
Μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη των εργασιών στη στεγαστική πίστη, μέσω της κρατικής δράσης επιδοτούμενων δανείων «Σπίτι Μου», έχουν αποφασίσει να ρίξουν οι τραπεζικές διοικήσεις.
Βάση του προϋπολογισμού του προγράμματος οι τράπεζες μπορούν να διαθέσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο μέγεθος στη μάχη που δίνουν για την επιστροφή της πιστωτικής επέκτασης στη συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.
Πώς θα πάρετε δάνειο από το «Σπίτι μου 2»: Οδηγός με 32 ερωτήσεις – απαντήσεις
Όπως επισημαίνει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου, «σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, στον οποίο σε κάθε δάνειο δίναμε μόνο το 25% του ποσού, στον τρέχοντα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%. Αξίζει λοιπόν περισσότερο τον κόπο να αναλάβουμε όλο το διοικητικό βάθος για να προωθήσουμε τη δράση».
Η στρατηγική
Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διαμορφώσει τη στρατηγική τους με τρόπο που να ευνοεί την έγκριση όσο το δυνατόν περισσότερων δανείων.
Αναλυτικότερα, το σχέδιό τους προβλέπει τα εξής:
- Χαμηλά spreads
Το μέσο περιθώριο κέρδος που εφαρμόζουν στα δάνεια του «Σπίτι Μου» διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Κατά μέσο όρο φτάνει στο 1,5% – 1,6%, ενώ υπάρχουν προσφορές με spreads που ξεκινούν ακόμη και από το 0,80%.
Αυτά προστίθενται στους δείκτες euribor μηνός ή τριμήνου, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, για να προκύψει το τελικό κόστος για τον πελάτη.
Με δεδομένο ότι σήμερα οι συγκεκριμένοι δείκτες κινούνται στην περιοχή του 2,6% – 2,7% και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το 50% του δανείου είναι άτοκο, το κυμαινόμενο επιτόκιο που τελικά πληρώνει ο δανειολήπτης υποχωρεί στη ζώνη του 2%.
Η διαμόρφωσή του σε τόσο χαμηλά επίπεδα αυξάνει το ποσό της χορήγησης που μπορεί να λάβει, δεδομένου του διαθέσιμου εισοδήματός του. Άρα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στην εύρεση μίας κατάλληλης κατοικίας.
- Πιστοληπτική αξιολόγηση
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αξιολογούν κάθε αίτημα για δάνειο που δέχονται βάση της πολιτικής ρίσκου που εφαρμόζουν, η οποία πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε αντίθεση λοιπόν με τα υπόλοιπα δάνεια λιανικής, στις χορηγήσεις του «Σπίτι Μου», ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται δίνει μεγαλύτερο βάρος σε ένα συγκεκριμένο δείκτη, που είναι πιο ευνοϊκός για τους δανειολήπτες.
Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να παραβλέπονται οι εποπτικοί κανόνες, καθίσταται πιο εύκολη η έγκριση των αιτήσεων που δέχονται για τη συγκεκριμένη δράση.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το ποσοστό εγκρισιμότητας στα συγκεκριμένα δάνεια είναι υψηλότερο του 70%.
- Προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, οι τράπεζες θέλουν να τρέξουν το συντομότερο δυνατόν τις χορηγήσεις του.
Στο πλαίσιο αυτό δίνουν προτεραιότητα στα σχετικά αιτήματα, ορίζοντας ταχύτερα τα αναγκαία ραντεβού, ενώ έχουν θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικά κέντρα αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων για το «Σπίτι Μου».
- Εύρεση ακινήτου
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της συγκεκριμένης δράσης είναι η έλλειψη προσφοράς ακινήτων που πληρούν τα κριτήριά της.
Μέχρι στιγμής μόνο 1 στους 1 αιτούντες προσέρχεται στην τράπεζα δηλώνοντας πως έχει βρει την κατοικία που θέλει να αγοράσει.
Οι περισσότεροι απλά κάνουν την αίτηση και παράλληλα αναζητούν σπίτι που να πληροί τις προδιαγραφές που θέτουν.
Ωστόσο, πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση είναι πιο ισχυρή.
Και σε αυτό το πεδίο οι τράπεζες επιχειρούν να διευκολύνουν τους πελάτες τους.
Συγκεκριμένα, τους προτείνουν επιλογές από το στοκ των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω πλειστηριασμών, ενώ συνεργάζονται και με εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για την αξιοποίηση του αντίστοιχου αποθέματος σπιτιών που έχουν αποκτήσει τα funds.
Γίνεται δηλαδή μία προσπάθεια από τις τράπεζες να κουμπώσουν τα δάνεια με κατοικίες που έχουν τακτοποιηθεί ή η σχετική διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση.


Latest News

Το δυσθεώρητο μπόνους στον CEO της Shell και η υποχώρηση από τους πράσινους στόχουςυς εν μέσω περικοπών;
Παρά τα μειωμένα κέρδη και τις περικοπές δαπανών, η Shell δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο CEO της, παρά την σφορδή κριτική

Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη στον Μασκ - Βουτιά στις πωλήσεις της Tesla
Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρυσι οι πωλήσεις της Tesla στην Ευρώπη - Σε ποιες χώρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση

Τα 47 στρατηγικά projects και η... Metlen - Ποιες εταιρείες πήραν το «πράσινο φως»
Αναλυτικά ο κατάλογος των 47 στρατηγικών έργων που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

To project της Metlen στα 47 στρατηγικά έργα της ΕΕ - Το ελληνικό στοίχημα στο γάλλιο
Τα στρατηγικά έργα θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας πρώτων υλών και θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού.

Η δικαστική «οδύσσεια» της φέτας συνεχίζεται – Οι νίκες και οι απειλές
Νέο ρεκόρ εξαγωγών για τη φέτα το 2024 ενώ κερδήθηκε άλλη μια δικαστική μάχη κατά των απομιμήσεων – Η εκατόχρονη περιπέτεια του εθνικού τυριού

Φθηνότερο το χρήμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Συνθήκες της δεκαετίας του 2000 ξανά στην αγορά των δανείων - Πώς η αναβάθμιση από τη Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα, θα έχει καταλυτική επίδραση για τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης

Οι καταναλωτές πληρώνουν την... νύφη του καφέ - Στα ύψη οι τιμές
Κολοσσοί της βιομηχανίας καφέ, αλυσίδες αλλά και μικρότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο ανεβάζουν τις τιμές στο φλιτζάνι - Η κατανάλωση στην Ελλάδα

Με φόρα η Metlen για το LSE - Το μισό δισ. του Γουάτσα και τα νέα deals του Μυτιληναίου
Τι σημαίνει για τη Metlen η απόκτηση κι άλλων μετοχών από τη Fairfax – Τελική ευθεία για την Capital Markets Day στις 28 Απριλίου

Τι περιμένει από τα αποτελέσματα της Lamda Development η ΑΧΙΑ
Η Lamda Development πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου του 2024, την Τετάρτη 26 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο της αγοράς

Ακόμη μια νίκη για τη φέτα - Τι πέτυχε ο ΣΕΒΓΑΠ απέναντι σε Lactalis και CCFN
Ποια ήταν η κίνηση του ΣΕΒΓΑΠ απέναντι στη Lactalis και την Αμερικανική Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (CCFN)