
Το λιώσιμο των παγετώνων έχει προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά σχεδόν 2 εκατοστά μόνο αυτόν τον αιώνα, όπως αποκάλυψε μελέτη δεκαετιών, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη.
Περισσότερος πάγος φαίνεται να έχει λιώσει στην δεκαετία 2012 και 2023.
Η έρευνα για το λιώσιμο των πάγων
Η έρευνα δείχνει ότι οι παγετώνες του κόσμου έχασαν συνολικά 6,542 εκατ. τόνους πάγου μεταξύ 2000 και 2023, προκαλώντας αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας κατά 18 χιλιοστά.
Οι παγκόσμιοι παγετώνες έχασαν κατά μέσο όρο 273 δισ. τόνους πάγου κάθε χρόνο, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 30 χρόνια κατανάλωσης νερού από ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η αξιολόγηση, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, διαπίστωσε ότι μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα, οι παγετώνες έχουν χάσει περίπου το 5% του συνολικού τους όγκου. Οι περιφερειακές απώλειες ήταν εξαιρετικά διαφορετικές- τα νησιά της Ανταρκτικής και της υποανταρκτικής έχασαν το 2% του όγκου τους, αλλά οι παγετώνες της κεντρικής Ευρώπης έχασαν το 39%.
«Αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί. Αποτελούν υπενθύμιση ότι τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα σε ορισμένες περιοχές», δήλωσε ο καθηγητής Noel Gourmelen, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και προσωπική έδρα παρατήρησης της Γης στη σχολή γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Ανακαλύφθηκε επίσης μια έντονη αντίθεση στην ποσότητα του πάγου που χάνεται κάθε δεκαετία, με 36% περισσότερο πάγο να έχει λιώσει μεταξύ 2012 και 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός τήξης των παγετώνων επιταχύνεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Shepherd, επικεφαλής του τμήματος γεωγραφίας και περιβαλλοντικών επιστημών του Πανεπιστημίου Northumbria. «Ακόμη και μικρά ποσά ανόδου της στάθμης της θάλασσας έχουν σημασία, επειδή οδηγούν σε συχνότερες παράκτιες πλημμύρες. Κάθε εκατοστό ανόδου της στάθμης της θάλασσας εκθέτει άλλα 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε ετήσιες πλημμύρες κάπου στον πλανήτη μας».
Μειώνονται τα περιφερειακά αποθέματα γλυκού νερού
Η απώλεια των παγετώνων οδηγεί επίσης σε μείωση των περιφερειακών αποθεμάτων γλυκού νερού για τις απομακρυσμένες κοινότητες και εκείνες που ήδη αντιμετωπίζουν λειψυδρία.
«Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το λιωμένο νερό των παγετώνων και έτσι η υποχώρησή τους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία», δήλωσε ο Shepherd. «Δεν είναι μόνο ότι τους χάνουμε από το τοπίο μας, αλλά αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής».
«Οι παγετώνες είναι επίσης σημαντικοί για την παραγωγή ενέργειας», δήλωσε ο Gourmelen. «Για παράδειγμα, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισλανδία προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Η λειτουργία τους βασίζεται στο νερό που λιώνει από τους παγετώνες. Το ίδιο συμβαίνει και στις Άνδεις, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, όπως η Ελβετία».
Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, αποτελεί μέρος της άσκησης Glacier Mass Balance Intercomparison Exercise – γνωστής ως Glambie. Συνδυάζει και αναλύει δεδομένα που είναι διαθέσιμα από μετρήσεις πεδίου, καθώς και από δορυφορικές αποστολές οπτικών, ραντάρ και λέιζερ.
Μετά την υπερθέρμανση των ωκεανών, το λιώσιμο των παγετώνων είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
«Η έρευνα αυτή είναι ανησυχητική, διότι προβλέπει περαιτέρω απώλεια παγετώνων», δήλωσε ο Martin Siegert, καθηγητής γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Δύο εκατοστά μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά αυτή είναι η συμβολή των μικρών παγετώνων – όχι όλου του πάγου του πλανήτη ή του πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής».
«Οι παγετώνες έχουν πραγματικό αντίκτυπο», λέει ο Gourmelen. «Αποτελούν ένα βιομέτρο για την κλιματική αλλαγή, οπότε τα ευρήματα αποτελούν ένα μέτρο του αντίκτυπου που είχε η κλιματική αλλαγή τα τελευταία 20 χρόνια.»
«Καθώς αναλαμβάνουμε δράση για να προσπαθήσουμε να το μετριάσουμε, η παρακολούθηση της δραστηριότητας των παγετώνων θα είναι ένας τρόπος μέτρησης της αποτελεσματικότητάς μας στην αντιμετώπιση του μεταβαλλόμενου κλίματος».
Πηγή: in.gr


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία