
Η Βρετανία παρουσίασε ένα ασυνήθιστο έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, στοιχείο που ενισχύει τις ελπίδες του Λονδίνου για να αποτρέψει την επιβολή νέων δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) δήλωσε ότι το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατομμυρίων λιρών (205 εκατομμυρίων δολαρίων) το τέταρτο τρίμηνο, σε σύγκριση με πλεόνασμα 713 εκατομμυρίων λιρών το τρίτο τρίμηνο.
Εξαιρουμένων των μεγάλων διακυμάνσεων που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19, πρόκειται για το πρώτο εμπορικό έλλειμμα αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ από το 2011, δηλαδή εδώ και 14 χρόνια!
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπορεύονται αγαθά και υπηρεσίες αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως
Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ έχει ανακοινώσει την επιβολή πολλών δασμών και έχει απειλήσει να επιβάλει ακόμα περισσότερους, στοχεύοντας χώρες που εξάγουν περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ σε σχέση με όσα εισάγουν.
Βρετανία: Η ελπίδα στη στατιστική… ασάφεια
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπορεύονται αγαθά και υπηρεσίες αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αλλά το Λονδίνο ελπίζει ότι οι ασάφειες στα δεδομένα θα βοηθήσουν να εξαιρεθεί από τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ σχολίασε ότι θα μπορούσε να «επιλυθεί» το πρόβλημα με τη Βρετανία όσον αφορά στην επιβολή δασμών, αλλά αργότερα παραπονέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «τεράστιο» εμπορικό έλλειμμα με τον ιστορικό σύμμαχό τους.
Στην πραγματικότητα, και οι δύο χώρες αναφέρουν συνολικά εμπορικά πλεονάσματα μεταξύ τους – συμπεριλαμβανομένων αγαθών και υπηρεσιών – λόγω διαφορών στις μετρήσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ελπίζει ότι αυτό θα λειτουργήσει προς όφελός του.
Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός μεταφορών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών μεταξύ της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS, ενώ οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντική πηγή καυσίμων για τη Βρετανία.
Τα στοιχεία της Πέμπτης υπογράμμισαν τη στροφή της Βρετανίας προς το εμπόριο υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών είχαν και πάλι κακή απόδοση το τέταρτο τρίμηνο – ειδικά στους πρώην εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά τον έλεγχο στον πληθωρισμό, η Βρετανία εξήγαγε μόλις 13,6 δισεκατομμύρια λίβρες αγαθών στην ΕΕ τον Δεκέμβριο. Εξαιρουμένης της πανδημίας, ήταν η πιο αδύναμη ένδειξη από τον Νοέμβριο του 1997, λίγο μετά την έναρξη τήρησης των επίσημων στατιστικών στοιχείων.
Αντίθετα, οι εισαγωγές βρετανικών αγαθών από την ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερές μετά το Brexit.
Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα αγαθών της Βρετανίας με την ΕΕ – ένα μήλο της έριδος μεταξύ των υποστηρικτών του Brexit – έχει διευρυνθεί από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από το μπλοκ, σημειώνοντας ρεκόρ προσαρμοσμένου πληθωρισμού 32,9 δισεκατομμυρίων λιρών το τέταρτο τρίμηνο.
Το συνολικό εμπόριο κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου ήταν μια καθαρή επιβράδυνση για την οικονομία της Βρετανίας, αλλά άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων κρατικών δαπανών και της αύξησης των αποθεμάτων, τη βοήθησαν να επιτύχει απροσδόκητα ανάπτυξη 0,1%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ύφεση 0,1%.
«Το εμπορικό έλλειμμα θα παραμείνει πιθανότατα μεγάλο το 2025, καθώς οι αυξανόμενες τιμές χονδρικής ενέργειας αυξάνουν το κόστος εισαγωγής και οι απειλές για τους δασμούς του προέδρου Τραμπ υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Έλιοτ Τζόρνταν-Ντοακ, ανώτερος οικονομολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Pantheon Macroeconomics.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι οι υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές των ΗΠΑ δεν θα οδηγούσαν αυτόματα σε υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά θα μπορούσαν να έχουν «αρκετά ουσιαστικές επιπτώσεις» μακροπρόθεσμα.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια