.
Φυσικό αέριο: Το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν εξετάζει η Κομισιόν – Οι πρώτες αντιδράσεις
Ρώσικο LNG-στην δεύτερη θέση πίσω από το αμερικάνικο
Μέχρι και τα μισά του 2023 το ρωσικό αέριο από αγωγό και LNG, ήταν η πρώτη πηγή εισαγωγών, ακόμα και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, είχαν πλήρη εξάρτηση από την Ρωσία. Η στροφή στο πιο ακριβό αμερικάνικο LNG, έχει αναγκάσει μια σειρά χώρες της ΕΕ να εξετάζουν εκ νέου το ενδεχόμενο επανέναρξης της ροής μέσω αγωγών από τη Ρωσία, κάτι που σε αυτή τη φάση θα πυροδοτούσε περαιτέρω αντιδράσεις.
Που βρίσκεται η Ελλάδα
Με βάση τα τελευταία δεδομένα της Eurostart τον Δεκέμβρη του 2024, η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αερίου στην ΕΕ27 με το ποσοστό να είναι κατά 31,3% αυξημένο συγκριτικά με το 2023. Η Ελλάδα ακολούθησε με βάση τα στοιχεία αντίστροφη πορεία από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ που κατάφεραν, όπως επισημαίνεται να μειώσουν κατά πολύ την χρήση του αερίου, με πρωτοπόρο την Πορτογαλία με μειωμένο ποσοστό κατά 16,7% στη χρήση.


Latest News

Σχέδιο για επιστροφή της Ιταλίας στην πυρηνική ενέργεια μετά από 38 χρόνια
Σχέδιο επαναφοράς της πυρηνικής ενέργειας στην Ιταλία - Οι στόχοι και οι προβλέψεις έως το 2050

Σταθερά τα τιμολόγια της Protergia για τον Απρίλιο
Σταθερά διατηρεί τα τιμολόγια του ρεύματος η Metlen- Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος

Η αγάπη του Τραμπ για τον... «καθαρό άνθρακα» συντρίβεται στην οικονομική πραγματικότητα της αγοράς
Η αμερικανική βιομηχανία άνθρακα απολαμβάνει και πάλι υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ

Η αστρονομική αμοιβή που έλαβε ο CEO της Chevron
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το 15% έως 20% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της έως το τέλος του 2026

Πόσο μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ

Μείωση των αποθεμάτων και αύξηση των τιμών - Η δύσκολη εξίσωση του φυσικού αερίου
Οι αποθήκες αδειάζουν και οι τιμές ανεβαίνουν - Πώς θα λυθεί το θέμα του εφοδιασμού ενόψει του χειμώνα

Μυτιληναίος: Χωρίς μέταλλα δεν θα πετύχουμε ποτέ στρατηγική αυτονομία
Πώς σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίος το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τον Χάλυβα και τα Μέταλλα

Πώς το «drill baby drill» θα... ρίξει τις τιμές των καυσίμων
Τι δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ για τα «οφέλη» από την πολιτική Τραμπ

Πλήρης στήριξη Ελλάδας και Κύπρου στον Great Sea Interconnector
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική μεταξύ των τριών πλευρών σχετικά με το έργο, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο
Στη συνάντηση αναφέρθηκαν σε συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, για αναδάσωση, ενεργειακή αυτονόμηση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση