
Μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία καταγράφει ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελαςς», αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οι μικρότερες συνεταιριστικές οργανώσεις μπορεί να είναι εξίσου υγιείς και παραγωγικές.
Ο «Γάλα Ελάςς» αποτελεί ένα από τα επιτυχημένα μοντέλα του αγροτικού επιχειρείν. Το μυστικό του; Βασικό του μέλημα είναι ο παραγωγός, ο νέος κτηνοτρόφος και με τις δράσεις και τις επενδύσεις που «τρέχει» να βελτιώσει το εισόδημά του. «Έχουμε μπει στην κυριολεξία μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες του κάθε ένα παραγωγού, προσπαθώντας να την εκσυγχρονίσουμε αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παραγωγών», λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιώργος Μηλιώνης.
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς: Με νέα «πράσινα» όπλα στις αγορές
Στα σχεδόν 13 χρόνια λειτουργίας του, οι «καρποί» που γεύεται δεν είναι λίγοι, με τους αριθμούς να καταγράφουν την πραγματικότητα. «Ξεκινήσαμε το 2012 με 68 μέλη και 3.500 τόνους γάλα και κύκλο εργασιών 3,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα είμαστε 175 μέλη, με 11.000 γάλα και κύκλο εργασιών 20 εκατ. ευρώ, και έχουμε υπό την σκέπη μας τον Συνεταιρισμό Γάλακτος Πιερίας», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Μηλιώνης, επισημαίνοντας ότι «στα χρόνια από την ίδρυσή μας έχει γίνει καλή δουλειά, αναπτύσσοντας ειδικότερα το κομμάτι της ζωικής παραγωγής. Είμαστε ένας νέος συνεταιρισμός, με τα μέλη μας να είναι της νέας γενιάς, τα οποία έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 43 με 44 χρονών και αποδείξαμε ότι μέσα από τα συλλογικά σχήματα μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Πατώντας στην ανάγκη για καλύτερες αποδόσεις και μείωση του κοστολογίου του παραγόμενου γάλακτος, δημιούργησαν έναν ακόμα Συνεταιρισμού του «GENελαςς», ο οποίος αριθμεί 20 μέλη και ασχολείται με την γενετική βελτίωση των ζώων

13 χρόνια δράσης για τον «Γάλα Ελαςς»
Η αρχική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού ήταν το εμπόριο ζωοτροφών για τα μέλη τους, αλλά και η συλλογή και διακίνηση του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες.
Σήμερα διαθέτει δικό του εργοστάσιο ζωοτροφών (συνεργαζόμενο), το οποίο δουλεύει αποκλειστικά μόνο για τον «Γάλα Ελάςς», καλύπτοντας με εξειδικευμένες τροφές τις ανάγκες των μελών τους, ενώ στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία μονάδας παραγωγής οργανικής ύλης – λίπασμα..
Ταυτόχρονα, στα «εργαλεία» του Συνεταιρισμού προστέθηκαν οι παγολεκάνες και τα δικά τους βυτία μεταφοράς γάλακτος για τη συλλογή και τη μεταφορά γάλακτος των μελών τους. Στόχος είναι στο άμεσο μέλλον να αναπτυχθεί και στις μεταφορές για παράδειγμα ζωοτροφών.
Πατώντας στην ανάγκη για καλύτερες αποδόσεις και μείωση του κοστολογίου του παραγόμενου γάλακτος, δημιούργησαν έναν ακόμα Συνεταιρισμού του «GENελαςς», ο οποίος αριθμεί 20 μέλη και ασχολείται με την γενετική βελτίωση των ζώων. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να παρέχουμε στα μέλη μας και το γενετικό υλικό, καθώς μέχρι τώρα για την προμήθειά του απευθυνόμασταν σε χώρες της Ευρώπης», μας εξηγεί ο κ. Μηλιώνης.
Η δραστηριότητα όμως δεν σταματά εδώ. Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος σε όλη την Ελλάδα σε εξειδικευμένα προϊόντα τεχνικής γαλουχίας αιγοπροβάτων, όπως τη σκόνη γάλακτος και το πρωτόγαλα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό των ζώων, με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότερα προληπτικά φάρμακα και εμβόλια, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής. «Αυτή την στιγμή έχουμε συνεργάτες – πελάτες από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία φέρνουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι και απευθύνεται σε κτηνοτρόφους.
«Άνοιγμα» στη μεταποίηση κρέατος και στις εξαγωγές
Το επόμενο βήμα για τον Συνεταιρισμό αποτελεί η είσοδος στην μεταποίηση κρέατος. Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται η ομάδα παραγωγών «Κρέας Ελαςς», η οποία μέχρι σήμερα ασχολείται με τη διαχείριση και την εμπορία του κρέατος.
«Για να εισχωρήσουμε όμως στην μεταποίηση πρέπει να έχουμε και δικά μας ζώα κρεατοπαραγωγής. Έτσι αυτή την περίοδο εργαζόμαστε ένα project με δύο εκτροφές στο κομμάτι της κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρέχουμε και σε άλλους κτηνοτρόφους – συναδέλφους μας», μας εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Και καθώς όλα είναι μελετημένα για τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, όπως μας τονίζει ο κ. Μηλιώνης, έγιναν μέτοχοι της συνεταιριστικής ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας της ΕΘΕΑΣ «cogrexpo». «Πρόκειται για μια κίνηση μελλοντική, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πώλησης για τα δικά μας παραγόμενα προϊόντα. Σύντομα θα έχουμε το κρέας και πιθανό κάποιο είδος τυριού. Με αυτό τον τρόπο θα τα προωθήσουμε στις αγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Τα προηγούμενα χρόνια, η έννοια του συνεταιρισμού είχε υποβαθμιστεί και ήταν δύσκολο να μπει στο μυαλό των ανθρώπων ότι ένας συνεταιρισμός μπορεί να προοδεύσει»
Σχέσεις εμπιστοσύνης
Πίσω από κάθε ενέργεια, δράση, πρωτοβουλία του Συνεταιρισμού υπάρχει και ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους. Αυτό αποτέλεσε και έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους για το χτίσιμο σχέσης εμπιστοσύνης με τους νέους κτηνοτρόφους της περιοχής.
«Τα προηγούμενα χρόνια, η έννοια του συνεταιρισμού είχε υποβαθμιστεί και ήταν δύσκολο να μπει στο μυαλό των ανθρώπων ότι ένας συνεταιρισμός μπορεί να προοδεύσει. Εμείς στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους μας και ειδικά τους νέους για όσους δηλαδή θέλουν να ξεκινήσουν τώρα. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για το πώς θα ξεκινήσει και πώς θα πορευτεί. Ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, παρέχοντας συγχρόνως τις απαραίτητες συμβουλές με τη βοήθεια εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών, που συμπληρώνουν την όλη προσπάθεια», επισήμανε ο κ. Μηλιώνης.


Latest News

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται