
«Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που περιορίζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα μιας χώρας στο 3% του ΑΕΠ είναι ξεπερασμένοι για μια Ευρώπη που πρέπει να επιταχύνει, αν θέλει να αποφύγει την έξοδο από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο». Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της δεύτερης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας, της γαλλικής, Εμανουέλ Μακρόν και έγινε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου.
Την ίδια ημέρα, λίγο μετά το ξεκαθάρισμα από τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι η αμερικανο-νατοϊκή ομπρέλα προστασίας για την Ευρώπη πρέπει να θεωρείται ότι έχει πλέον κλείσει, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από το ίδιο βήμα δήλωνε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής» και οι στρατιωτικές δαπάνες να μην προσμετρώνται στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό του ελλείμματος του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ.
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Πρόκειται για μια πρόταση που προωθεί η Ελλάδα εδώ και πάνω από μια 20ετία, από την εποχή του Κώστα Σημίτη. Και ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου, έσπευσε πάραυτα να καλωσορίσει και να χαιρετίσει την πρόταση φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνο à la carte
Ουάου, θα αναφωνούσε κανείς! Ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν «σκότωσαν» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ο αμερικανικός αναθεωρητισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφεραν τους Βορειοευρωπαίους ενώπιους-ενωπίοις, αναγκάζοντάς τους να ισιώσουν το γιαλό αντί για τη ρότα τους. Δεν αρμενίζουμε στραβά εμείς δηλαδή, ο γιαλός είναι στραβός. Διότι με τον αμυντικό κορσέ να στενεύει ασφυκτικά και με τη ρωσική ενέργεια να αποτελεί ανάμνηση παλιά, δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα και οι μεγάλες και ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.
Η Γερμανία βρίσκεται με τα δύο πόδια στην ύφεση και πλέον ακόμα και η νέα ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών εγκαταλείπει την εμπνεύσεως Σόιμπλε εμμονή στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η Γαλλία βρίσκεται μόνο με το ένα πόδι στην ύφεση, αλλά είχε έλλειμμα 6,1% το 2024 (υπερδιπλάσιο του ανώτατου ανεκτού 3% βάσει του Συμφώνου Σταθερότητος) και το 2025 ο στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να περιοριστεί στο 5,4%.
«Δεν υπάρχει πλέον επιλογή. Βρισκόμαστε στα τελευταία διόδια του αυτοκινητόδρομου. Μετά από αυτά βγαίνουμε απ’ αυτόν», έγραψε ο Μακρόν στους FT, τη φιλοευρωπαϊκή βρετανική εφημερίδα που προτιμούν για να αρθρογραφούν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Δηλαδή όταν οι κανόνες παύουν να μας εξυπηρετούν, απλούστατα αλλάζουμε τους κανόνες, θέλει να μας πει ο Γάλλος πρόεδρος. Αρκεί να μπορούμε βέβαια να τους αλλάξουμε. Αυτό συμβαίνει αν κυβερνούμε χώρες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν. Και με λαούς διόλου ενοχικούς για να καταπιούν αμάσητη μια χαμένη δεκαετία δημοσιονομικής προσαρμογής και «εξυγίανσης».
Και ευρωομόλογα
Στη συνέντευξή του στους «FT» ο Εμανουέλ Μακρόν επαναφέρει κι άλλη μια ιδέα που τα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους δεν ήθελαν καν να ακούσουν η Γερμανία και οι δορυφόροι της, οι λεγόμενοι «frugal four», οι «τέσσερις φειδωλοί» της ΕΕ (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) που ήταν πρακτικά περισσότεροι από τέσσερις: την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους, κάτι βέβαια που καταστρατηγήθηκε τα χρόνια της πανδημικής κρίσης.
Εν πάση περιπτώσει, όπως και επί Covid η κρίση αγγίζει και πάλι τους ισχυρούς, τους συνετούς και τους φειδωλούς. Δεν πλήττει μόνο τους «καλοπερασάκηδες» του ευρωπαϊκού Νότου. Έτσι ο Μακρόν καλεί για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξοπλιστεί με «καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις, για παράδειγμα με νέα κοινά δάνεια όπως κατά την πανδημία Covid-19, για επενδύσεις στην άμυνα, την τεχνητή νοημοσύνη ή την ενεργειακή μετάβαση».
Ενώ η Γερμανία είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει την ελπίδα του ότι αυτή η θέση θα αλλάξει μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους «Financial Times». Σημειωτέον ότι στο άρθρο του ο Μακρόν δεν ξεχνά και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και ζητεί επίσης την αναθεώρηση ορισμένων «δαπανηρών και μη ρεαλιστικών» κανονισμών της ΕΕ, όπως τα πιθανά πρόστιμα σε αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν σέβονται τις ποσοστώσεις για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.
«Κάτι τέτοιο θα ήταν τρελό», κατά τον Εμανουέλ Μακρόν. Και την άποψή του στο θέμα των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων συμμερίζονται αναφανδόν και οι Γερμανοί που βλέπουν ότι, όπως συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη, χάνουν και στον κλάδο αυτό το παιχνίδι του ανταγωνισμού, κυρίως από τους Κινέζους και τους Κορεάτες. Είναι όμως πλέον κοινός τόπος ότι ο «τυφώνας Τραμπ» που σαρώνει εδώ και μόλις ένα μήνα τον πλανήτη, στέλνει στις ελληνικές καλένδες (και) την πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση».


Latest News

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια