
Οι 6 στους 10 ασφαλισμένους επιλέγουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, με τα «σκήπτρα» να τα κρατούν οι μητέρες ανηλίκων. Οι αιτήσεις για σύνταξη αυξάνονται ραγδαίως. Εκτός του ευνοϊκού καθεστώτος για την απασχόληση συνταξιούχων χωρίς την περικοπή της σύνταξής τους, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων είναι και η είσοδος στην τελική ευθεία πριν από τη σύνταξη της γενιάς των baby boomers (έχουν γεννηθεί από το 1946 έως το 1964), αλλά και η χρήση πλασματικών ετών που δίνει τη δυνατότητα εξόδου στα 62 σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Παράλληλα, επικρατεί ανησυχία για ενδεχόμενη αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 λόγω του δημογραφικού προβλήματος.
Τι προβλέπεται
Τα 4 «μυστικά» για την πρόωρη συνταξιοδότηση είναι τα παρακάτω:
1. Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι βγαίνουν στη σύνταξη με τη χρήση πλασματικών ετών πληρώνοντας αλλά και κερδίζοντας ως 250 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα η εξαγορά των πλασματικών αποτελεί την ευνοϊκότερη λύση, καθώς συνταξιοδοτούνται με μικρότερα όρια ηλικίας έως και 9 έτη και λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη με κέρδος που αγγίζει τα 250 ευρώ τον μήνα. Τονίζεται ότι:
Οι παλαιοί πριν από το 1993 ασφαλισμένοι βγαίνουν διπλά ωφελημένοι καθώς με την προσθήκη πλασματικού χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν και ευνοϊκότερες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για να βγουν πριν από τα 67 ή και πριν από τα 62.
Οι νέοι μετά το 1993 ασφαλισμένοι βοηθούνται από τα πλασματικά να συμπληρώσουν τα 40 έτη και έτσι να κατεβάσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 62, κερδίζοντας επίσης και μεγαλύτερη σύνταξη.
2. Τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά με «πέναλτι» έως 115 ευρώ τον μήνα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι. Η μείωση των 115 ευρώ τον μήνα επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης και όχι της ανταποδοτικής, δηλαδή των εισφορών που κατέβαλε ο κάθε ασφαλισμένος. Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμα και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης σε μέσα επίπεδα καλύπτει περί το 50% των συνολικών αποδοχών.
Συνεπώς, το ανώτατο όριο μείωσης σύνταξης σε περίπτωση εξόδου με μειωμένη είναι 115,2 ευρώ, δηλαδή 30%. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί η μείωση να ξεπεράσει το ποσό αυτό. Αυτό το γεγονός καθιστά αρκετά ελκυστική την επιλογή της μειωμένης, καθώς η μείωση είναι μικρή, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εξόδου πολύ νωρίτερα από τα 62 που είναι το γενικό όριο χορήγησης μειωμένης σύνταξης ή με 40 συνολικά έτη ασφάλισης για την πλήρη.
Το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης για το 2025 με 20 έτη ασφάλισης είναι 436,40 ευρώ. Για τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν όμως με όρια ηλικίας μειωμένης σύνταξης, η εθνική σύνταξη μπορεί να μειωθεί από 26,18 ευρώ έως 130,92 ευρώ και το ποσό της να διαμορφωθεί μεταξύ 410,21 ευρώ και 305,48 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση που υπολείπεται από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη.
3. Πρόωρη σύνταξη με όρια ηλικίας από 55 έως 61,8 ετών μπορούν να πάρουν πάνω από 20 κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων σε Δημόσιο, ΙΚΑ και ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ – τραπεζών).
Η έξοδος για πρόωρη σύνταξη πριν από τα 62 αφορά κατά κανόνα τους παλαιούς πριν από το 1993 ασφαλισμένους και δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα έχουν και το πέναλτι της μειωμένης σύνταξης.
Για πολλούς ασφαλισμένους ο μηχανισμός των ορίων ηλικίας λειτουργεί με τέτοιον τρόπο που τους επιτρέπει να παίρνουν πλήρη σύνταξη και πριν από τα 62, χωρίς να έχουν την ποινή μείωσης κατά 30% στην εθνική σύναξη.
4. Μειωμένη σύνταξη στα 62 με ευνοϊκές προϋποθέσεις ως προς την αναζήτηση των 100 ενσήμων ανά έτος που απαιτούνται κατά την τελευταία πενταετία του εργασιακού τους βίου θα μπορούν να πάρουν οι παλαιοί ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν έως και το 2026. Με διάταξη του ασφαλιστικού νόμου 5078/2023 οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993 στο ΙΚΑ που δεν έχουν τις 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος για τη μειωμένη σύνταξη στα έτη 2021 και 2020 μπορούν να τις αναζητήσουν το 2019 αλλά και το 2018. Η νέα ρύθμιση καλύπτει ασφαλισμένους του ΙΚΑ που συνταξιοδοτούνται με λιγότερες από 12.000 ημέρες ασφάλισης ή που δεν έχουν έως το 2012 τις 10.500 ημέρες ασφάλισης ώστε να βγουν με πλήρη σύνταξη στα 62.


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις