
Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών της ομάδας BRICS θα διεξαχθεί στις 6-7 Ιουλίου στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα.
Ισπανία – BRICS: Η γκάφα Τραμπ με τα «S» και οι απειλές στη Μαδρίτη
Φέτος, η Βραζιλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ αυτού αναδυόμενων αγορών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Υπό την προεδρία της Βραζιλίας, οι BRICS θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου και στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών
«Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους στις 6 και 7 Ιουλίου (…) θα υποδεχθούμε στην πόλη του στο Ρίο ντε Ζανέιρο τους αρχηγούς κρατών των 20 χωρών των BRICS στις δύο κατηγορίες τακτικών μελών και συνδεδεμένων μελών», δήλωσε ο Βιέιρα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο X από τον δήμαρχο του Ρίο, Εντουάρντο Πάες.
Στη σύνοδο αυτή «θα λάβουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη όλων αυτών των χωρών, για τη συνεργασία και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των κατοίκων», τόνισε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας.
Λούλα για BRICS: Ενίσχυση συνεργασίας στον Νότο
Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τονίζει ότι υπό την προεδρία της Βραζιλίας, οι BRICS θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου και στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών. Μεταξύ των προτεραιοτήτων του ανέφερε «την ανάπτυξη μέσων πληρωμής» για τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των χωρών μελών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την απειλή του να επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες των BRICS αν προσπαθήσουν να δημιουργήσουν δικό της νόμισμα, ή αν στηρίξουν οποιοδήποτε άλλο νόμισμα για να αντικαταστήσουν το αμερικανικό δολάριο.
Το Κρεμλίνο απάντησε στα τέλη Ιανουαρίου σε αυτή την απειλή Τραμπ τονίζοντας ότι η BRICS δεν εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινού νομίσματος, αλλά απλώς τη δημιουργία πλατφορμών κοινών επενδύσεων. Τον Δεκέμβριο το Κρεμλίνο είχε επισημάνει ότι οποιαδήποτε απόπειρα των ΗΠΑ να αναγκάσουν τις χώρες να χρησιμοποιούν το δολάριο θα γυρίσει μπούμερανγκ, αφού ο Τραμπ είχε εκτοξεύσει αντίστοιχες απειλές εναντίον της ομάδας αυτής χωρών.
Τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βραζιλίας για το μπλοκ, ο Εντουάρντο Σαμπόια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν υπάρχει σχέδιο» για αντικατάσταση του δολαρίου, αλλά μάλλον μια συζήτηση για τη χρήση τοπικών νομισμάτων σε εμπορικές συναλλαγές.
Η BRICS περιλαμβάνει 10 χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Επεκτάθηκε πρόσφατα με χώρες όπως η Ινδονησία, το Ιράν, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτός από δώδεκα χώρες εταίρους, όπως η Κούβα, η Βολιβία, η Νιγηρία, η Αλγερία και η Τουρκία.


Latest News

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια

Μπέιλι: Επικεντρωνόμαστε στο σοκ της ανάπτυξης – Τι είπε για δασμούς και ύφεση
Η Τράπεζα της Αγγλίας θα εξετάσει τις επιπτώσεις από τους δασμούς στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό

Αύξηση των εξαγωγών αλκοολούχων ποτών απο τις ΗΠΑ το 2024
Oι εξαγωγές ουίσκι απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% σε 699 εκατ. δολάρια , μεταξύ 2022 και 2024, από 439 εκατ. δολάρια το 2021

Οι δασμοί είναι ιδανική ευκαιρία για την Ευρώπη, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας
«Να ληφθούν τώρα οι αποφάσεις της ΕΕ που δεν πραγματοποιήθηκαν πλήρως», λέει ο διοικητής της τραπεζας της Λετονίας

Μπορεί να τηλεφωνήσω στον Πάουελ - Τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον πρόεδρο της Fed
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι η Fed θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της

H UPS αγοράζει την καναδική Andlauer Healthcare Group αντι 1,6 δισ. δολ.
Η νέα εξαγορά επεκτείνει τις δυνατότητες της UPS στον τομέα της μεταφοράς υγειονομικού υλικού

Topshop, η επιστροφή - Πώς θα ανακάμψει η Asos τη βασική της μάρκα
Φυσική παρουσία και ηλεκτρονικό κατάστημα ετοιμάζει η βρετανική Asos για την Topshop

ΗΠΑ: Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας
Η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή

Μειωμένο το guidance της P&G για το 2025 καθώς υποχωρεί η ζήτηση
Εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, μειώνεται η ζήτηση και εταιρείες όπως η P&G αναθεωρούν τις προβλέψεις τους - Προς τα κάτω